Cinque terre

De Cinque Terre in Ligurië

De Cinque Terre is een prachtig natuurgebied in Ligurië langs de Italiaanse Riviera dat 5 antieke pittoreske dorpen bevat die in verbinding met elkaar staan. De schoonheid van de Cinque Terre is ook de Unesco niet ontgaan want sinds 1997 staat deze op de Unesco lijst van werelderfgoed.

De 5 dorpen zijn Monterosso al mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

Tip! Bevindt je je in de buurt van Florence dan kun je deelnemen aan de daguitstap van Florence naar Cinque Terre met de bus. Je vertrekt ’s morgens vroeg en komt ’s avonds laat. In de prijs is zowel de busrit als de boottocht ter plaatse inbegrepen > meer info

Ligging en bereikbaarheid Cinque Terre

Ligging

De Cinque Terre liggen op ongeveer 2 u 30 min van Firenze (Florence), op 1 u 30 min van Pisa, op 3 u van Siena en op 2 u van Livorno.

Bereikbaarheid

Met de auto: vanuit Firenze neem je de autosnelweg A11 tot aan Viareggio waar je vervolgens de E80/A12 neemt naar La Spezia en Cinque Terre. Best is dat je de auto parkeert aan de parking in Lerici en vandaar de boot neemt die je langs de dorpen leidt.

Met de trein: vanuit Firenze neem je de trein naar Viareggio waar je over moet stappen op de trein naar Milaan (Milano Centrale). De rit duurt ongeveer 2 u 30 minuten.

Met de bus: Vanuit Firenze vertrekt ’s morgens vroeg een bus die je rechtstreeks naar de Cinque Terre brengt. ’s Avonds brengt de bus je terug naar Firenze. Van vervoer, parkeerproblemen hoef je je dus niet aan te trekken. > meer info

De vijf dorpen van Cinque Terre

De vijf pittoreske dorpen van Cinque Terre strekken zich uit over een afstand van 10 kilometer ongeveer en zijn onderling door elkaar verbonden. Je kunt deze bezoeken te voet, met de boot of met de trein.

Cinque Terre dorpen

De 5 dorpen hebben elk hun eigen geschiedenis en kenmerken.

Monterosso

Dit is het grootste dorp en heeft tevens het grootste aanbod aan strandjes waar je lekker even kan uitrusten en genieten van de prachtige zichten op de kuststrook. Het bekendste strandje is la spiaggia di Guvano.

Corniglia

Corniglia bevindt zich centraler ten opzichte van de andere dorpen van Cinque Terre. Het onderscheidt zich van de andere dorpen doordat het als enige niet onmiddellijk aan de zee ligt maar ervan gescheiden is door gecultiveerde wijngaarden.

Om Corniglia vanaf de kust te bereiken moet je 382 trapjes beklimmen.

Corniglia Cinque Terre

 

Vernazza

Vernazza is het meest pittoreske en word zelfs beschouwd als één van de mooiste dorpen van Italië. Het heeft een kleine kaap met haven, gezellige visrestaurantjes en een aantal rotsstrandjes.

Monterosso Cinque Terre

 

Manarola

Manarola is het oudste dorpje en werd gesticht in de 12de eeuw. De woningen zijn gebouwd op de rotsen die rechtstreeks uitgeven op de insprong van de zee.

Manarola Cinque Terre

 

Riomaggiore

Riomaggiore bestaat uit een oudere kern die teruggaat tot de 13de eeuw en een moderner gedeelte dat dateert uit de 19de eeuw. Beide kernen bevinden zich langs een klein riviertje waarlangs de huizen kaarsrecht zijn gebouwd.

Riomaggiore Cinque terre

Vernazza Cinque Terre

Op 25 oktober 2011 werden de Cinque Terre getroffen door een overstroming waarbij Monterosso al mare en Vernazza het hardst werden getroffen. Huizen en kerken stonden onder water en slijk en er vielen 7 slachtoffers. In sommige kerken kun je nog foto’s zien van de toenmalige situatie.

overstroming Cinque Terre

 

Portovenere

Portovenere behoort niet tot de 5 dorpen van de Cinque Terre maar mag je zeker niet overslaan. Ook dit pittoreske dorp staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Zijn rijk patrimonium aan kerkjes, paleizen, forten en versterkte burchten is een bezoek waard.

kleurrijke huizen in Portovenere

Sint Pieterskerk Portovenere

het Sint Pieterskerkje van Portovenere

Cinque Terre bezoeken

Er zijn 3 manieren om de 5 dorpen van de Cinque Terre te bezoeken, namelijk te voet, met de boot of met de trein.

Met de boot

De boten vertrekken vanuit Lerici en stoppen in Portovenere wat geen deel uitmaakt van de 5 dorpjes maar ook de moeite is voor een bezoekje. De boot stopt in alle 5 de dorpjes en je kunt af- en opstappen wanneer je maar wilt.

Een dagticket kost ongeveer €27 per persoon.

Te voet

De 5 dorpen van Cinque Terre zijn verbonden via smalle wandelpaadjes, een aanrader als je van de natuur houdt. Je kunt kiezen tussen 2 verschillende routes, namelijk il sentiero di crinale numero 1 en sentiero azzurro.

Het gedeelte tussen Manarola en Riomaggiore wordt via dell’amore genoemd (enkel bij sentiero azzurro) en is dus voor romantische zielen. Langs de weg tref je er sculpturen van verliefde koppeltjes aan alsook hangsloten aan balustrades die opgehangen zijn door koppeltjes die elkaar eeuwige liefde beloven.

Via dell'amore Cinque Terre

de Via dell’amore

Doe zeker geen strandslippers aan om te wandelen langs deze smalle paadjes. Ten eerste is het zeer onpraktisch en ten tweede is het sinds 2019 ook verboden omdat er te veel ongelukken gebeurden en het voor de hulpdiensten nogal lastig is om de gewonden te bereiken.

Met de trein

Een uitstekende manier om de Cinque Terre te bezoeken is met de trein. Je koopt daarvoor het ticket Cinque Terre Card Treno waarmee je zoveel je maar wilt kan op- en afstappen. Tussen de verschillende dorpjes is het slechts enkele minuten met de trein en de haltes bevinden zich rechtstreeks bij de wandelroutes.

Kostprijs treinticket

  • volwassenen: €16,00
  • kinderen van 4 tot 12: €10,00
  • familie (2 volwassenen en 2 kinderen tot 12 jaar): €42,00

Het ticket kun je tegenwoordig ook online kopen op deze link

Overnachten in de buurt

Ben je op zoek naar een hotel in de buurt dan kun je een kijkje nemen hieronder en genieten van de kortingen die sommige hotels aanbieden



Booking.com