David van Michelangelo

De Galleria dell’accademia in Firenze

De kunstacademie van Firenze, in het Italiaans de galleria dell’accademia e del disegno genoemd, is één van de drukst bezochte musea van Firenze en daar is een reden voor.

Je vindt hier namelijk de wereldberoemde David van Michelangelo terug. Dit 5 meter grote marmeren beeld wordt beschouwd als één van zijn meesterwerken en was indertijd een revolutionair beeldhouwwerk omwille van de realistische details.

Tip! Boek je ticket reeds op voorhand online zodat je niet in de file hoeft te staan. In de zomer kan dat al vlug tot een 2tal uren oplopen. Je ticket kan je boeken (in het Nederlands) via Getyourguide.com

David van Michelangelo

Geschiedenis galleria dell’accademia

De kunstacademie van Florence werd vanaf het begin van de 14de eeuw voorafgegaan door het Sint Lucasgilde en werd pas opgericht in 1562 door Cosimo I dei Medici samen met de kunstenaars Giorgio Vasari, Agnolo Bronzino en Bartolomeo Ammanati.

Galleria dell'accademia Florence

De bedoeling van de kunstacademie was om de studenten aan de hand van de rijke collectie van beeldhouwwerken en schilderijen de beeld- en schilderkunst te laten bestuderen en ze op te leiden.

Aanvankelijk was de galleria dell’accademia enkel opgengesteld voor de studenten maar in 1784 besliste groothertog Pietro Leopoldo om ze voor het grote publiek open te stellen.

De David van Michelangelo

Het beroemdste werk opgesteld in de Galleria dell’accademia is de David van Michelangelo.

Dit wereldberoemde kunstwerk stond tot 1873 opgesteld aan de ingang van het Palazzo Vecchio aan het plein Piazza della Signoria maar werd verplaatst naar de kunstacademie om het te beschermen tegen de weersinvloeden. Op de plaats van het originele beeld staat sinds 1910 een levensgrote kopie.

Michelangelo kreeg in 1501 de opdracht om de David te maken voor een binnenpijler in de kathedraal van Firenze. Het leek een onmogelijk werk omdat het blok marmer waaruit de David moest worden gesculpteerd een blok was dat al tientallen jaren eerder was verhakt en daardoor onbruikbaar leek.

David Michelangelo.galleria dell'accademia

enkele details van de David

Michelangelo slaagde echter wel in zijn opzet en in 1504 was zijn meesterwerk voltooid. Het standbeeld werd aan de ingang van het stadhuis Palazzo Vecchio geplaatst waardoor het hier een politieke betekenis kreeg. Het werd het symbool van de verdediging van de burgerrechten van de Florentijnse Republiek.

Werken uit de 13de – 16de eeuw

In de kunstacademie zijn werken tentoongesteld van de belangrijkste Toscaanse schilders en beeldhouwers van de 13de tot de 16de eeuw. Je vindt er werken van ondermeer Giambologna, Paolo Uccello, Pontormo, Filippo Lippi, Sandro Botticelli, Giambologna en natuurlijk Michelangelo.

Naast de David staan ook nog enkele andere onafgewerkte beelden van Michelangelo tentoongesteld zoals de heilige Mattheüs en de 4 slaven.

schiavi Michelangelo-galleria dell'accademia

de 4 onafgewerkte slaven

Er is ook nog een collectie werken van studenten van de academie, russische iconen en religieuze prenten uit de middeleeuwen te bewonderen.

Ligging Galleria dell’accademia

De Galleria dell’accademia bevindt zich op enkele meters van het plein Piazza San Marco.

Toegangstickets en openingsuren

Openingsuren

  • dagelijks: 08.15 – 18.50
  • maandag gesloten

Toegangsticket

Een ticket kost €20,00 en kun je op voorhand online boeken (in het Nederlands) via Get your guide. Bovendien hoef je niet in de wachtrij te staan wat je heel wat tijd bespaart. > meer info

Let op: het ticket is enkel geldig op de dag en tijdstip van de boeking. Kan je er niet zijn dan verlies je het ticket.