De bus nemen in Toscane

Om je te verplaatsen tussen de verschillende steden, dorpen en gemeenten in Toscane wordt naast de auto en de trein ook veelvuldig gebruik gemaakt van de autobus. Dit type bus wordt bus extraurbano genoemd in tegenstelling tot de bussen urbani die enkel in de steden reizen. Voor bepaalde trajecten zoals Firenze – Siena en Firenze – San Gimignano is de bus de ideale oplossing en spaar je tijd uit in vergelijking met de trein.

Er zijn verschillende maatschappijen aanwezig die werkzaam zijn in een bepaalde zone of een bepaald traject afleggen. De meesten bieden een vrij goede service aan en zijn zelfs betrouwbaarder dan de treinen. Wees er wel vroeg genoeg bij om een ticket te kopen, vooral in het hoogseizoen en zeker voor trajecten tussen de belangrijkste toeristische trekpleisters.

bus van de maatschappij SITA

bus van de maatschappij SITA

Voor meer info met betrekking tot uurregelingen en uitgebreide routebeschrijvingen kun je terecht op de officiële sites van de maatschappijen. De belangrijkste zijn de volgende:

  • Sita: overal in Toscane > site
  • Autolinee Toscane: Chianti streek > site
  • Lazzi: zones Lucca, Pistoia en Valdarno > site

Er bestaan enkele sites waarop je je reis in Toscane kunt plannen maar de meeste zijn enkel in het Italiaans en staan vol met reclame waardoor ze niet echt gebruiksvriendelijk zijn.

Veel beter is google maps. Je geeft simpelweg je start- en eindpunt in en selecteert dan het symbooltje van de bus. Daarop krijg je de buslijnen die je moet nemen, de reistijd, eventuele overstapplaatsen en een link naar de busmaatschappij. Een voorbeeld vind je hieronder (klik op het beeld voor grotere afmetingen).

afbeelding bustraject google (1280x631)

Een ticket kun je normaalgezien op de bus zelf kopen maar het is geen garantie. Zijn er geen plaatsen meer dan verkoopt de chauffeur geen tickets meer. Wil je zeker zijn van een plaats boek dan op voorhand. Dit kun je doen bij één van de erkende verkooppunten en die vind je dan weer op de site van de maatschappij.

In het geval de site enkel in het Italiaans is kun je de verkooppunten terugvinden onder biglietterie. Je vindt er het adres terug waar je terechtkunt om ter plaatse je ticket te boeken en je dus te verzekeren van je zitplaats.