binnenkoer Palazzo Pitti Firenze

De Boboli tuinen in Firenze

amphitheater met centraal Egyptische obelisk

amphitheater met centraal Egyptische obelisk

De Boboli tuinen in Firenze staan sedert 2013 op de UNESCO lijst van werelderfgoed en daar is alle redenen voor, het is namelijk één van de mooiste voorbeelden in de wereld van tuinen in Italiaanse stijl (giardini all’Italiana).

Tip! Koop je ticket op voorhand online. Op die manier hoef je niet in de wachtrij te staan en bespaar je heel wat tijd. Vooral in de zomer kan wachten in volle zon stresserend zijn. Een ticket kost €15,60 en kan je online kopen via Tiqets.com (in het Nederlands) > meer info

De tuinen van Boboli die deel uitmaken van het paleis Palazzo Pitti dat aanvankelijk de privé residentie was van de familie De Medici en later van de Lorena en de Savoie dynastie, werden gebouwd tussen de 15de en de 19de eeuw en beslaan een oppervlakte van maar liefst 4,5 hectare.

achterkant Palazzo Pitti met amphitheater

achterkant Palazzo Pitti met amphitheater

Overal in de tuinen staat een enorm aanbod van beelden verspreid, gaande van de Etrusktische periode tot en met heden. Verder zijn er een amphitheater, koffiehuis, verschillende meertjes en fonteinen, winterserres, tempels, grotten en prachtige lanen aanwezig. Ooit was er ook een gigantisch labyrint aanwezig dat helaas in de 19de eeuw is verdwenen.

Op onderstaand plan krijg je een indruk van de grootte van de Boboli tuinen alsook een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden. Voor het gemak corrisponderen de letters op het grondplan met de bezienswaardigheden hieronder beschreven.

grondplan met index Boboli tuinen

grondplan met index Boboli tuinen (klik voor groot formaat)

Grot van Buontalenti (B): Dit is niet enkel de mooiste grot van de Boboli tuinen maar tevens één van de mooiste van Italië. De grot is uitgevoerd tussen 1583 en 1593 door de architect Buontalenti naar wie de grot vervolgens genoemd werd. Het geheel dat bestaat uit 3 grotten is gedecoreerd met stalagtieten, stalagmieten, dieren, schelpen, beelden en fonteinen. Een prachtig voorbeeld van hoe architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst samen kunnen gaan.

grot van Buontalenti

grot van Buontalenti

De fontein van Bacchino: Dicht bij de grot van Buontalenti vind je deze kleine fontein terug waarop een duidelijk overvoede dwerg op een schildpad zit. Deze fontein van marmer is gewijd aan Morgante, de favoriete nar van Cosimo I dei Medici en dateert uit 1560.

Wandelgang van Vasari: Links van de grot van Buontalenti kun je de wandelgang van Vasari zien. Deze wandelgang die loopt van Palazzo Vecchio naar Palazzo Pitti moest ervoor zorgen dat de Medici familie op een veilige manier vanuit hun werkplaats (Palazzo Vecchio) naar hun privé woning (palazzo Pitti) konden wandelen.

Het koffiehuis (D): Dit gebouwtje dat diende als koffiehuis, is één van de weinige voorbeelden van Rococo in Firenze. Het Kaffeehaus met onderliggende tuinen werd uitgevoerd in 1776 door de architect Zanobi del Rosso en sedert enkele jaren wordt het gebruikt als bar waar je tijdens je bezoek aan de tuinen eventjes op adem kunt komen en genieten van het prachtig panoramisch zicht op Firenze met ondermeer de dom met koepel van Brunelleschi.

Koffiehuis

Kaffeehaus

Wandel je iets door naar boven dan kom je terecht aan het Forte del Belvedere, de prachtige versterkte villa die de Medici lieten bouwen om in geval van oorlog zich terug te trekken.

