De hoogtepunten van Florence

Florence is één van de mooiste steden van de wereld en een stedentrip naar deze parel is dan ook een echte aanrader. Wil je het massatoerisme en de bijhorende drukte ontwijken, vermijd dan de zomermaanden.

Het ideale moment om de stad in alle rust te bezoeken is de periode tussen October en Februari. Houd er wel rekening mee dat in de winterperiode de musea vroeger sluiten ten opzichte van de zomermaanden.

Florence heeft een enorme rijkdom aan bezienswaardigheden maar om ze allemaal te bezoeken heb je minstens een paar maanden nodig. Een aantal springt er echter bovenuit en verblijf je maar een korte periode in Florence dan mogen onderstaande bezienswaardigheden zeker niet ontbreken.

Galleria degli Uffizi

De galleria degli Uffizi werd oorspronkelijk gebouwd om er de kantoren (uffizi) van de 13 magistraten van Firenze in onder te brengen.

Hall in het Uffizi

Hall in het Uffizi

Al kort na de bouw liet Francesco de’ Medici de 2de verdieping, die oorsponkelijk open was, dichtmaken en liet er zijn grote collectie aan kunstvoorwerpen in onder brengen. Meteen was de eerste stap gezet van het museum.
[one_half]Ondertussen is de Galleria degli Uffizi uitgegroeid tot één van de grootste en belangrijkste musea ter wereld, je vindt er een gigantisch aanbod aan schilderkunst van ondermeer Giotto, Botticelli, Michelangelo, Caravaggio, Titiaan, Leonardo da Vinci, Rubens, enz.

Sedert enkele jaren zijn uitbreidingswerkzaamheden bezig waardoor een groot deel van de kunstwerken die tot nu toe opgeborgen lagen in de kelders van het Uffizi, tentoongesteld zal worden aan de bezoeker.
Houd er rekening mee dat vooral in de zomermaanden het zeer druk is waardoor je toch al vlug een paar uur in de rij moet staan om je toegangsticket te kopen.
Boek je je ticket online op voorhand dan vermijd je dit ongemak en kun je onmiddellijk het museum binnen. Door de immense collectie moet je toch zeker 3 uur rekenen om het museum te bezoeken.

De beroemdste schilderijen zijn:

  • De geboorte van Venus door Sandro Botticellli
  • De annunciatie van Leonardo da Vinci
  • De Heilige familie van Michelangelo
  • De Maestà door Giotto
  • De lente door Botticelli
  • De Bacchus van Caravaggio
  • De Venus van Urbino door Titiaan

Openingsuren: Dinsdag – zondag: 08.15 – 18.50 (zomer tot 22.00), sluitingsdag Maandag

[/one_half]

[one_half_last]

[/one_half_last]

 

Piazza del duomo

Het Piazza del duomo is het belangrijkste plein van Firenze waar je de belangrijkste monumenten van Firenze terugvindt. De dom of kathedraal van Firenze is de derde grootste kerk van Europa en samen met de klokkentoren van Giotto die zich naast de kathedraal bevindt het symbool van Firenze.

De kathedraal is uitgevoerd in gotische stijl op de koepel na die in renaissance stijl is en het meesterwerk van de architect Brunelleschi die er in slaagde deze enorme koepel te bouwen zonder interne stellingen in de kerk te plaatsen waardoor de kerkdiensten konden doorgaan.

Florence tourism destinations

Vanop de koepel of de klokkentoren krijg je een prachtig zicht op het historisch centrum van Firenze. Recht tegenover de kathedraal vind je verder het baptisterium terug, één van de oudste gebouwen van de stad en vooral bekend om de drie prachtig gedecoreerde bronzen deuren.

Vanuit het Piazza del duomo vertrekken tevens de belangrijkste winkelstraten zoals de Via Roma en de Via dei Calzaiuoli.

Tickets: De kathedraal is gratis toegankelijk maar om de koepel te beklimmen betaal je €8, hetzelfde geldt voor de klokkentoren. Een ticket voor het baptisterium kost €4 (meer info over openingsuren en prijzen)

 

Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio is de enige overgebleven middeleeuwse brug waar nog steeds huizen op staan gebouwd. Weliswaar zijn de huizen niet meer bewoond en vind je er enkel juweliers maar toch blijft de brug uniek. De Ponte Vecchio was ook de enige brug die gespaard werd in de 2de wereldoorlog door de Duitse troepen en dit op persoonlijk bevel van de Führer.

