De Giro d’Italia 2016 in Toscane

Wielerliefhebbers kijken ongetwijfeld al uit naar de Giro d’Italia editie 2016. Dit jaar wordt het zelfs een heel speciale editie voor onze noorderburen omdat de Giro op gang wordt geschoten in Apeldoorn. Ook Toscane staat op het programma en meer bepaald tijdens de 8ste, 9de en 10de etappe.

Alberto Contador, de titelverdediger

Alberto Contador, de titelverdediger

Etappe 8: zaterdag 14 mei

Tijdens etappe 8 vertrekken de renners uit Foligno in Umbrië en komen aan in Arezzo, één van de mooiste steden van Toscane en uitvoerig in beeld gebracht in de met oscars bekroonde film La Vita è Bella van en met Roberto Benigni.

Tijdens deze etappe moet ondermeer de beklimming naar Alpe delle Poti worden overwonnen. Een waar spektakel want het overgrote deel van deze 8 km lange klim is over onverharde wegen, de zogenaamde strade bianche.

Piazza Grande in Arezzo

Het centrale plein Piazza Grande in Arezzo

Etappe 9: zondag 15 mei

De dag erna volgt een tijdrit in de wereldberoemde Chianti Classico streek waarbij maar liefst 4 wijnstadjes worden gepasseerd. Het parcours is 40,5 km lang, vertrekt vanuit het prachtige Radda in Chianti en eindigt in Greve in Chianti. Ondertussen passeren de renners wel Castellina in Chianti en Panzano in Chianti. Een prachtig parcours gekenmerkt door wijngaarden, olijfbomen, cipressen, landelijke kerkjes, boerenwoningen en kronkelende wegen.

wijnveld in de Chianti Classico streek

wijngaard in de Chianti Classico streek

Alleen jammer dat de renners in volle inspanning voor al dat moois maar weinig oog zullen hebben. Misschien doen ze dit wel de dag na de tijdrit want dan staat immers een rustdag op het programma.

Etappe 10: dinsdag 16 mei

Na een rustdag vertrekken de renners vanuit Campo Bisenzio, een industriegebied tussen Firenze en Prato, voor de 10de etappe. De renners passeren de steden Prato, Pistoia en komen na de beklimming van de Passo della Collina de provincie Emilia Romagna binnen.

duomo Pistoia

de dom van Pistoia

Heb je het geluk om deze 3 etappes live ter plaatse te volgen neem dan zeker voldoende tijd om de Chianti streek en de steden Arezzo, Prato en Pistoia te bezoeken. Heb je dit geluk niet dan moet je zeker de rechtstreekse TV uitzending volgen en simpelweg genieten van de prachtige beelden.

Meer info

Op volgende links krijg je meer info over bovengenoemde steden, de Chianti Classico streek en de etappes