De hoogtepunten van Lucca

Lucca is een prachtige stad en één van mijn favoriete steden in Italië. Zoals zoveel Italiaanse kunststeden heeft ook Lucca een enorm aanbod aan bezienswaardigheden die je mogelijks in 1 dag kan bewonderen maar dan moet je wel weten wat de belangrijkste zijn. Om het voor jullie gemakkelijker te maken heb ik de hoogtepunten van Lucca hieronder opgesomd.

De kathedraal van San Martino

Deze 13de eeuwse kathedraal bevindt zich aan het plein Piazza di San Martino en is gewijd aan de heilige San Martino van Tours. De kathedraal werd gebouwd tussen 1060 en begin 13de eeuw en is uitgevoerd in de voor de streek typische Pisaans Romaanse stijl.

WP_20140324_058 (800x450)

De voorgevel die uitvoerig gedecoreerd is met beeldhouwwerk van de kunstenaars Nicola Pisano en Guidetto da Como, heeft een assymetrische vorm te wijten aan de eerdere bouw van de klokkentoren. Boven het centrale portaal bevindt zich rechts een beeldhouwwerk van San Martino op zijn paard.

Belangrijkste kunstwerken in de kathedraal zijn de Madonna in trono col bambino e santi (de Madonna met kindje Jezus omringd door heiligen) uit 1479 van Domenico Ghirlandaio en l’ultima cena (het laatste avondmaal) van Tintoretto uit 1592-1594.

Sedert Maart 2014 wordt een toegangsprijs van €3,00 gevraagd.

[divider]
De kerk San Michele in Foro

San Michele in Foro

Deze kerk bevindt zich op het plein Piazza San Michele waar ooit het oude Romeinse forum stond en is na de kathedraal van Lucca de belangrijkste kerk. De kerk werd gebouwd vanaf 1070 tot aan de 14de eeuw in de Pisaans Romaanse stijl. Velen beschouwen het als één van de mooiste Romaanse kerken van Toscane, vooral de rijk gedecoreerde voorgevel met zijn gedraaide zuilen, dwerggalerijen, ingelegd marmer en beeld van San Michele zijn een prachtig staaltje van architectuur.

Belangrijkste kunstwerk in de kerk is het gedecoreerde terracotta beeld van de Madonna met kind van de hand van Andrea della Robbia.

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/searchresults.html?city=-120405&aid=2319783&no_rooms=1&group_adults=1″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk hier de beste hotels in en rond Lucca[/otw_shortcode_button]

 

[divider]
De middeleeuwse toren Torre Guinigi

Deze middeleeuwse 14de eeuwse toren maakt deel uit van het palazzo Guinigi dat toebehoorde aan de familie Guinigi, indertijd de belangrijkste familie van Lucca. Zoas gebruikelijk was voor de tijd werd de toren gebouwd om de superioriteit van de familie uit te drukken.

Hoe hoger de toren hoe belangrijker en meer macht je had. Van bij de afwerking werd de toren bovenaan voorzien van enkele steeneiken die vooruitgang symboliseren.

Torre Guinigi

De Torre Guinigi is de belangrijkste van de weinig overgebleven middeleeuwse torens en is opengesteld voor het publiek (een ticket kost €4). Vooraleer van het prachtige uitzicht over de stad te kunnen genieten, moeten eerst 230 treden worden overwonnen maar het is zeker de moeite waard. De ingang ligt in de straat “Via Sant’Andrea 45”.

[divider]
Anfiteatro Romano

Dit voormalige amfitheater bevindt zich aan het plein piazza dell’anfiteatro. van het oorspronkelijke Romeinse amfitheater is echter enkel nog de vorm te herkennen. Dit prachtige unieke plein wordt gekenmerkt door vier doorgangen waarlangs wilde dieren en gladiatoren ooit de arena betraden.

Plein Piazza dell'Anfiteatro

Tot 1830 stond dit plein vol met huizen en krotten maar gelukkig werden op bevel van het stadsbestuur deze verwijderd en aldus de originele ovale vorm teruggegeven aan het plein. Tot aan het midden van de 20ste eeuw had het plein de naam Piazza del mercato daar de dagelijkse markt hier werd gehouden.

[divider]
Praktische informatie

toeristische dienst klein Dienst Toerisme Lucca – Ufficio di Turismo (4 kantoren)

 

    • Adressen: Piazza Santa Maria 35 (hoofdkantoor), Piazza Curtatone, Piazzale G. Verdi en Piazza Guidiccioni
    • Openingsuren: 10.00-18.00
    • Telefoon: (0039) 0583 91 99 31
    • Email: info@luccaturismo.it
    • Website: www.comune.lucca.it (Engels en Italiaans)

 

overnachten klein Overnachten in Lucca: bekijk hier het aanbod van hotels

 

Wil je de hoogtepunten van de stad bezoeken met een Nederlandstalige gids dan kan dit via Baja Bikes. Gedurende deze 3 uur durende fietstocht passeer je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van deze toch wel indrukwekkende stad > meer info via Baja Bikes