De Chianti streek ontdekken

Iedere liefhebber van wijn en van Toscane kent ongetwijfeld de Chianti wijnen maar niet iedereen weet tot waar de Chianti streek zich uitstrekt en om eerlijk te zijn is het niet zo éénvoudig.

Sottozone_chianti_it

De Chianti streek strekt zich uit over maar liefst 6 van de 10 regio’s waarin Toscane onderverdeeld is, namelijk Firenze, Siena, Arezzo, Pisa, Prato en Pistoia. Bovenstaande kaart geeft een duidelijk overzicht van de Chianti streek en de verschillende onderverdelingen.

8 onderverdelingen vanaf 1932

In totaal zijn er 8 onverdelingen:

  • Chianti Classico: deze wijnzone ligt gedeeltelijk in de regio’s Firenze en Siena en is ongetwijfeld de bekendste. (meer info)
  • Chianti Colli Aretini: de streek rond Arezzo
  • Chianti Colli Fiorentini: de streek rond Firenze
  • Chianti Colline Pisane: de streek rond Pisa
  • Chianti Colli Senesi: de streek rond Siena
  • Chianti Montalbano: het gebied rond de bergketen Monte Albano dat zich uitstrekt over Prato, Pistoia en Firenze
  • Chianti Montespertoli: de streek rond Montespertoli in de regio Firenze
  • Chianti Rufina: de streek rond Rufina in de regio Firenze

De oudste zone waar voor het eerst Chianti wijn werd geproduceerd is de Chianti Classico, naar verluid reeds in de 13de eeuw. De naam Classico verwijst dan ook naar de oudste zone, waar het allemaal begon en het symbool is de gallo nero (zwarte haan). Het was echter pas in 1716 dat deze zone wettelijk beschermd werd.

wijnveld in de Chianti Classico streek

wijnveld in de Chianti Classico streek

In 1932 besliste de Italiaanse regering om het grondgebied van de Chianti uit te breiden en werden 7 zones toegevoegd, namelijk Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano en Rufina. Ook de Chianti Classico zone werd uitgebreid.

In 1967 werd de streek nog eens uitgebreid tot de huidige situatie en in 1996 tenslotte werd de zone Montespertoli gecreëerd die eerder begrepen zat in de Colli Fiorentini.

 

[otw_shortcode_button href=”https://www.licata.be/wijnselectie/?tt=24089_12_96022_Chiantiwijnen&r=%2Fnl%2Fzoeken%2F%3Fgq%3Dchianti” size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Chianti wijnen online kopen[/otw_shortcode_button]