De duomo, het baptisterium en de klokkentoren van Giotto

Het Plein Piazza del Duomo is het belangrijkste plein van Firenze. Je vindt er ondermeer de kathedraal Santa Maria del Fiore met de prachtige koepel van Brunelleschi, het baptisterium en de klokkentoren van Giotto.

De duomo of kathedraal van Santa Maria del Fiore

De duomo, ook wel catedrale di Santa Maria del Fiore genoemd ter ere van de heilige Maria in Fiorenza, de vroegere naam voor Firenze. De kathedraal is de op vijf na grootste kerk van Europa en werd gebouwd tussen 1296 en 1472, de voorgevel echter werd pas op het einde van de 19de eeuw in neo gotische stijl gerealiseerd.
Het meest tot de verbeelding sprekende is de renaisscance koepel, die in schril contrast staat met de gotische stijl van de kathedraal. Een bezoek aan de koepel is dan ook een echte aanrader omdat men vanuit het hoogste punt een prachtig zicht heeft over het historische centrum van Firenze.

De koepel: voor de bouw van de koepel werd een wedstrijd uitgeschreven door de stad Firenze. Nooit voorheen werd een koepel van deze afmetingen gerealiseerd. Twee architekten bleven over namelijk Filippo Brunelleschi en Lorenzo Ghiberti. Brunelleschi werd uiteindelijk laureaat omdat zijn project het voordeel had dat voor de uitvoering van de koepel geen binnenstelling in de kerk moest worden geplaatst zodat de kerkdienst gewoon konden doorgaan. Hij realiseerde hiervoor een zelfdragende constructie bestaande uit twee koepelschalen, onderling verbonden door gemetste ribben. Met de bouw van de koepel zelf werd begonnen in 1420.

Dat het projekt van Brunelleschi een briljant staaltje is van architectuur bewijst het feit dat het project lang als onmogelijk werd aanzien, hierdoor werden als alternatief dan ook de vreemdste voorstellen gedaan. Het bekendste voorbeeld was om de kathedraal op te vullen met zand waarin muntstukken verborgen zaten, tot op het niveau van de koepel. Na de bouw van de koepel zou het zand wel verwijderd worden door de armsten onder de bevolking tijdens hun zoektocht naar de muntstukken.

De koepel heeft een binnendiameter van 42 m en een hoogte van 45 m, totale hoogte van de grond gemeten is 90 m. De koepel is zoals eerder vermeld opgebouwd uit twee koepels onderling verbonden met gemetste ribben. De binnenkoepel die voor de sterkte zorgt van de koepel, heeft een dikte van 2,5 m aan de basis terwijl de buitenkoepel die als bescherming tegen wind en regen dient, een dikte heeft van minder dan 1 meter. Tussen de binnen- en buitenkoepel bevindt zich een ruimte die kan worden bezocht en die tevens dient om tot in de top te geraken.

Openingsuren

Maandag – vrijdag: 08.00 – 17.00
Zaterdag: 08.00 – 14.00
Zondag: 13.30 – 16.45

Inkom kathedraal gratis

De klokkentoren van Giotto

De klokkentoren van Giotto
De klokkentoren, in het Italiaans campanile genoemd, werd gebouwd tussen 1334 en 1359 naar ontwerp van de architekt Giotto di Bondone. Na zijn dood in 1337 werd het oorspronkelijke project waarbij de totale hoogte voorzien was op 122 m gewijzigd en teruggebracht op 85 m door Andrea Pisano en Francesco Talenti.

De klokkentoren is net zoals de duomo bekleed met wit, groen en roze Toscaanse marmer. Op de eerste verdieping zijn reliëfs van Andrea Pisano terug te vinden die de schepping van de mens  en kunst en nijverheid voorstellen. (meer info)

Openingsuren

Iedere dag: 08.30 – 19.30

 

 

Het baptisterium

De doopkapel battistero San Giovanni is één van de oudste gebouwen, zijn geschiedenis gaat terug tot de 4de eeuw. De doopkapel in zijn huidige vorm echter werd gebouwd tussen 1059 en 1128 in de typische Romaans Toscaanse stijl. In de loop der geschiedenis werden hier tal van beroemde Florentijnen gedoopt zoals Dante.

Interieur: het interieur doet denken aan dat van het Pantheon in Rome, de mozaiëken op de achthoekige koepel dateren uit de 13de en 14de eeuw en beelden scenes uit het leven van Christus uit. De ingelegde marmeren vloer verwijst naar beelden uit de dierenriem

Exterieur: het exterieur wordt gekenmerkt door de prachtige bronzen deuren aan de hand van de kunstenaars Lorenzo Ghiberti (noord- en oostkant) en Andrea Pisano (zuidkant). Ze stellen gebeurtenissen voor uit het oude en nieuwe testament.

Openingsuren

Maandag – vrijdag: 12.15 – 19.00
Zaterdag: 08.30 – 14.00 (enkel 1ste zaterdag van de maand)
Zondag: gesloten

Uniek ticket om alle 3 de monumenten te bezoeken

Sedert 2015 bestaat er een uniek ticket om alle 3 deze monumenten te bezoeken. De kostprijs is €15 onafhankelijk of je nu 1 of alle monumenten bezoekt. Met het ticket kun je ook nog het museum Opera del duomo bezoeken. Meer info vind je in het artikel Bespaar met het unieke ticket