25-Firenze Ponte VecchioDe brug werd gebouwd in 1345 ter vervanging van de ingestorte houten brug. Aanvankelijk waren de enige handelaars op de brug slagers, leerlooiers en smeden die hun restafval simpelweg in de Arno gooiden.

Om het imago van de brug te verbeteren werd het huurgeld voor een staanplaats zo naar omhoog gedreven dat enkel juweliers het zich nog konden permiteren.

In 1565 werd op bevel van Cosimo I de’ Medici de opdracht gegeven aan Vasari om een wandelgalerij te bouwen tussen de galleria degli Uffizi en het Palazzo Pitti zodat de Medici zich zonder contact met de plaatselijke bevolking, rechtstreeks van hun kantoren (Uffizi) naar hun woonplaats (Palazzo Pitti) konden begeven.

Op dit parcours lag dus ook de Ponte Vecchio met als gevolg dat je nu boven de woningen de wandelgalerij kunt zien (meer info over de galerij).

In 1938 liet Mussolini op het midden van de brug in de galerij 3 grote vensters aanbrengen voor het bezoek van Adolf Hitler, zodat deze Firenze zou kunnen bewonderen vanuit het centrum van de brug.

 

Piazzale Michelangelo

Het Plein Piazzale Michelangelo bevindt zich op het hoogste punt van Firenze en bied je dan ook een prachtig zicht op het onderliggende centrum met ondermeer de kathedraal, de Ponte Vecchio, Palazzo Vecchio, Il Bargello, la Badia Fiorentina, de kerk Santa Croce en het fort Il Belvedere.

WP_20140228_004

panoramisch zicht op het historisch centrum van Firenze vanuit het plein Piazzale Michelangelo

Met de bouw van het plein werd gestart in 1865 op initiatief van Vittorio Emanuele, de 1ste koning van Italië en volgens een project van de architect Giuseppe Poggi naar wie het onderliggende plein werd genoemd.

In die periode was Firenze immers de hoofdstad van Italië en werden enkele grootse bouwprojecten uitgevoerd waaronder de sloping van de stadsmuren, de aanleg van de ring en de modernisering van de linkeroever van de Arno.

kopie van De David van Michelangelo

kopie van De David van Michelangelo

Het plein is opgedragen aan de grote Italiaanse kunstenaar Michelangelo, centraal op het plein staat dan ook een copie in brons van de David. 

Aan de overkant van de straat op enkele honderden meters van het plein bevindt zich één van de mooiste kerken van Firenze, namelijk de San Miniato al Monte (meer info).

Romantici moeten ongetwijfeld het plein ’s avonds bezoeken want dan heerst een speciale sfeer op het plein. Wie wenst kan lunchen of gewoon iets drinken op het terras in het café restaurant net onder het Piazzale Michelangelo.

Praktisch: Je kunt met de bus (lijn 12 of 13) of te voet naar dit plein. Te voet volg je vanuit het plein Piazza Giuseppe Poggi (google map) de trappen die naar het plein leiden.

 

Praktische informatie

overnachten klein

Houd je van kamperen dan kun je verblijven op 1 van de 2 campings die net buiten het centrum van Firenze liggen, namelijk camping village internazionale en camping panoramico Fiesole. Vooral deze laatste biedt prachtige uitzichten op het lagergelegen Firenze.

toeristische dienst klein Dienst toerisme: in Firenze zijn er heel wat toeristische diensten die worden aangeduid met uffici turistici. De meeste liggen in het historische centrum, ook is er een loket in de luchthaven aanwezig.

Via Cavour 1rosso
Tel +39 055 290832/ 055 290833 – Fax +39 055 2760383
Openingsuren: maandag-zaterdag 8.30-18.30
website: www.firenzeturismo.it  – email: infoturismo@provincia.fi.it

Piazza Stazione 4
Tel +39 055 212245 – Fax +39 055 2381226
Openingsuren: maandag-zaterdag 8.30-19; zondag en feestdagen 8.30-14
website: www.comune.fi.it  – email: turismo3@comune.fi.it

Info Point Bigallo, piazza San Giovanni
Tel +39 055 288496
Openingsuren: maandag -zaterdag 9-19; zondag en feestdagen 9-14
website: www.comune.fi.it  – email: bigallo@comune.fi.it

Luchthaven “Amerigo Vespucci”, Via del Termine 1
Tel/Fax +39 055 315874
Openingsuren: dagelijks 8.30-20.30
website: www.firenzeturismo.it  – email: infoaeroporto@provincia.fi.it

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/city/it/florence.nl.html?aid=2319783″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk hier de beste hotels van Firenze[/otw_shortcode_button]