De Chianti Classico streek ontdekken

Eén van de mooiste streken van Italië

De Chianti Classico streek in Toscane is één van de mooiste streken van Toscane en ook wel van Italië. De streek lijkt zo weggeplukt uit een landschapstafereel: een opeenvolging van pittoreske dorpjes, hellingen waarop wijngaarden en olijfbomen in terrassen zijn aangelegd, boerenwoningen en landelijke kerkjes in natuursteen.

Vanuit alle delen van de wereld komen toeristen om deze schilderachtige streek te bewonderen.

Vanuit geografisch aspect zijn de grenzen van de Chianti Classico streek niet zo duidelijk afgetekend. Grof gezegd kan men stellen dat de Chianti Classico streek zich bevindt tussen de regio Siena en de regio Firenze over een afstand van circa 50 km. In de Chianti streek zelf bevindt zich bovendien nog de Chianti Classico zone die verwijst naar het oudste gedeelte (Classico) van de Chianti streek en die zich eveneens gedeeltelijk uitstrekt over Siena en Firenze.

wijnveld Chianti streek

De Gallo Nero: het symbool van de Chianti Classico

Chianti Classico gallo neroDe zwarte haan, in het Italiaans de Gallo Nero genoemd, is het symbool van de Chianti Classico streek. De benaming gaat terug tot in de middeleeuwen ten tijde van de rivaliteit tussen de republieken Siena en Firenze.

In 1208 werd een vredesverdrag gesloten tussen Siena en Firenze. Om de grenzen tussen deze twee definitief vast te leggen, werd besloten om 2 ruiters bij het aanbreken van de dag door middel van het kakelen van de haan te laten vertrekken ter paard vanuit hun respectievelijke hoofdsteden namelijk Siena en Firenze. Het punt waar ze elkaar zouden ontmoeten zou dan de grens worden tussen de twee republieken.

De legende wil nu dat de inwoners van Firenze een zwarte haan hadden gekozen om hun ruiter te wekken. De zwarte haan werd echter de dag ervoor geen eten gegeven waardoor deze vroeger kraaide dan gewoonlijk omdat hij het niet meer uithield van de honger. Hierdoor kon hun ruiter vroeger vertrekken met als gevolg dat hij een grotere afstand aflegde dan zijn tegenstrever uit Siena.

 

plan Chianti streekDe Chianti Classico stadjes

De stadjes met de vermelding (CC) hebben de erkenning van Chianti Classico stadje.

 

Chianti Classico routes

Feitelijk zijn er 3 routes die je door de Chianti streek van Noord naar Zuid brengen en je langs de bovengenoemde Chianti dorpen leiden.

Chianti Classico festivalDe klassieke Chianti Classico route is de Chiantigiana route waarbij je de Chianti streek van Noord naar Zuid doorkruist via de autoweg superstrada SS222 van Firenze naar Castellina in Chianti en waarbij je langs Greve in Chianti, ook wel de poort naar de Chianti streek genoemd, het middeleeuwse Montefioralle en Panzano in Chianti passeert.

De tweede route is deze vanuit Tavarnuzze naar Colle di Val d’Elsa waarbij je de superstrada Firenze Siena neemt die door San Casciano in Val di Pesa, Tavarnelle in Val di Pesa, Barberino Val d’Elsa en Poggibonsi passeert

De derde route is deze vanuit Tavarnuzze waarbij je door Greve in Chianti, Panzano in Chianti, Radda in Chianti en Gaiole in Chianti rijdt tot in Castelnuovo Berardenga. Deze route vind ik persoonlijk de mooiste.

 

Chianti Classico wijn proeven in een enotheek of in een wijnkasteel

Het is vanzelfsprekend dat de streek de bezoeker voldoende mogelijkheden biedt om een lekker glas Chianti Classico wijn te proeven. Je hebt de keuze tussen de talrijke enotheken meestal geconcentreerd in het centrum van de Chianti stadjes en de wijnkastelen temidden van de Chianti Classico wijngaarden.

Castello di Poppiano

Castello di Poppiano

De wijnkastelen hebben het grote voordeel dat je, meestal op afspraak, een bezoek kunt brengen aan de wijnkelders waar je de door het wijnkasteel geproduceerde Chianti wijnen kunt proeven en eventueel aankopen. Een unieke ervaring!

De bekendste producenten van Chianti Classico wijnen zijn onder andere Castello di Brolio, Castello di Monsanto, Castello di Volpaia, Castello di Verrazzano, Castello di Poppiano en Castello di Vicchiomaggio maar dit is slechts een kleine greep uit het grote aanbod. Houd er dus rekening mee dat de wijnkastelen niet altijd geopend zijn en een bezoek meestal op voorhand moet worden aangevraagd

Praktische informatie

overnachten klein Vakantie accommodaties in de Chianti streek:

Overzicht hotels, vakantiehuizen, B&B, agriturismo, …

Chianti Classico wijnfestival: Ieder jaar rond eind mei – begin juni heeft het Chianti Classico wijnfestival plaats waarbij alle wijnproducenten uit de streek hun wijnkelders voor het grote publiek openen alsook tal van activiteiten plaatsvinden in de Chianti Classico stadjes.