De duivelse brug Ponte del Diavolo nabij Lucca

Ponte del diavolo Lucca

De brug Ponte della Maddalena of ook wel Ponte del Diavolo (brug van de duivel) bevindt zich in Borgo a Mezzano (google map), op 22km van Lucca en op 16km van Barga.

De brug die gebouwd is over de rivier de Serchio is een staaltje van middeleeuwse bouwkunst en architectuur, de grootste boog is maar liefst 37,80 meter lang.

 

Geschiedenis

De brug dateert uit de 15de eeuw en werd gebouwd op funderingen uit de 11de eeuw wat erop wijst dat er 4 eeuwen eerder reeds plannen waren om een brug te bouwen op deze plaats.

De brug kreeg rond 1500 de naam Ponte della Maddalena naar aanleiding van een oratorium genaamd La Maddalena, dat zich aan de voet van de brug bevond. Om de brug te bewaren voor de toekomst werd in 1670 door de Republiek Lucca verboden om er met paard en kar over te rijden.

In 1836 werden reparatiewerken uitgevoerd daar de brug grote schade had opgelopen nadat de rivier de Serchio uit haar oevers was getreden. De grootste schade liep de brug echter op aan het begin van de 20ste eeuw wanneer de spoorweg Lucca – Aulla werd aangelegd. Hiervoor werd een nieuwe boog aan de rechterkant van de boog gebouwd die helaas de originele vorm van de brug grondig veranderde.

IMG_1711

 

De legende van de duivel

De brug wordt dus ook wel Ponte del Diavolo genoemd, te wijten aan het feit dat de brug zou gebouwd zijn met de hulp van de duivel. De legende zegt dat de verantwoordelijke aannemer de vooropgestelde datum waarop de brug zou moeten zijn voltooid, niet kon respecteren en daarom een pact met de duivel sloot. De duivel zou ervoor zorgen dat de datum gerespecteerd werd maar in ruil daarvoor zou de duivel de ziel nemen van de eerste persoon die de brug overstak.

De aannemer had echter schuldgevoelens en biechtte zijn duivels pact op aan de locale priester die besliste om de eer als eerste de brug over te steken, te laten aan een hond. Zo geschiedde en de duivel nam dus de ziel van de hond waarna hij zich radeloos in de rivier de Serchio gooide. Wie toevallig eind October ter plaatse is kan wel eens een hond tegenkomen die de brug oversteekt. Het betreft natuurlijk de duivel die nog steeds op zoek is naar de juiste ziel!