Amphitheater (F): Het amphitheater bevindt zich direkt aan de achterzijde van Palazzo Pitti op de plaats waar de natuursteen werd uitgegraven voor het immense paleis. Met de bouw van het amphitheater, in de vorm van een hoefijzer, werd gestart rond 1550 en de inwijding vond plaats in 1637 met de inhuldiging van Vittoria della Rovere, vrouw van Fernando II dei Medici, als groothertogin van Toscane.

Sedert 1790 staat in het centrum van het amphitheater een Egyptische obelisk die dateert uit 1500 v.c. en die via één van de Medici villa’s in Rome tenslotte in de Boboli tuinen is beland.

De fontein van Neptunus (H): Vanuit het amphitheater loopt een laan naar boven die uitmondt in een meertje met in het midden de fontein van Neptunus. Deze fontein dateert uit 1571 terwijl het meertje meer dan 2 eeuwen later is uitgevoerd, namelijk in 1778.

zicht op meer van Neptunus

zicht op meer van Neptunus

fontein van Neptunus

fontein van Neptunus

De tuin giardino del Cavaliere (I): Deze rechthoekige tuin bevindt zich bovenop het bastion dat deel uitmaakte van de oude stadsversterkingen uitgevoerd door Michelangelo in 1529. De tuin met aanpalend gebouw werd ontworpen rond 1700 in opdracht van Cosimo III en diende om feestjes, literaire voorstellingen en theater in de zomer te houden. Sedert 1973 is er het museum van de porcelein in onder gebracht.

Je komt de tuin binnen langs een dubbele cirkelvormige trap, ontworpen in 1793, die uitgeeft op een terrasje vanwaar je een mooi uitzicht krijgt op de onderliggende Boboli tuinen. Vanuit de tuin kun je trouwens ook genieten van de prachtige heuvels rond Firenze. Wie goed kijkt ziet zelfs de kerk San Michele al Monte en de toren van het kasteel Torre del Gallo.

museum van de porcelein

museum van de porcelein

Het eiland (L): Aan het einde van de hoofdweg (viale dei Cipressi) bevindt zich aan de oostkant het eiland (isolotto) met een kunstmatig meer. Dit indrukwekkend showspel met fonteinen en marmeren beelden die uit het water komen werd ontworpen in 1618 door de broers Parigi en was naar verluid één van de favoriete plaatsen van de leden van de Medici familie.

het eilandje isolotto

het eilandje isolotto

Het plein van de kolommen (N): Naast het eiland maar afgescheiden door bomen en kleine obelisken bevindt zich het prato delle colonne, ook wel emiciclo genoemd. Dit grasplein wordt afgesloten door een reeks platanen in boogvorm waarachter een haag staat waarin nissen met 17de eeuwse bustes staan.

Wintertuinen (P): Dit indrukwekkend paleis werd gebouwd in 1778 om de collectie van exotische planten en bomen die in de zomer overal in de Boboli tuinen verspreid staan, in de winter te beschermen. De Medici’s waren de eersten in Italië die deze mode in hun tuinen introduceerden.

wintertuin (limonaia)

wintertuin (limonaia)

Praktische informatie

[one_half]De Boboli tuinen hebben 4 ingangen (zie grondplan):

  • Palazzo Pitti (letter A),
  • Forte Belvedere (letter E),
  • Porta Romana (letter O)
  • via Romana (letter Q: hier staat gewoonlijk het minst volk aan te schuiven)

Openingsuren:

  • 08.15 – 16.30 van november tot maart
  • 08.15 – 17.30 in maart
  • 08.15 – 18.30 in april, mei, september en oktober
  • 08.05 – 19.30 van juni tot september
  • Sluitingsdag: 1ste en laatste maandag van de maand

Inkom: 15€ (in de prijs is inbegrepen een bezoek aan het museo degli argenti, museo della porcellana, galleria del costume en de tuin giardino Bardini)

Bovendien hoef je niet in de file te staan wat toch een enorme tijdsbesparing oplevert[/one_half]

[one_half_last]

[/one_half_last]

Meer foto’s