26 sep De bistecca alla Fiorentina
Geen enkel Toscaans streekgerecht is bekender dan de T-bone steak Bistecca alla Fiorentina. Je vindt de bistecca alla Fiorentina in praktisch alle restaurants in Toscane terug en enkel vegetariërs hebben een excuus om na hun vakantie huiswaarts te keren zonder deze heerlijke biefstuk te hebben gegeten.
De Bistecca alla Fiorentina is afkomstig van runderen van het Chianina ras en situeert zich ter hoogte van de ribben en de lumbale wervels. De naam is afgeleid van de vallei van de Chiana (Val di Chiana) en reeds 2000 jaar geleden werd dit ras gebruikt door de Romeinen als werkkrachten. De indrukwekkende runderen kunnen tot 2 meter hoog worden en tot 1700 kg wegen.
Geen biefstuk tussen 2001 en 2006
De naam Bistecca alla Fiorentina verwijst naar de tijd van de Medici die om de patroonheilige San Lorenzo van de stad Firenze, te eren een groot vuur lieten aanmaken waarop grote stukken vlees werden geroosterd en onder de bevolking werden verdeeld. Bij deze feesten waren ook een groot aantal Engelstalige handelslui aanwezig die het vlees beef steak noemden wat later in het Italiaans bistecca werd.
Sedert deze periode is de biefstuk niet meer uit het straatbeeld van Toscane verdwenen met uitzondering van de periode tussen 31 maart 2001 en 1 januari 2006 toen op bevel van de Europese Commissie omwille van de gekke koeienziekte (BSE) de bistecca alla fiorentina verboden werd.
Dario Cecchini, de bekendste beenhouwer van Toscane en grote liefhebber van de bistecca organiseerde een begrafenisoptocht in de straten van Panzano in Chianti en liet een grafsteen aanbrengen op de gevel van zijn beenhouwerij om deze triestige dag te eren. Voor deze optocht werden de laatste 200 biefstukken via een openbare verkoop verkocht en naar verluidt zouden Elton John en George Michael elk een biefstuk gekocht hebben voor €5000. Het geld ging gelukkig niet naar de beenhouwerij van Dario Cecchini maar naar het kinderhospitaal Meyer te Firenze.
Bereidingswijze
Een stuk Bistecca alla Fiorentina weegt gewoonlijk tussen de 1 à 1,5 kg met een dikte van 5 à 6 cm en wordt op de grill klaargemaakt. Electrische grillplaten, gietijzeren of stenen bakplaten zijn uit den boze, enkel houtskool is aangewezen en dan nog het liefst van steeneik of olijfbomen.
Bij het begin van het grillen moet de biefstuk zo dicht mogelijk bij de houtskool liggen om onmiddellijk een korst te vormen die vermijd dat het vleessap ontsnapt. Na ongeveer 1 minuut moet de afstand worden verhoogd, vervolgens moet de biefstuk gedurende 3 à 5 minuten aan elke zijde worden gebakken. Tenslotte wordt de biefstuk nog 7 minuten recht gezet op het been tot alle bloed verdwenen is.
Een goede bereidingswijze zorgt voor de kwaliteit van het vlees dat gekleurd moet zijn aan de buitenkant en zacht, rood van kleur aan de binnenkant. Het typische van de Bistecca alla Fiorentina is dus dat de binnenkant rood is en het vlees lekker zacht van smaak is waardoor dit eruitziet als te weinig gebakken. Vraag niet aan de ober om het vlees wat langer te koken want dan voelen ze zich beledigd, in bepaalde restaurants zoals Perseus in Firenze staat dit zelfs op het menu vermeld.
Aangezien de stukken nogal groot zijn is dit meestal voorzien voor minimum 2 personen. De ideale wijn om bij de Bistecca te serveren is natuurlijk een lekkere Chianti Classico.
Sagre della bistecca
Naast praktisch alle restaurants kun je de heerlijke biefstuk ook proeven op één van de vele sagre della bistecca die vooral in de zomer en het najaar (van mei tot december) worden georganiseerd. Hierbij eet je buiten (als het niet regent) aan lange tafels en ligt de prijs iets lager dan in een restaurant. Ook hier geldt dat het beter is om te reserveren!
Tot slot
Wil je deze heerlijke biefstuk proeven tijdens je vakantie in Toscane of stedentrip in Firenze dan kun je dat het best doen in één van de 5 beste restaurants van Firenze die je in volgend artikel terugvindt > de 5 beste restaurants in Firenze voor de bistecca alla Fiorentina