De hoogtepunten van Pisa

Wie Pisa zegt denkt meteen aan de scheve toren van Pisa en dat is inderdaad een uniek monument dat je moet gezien hebben als je naar Toscane op vakantie gaat. De stad heeft echter veel meer te bieden dan enkel de toren. Hieronder een overzicht van wat zeker niet mag ontbreken als je de stad bezoekt.

De Scheve toren van pisa

Deze wereldberoemde klokkentoren, in het Italiaanse il campanile of la torre genoemd, lokt jaarlijks duizenden toeristen van over heel de wereld. De toren werd gebouwd in 3 fasen waarbij bij iedere fase opnieuw verticaal werd gebouwd waardoor de toren dus niet enkel overhelt maar ook krom is.

De totale bouwperiode duurde van 1173 tot 1375 maar werd verschillende malen stilgelegd omwille van de gekende verzakkingen van de toren. Tussen 1990 en 2001 werd de toren gesloten voor het publiek omwille van veiligheidsredenen. Gedurende deze periode werden de stabiliteitsproblemen van de toren en het terrein aangepast en werd de helling teruggebracht tot de situatie van 1700 wanneer de toren een overkraging van 4 meter had.

Een ticket voor de toren is niet goedkoop maar het is dan ook een unieke belevenis om de toren te bezoeken en te genieten van het prachtige uitzicht dat je krijgt vanop de top op de Duomo en het baptisterium. Houd er rekening mee dat je 300 treden moet beklimmen tot de top!

Kinderen onder de 8 jaar zijn omwille van veiligheidsredenen niet toegelaten!

Openingsuren: dagelijks van 08.30 tot zonsondergang, vanaf 14 juni tot 15 september open tot 23.00

Toegangsprijs: €18,00 aan het loket en €28,00 online.

 

De dom van Pisa

Toren van Pisa

De dom of kathedraal van Pisa bevindt zich, net als de scheve toren en het baptisterium, op het plein Piazza dei Miracoli. De dom werd gebouwd in de typische Pisaanse Romaanse stijl tussen 1064 en 1092 maar was in de loop der eeuwen onderhevig aan diverse werkzaamheden: een eerste keer na de brand van 1595 waarbij het dak werd vernieuwd en de 3 bronzen deuren werden toegevoegd en een tweede keer in de 18de eeuw waarbij de binnenmuren beschilderd werden.

De gevel wordt gekenmerkt door de open galerijen en de afwisseling van witte en grijze marmer. In het interieur zijn duidelijk Byzantijnse en Arabische invloeden waar te nemen in de vorm van mozaïeken en puntbogen. De belangrijkste kunstwerken zijn de marmeren preekstoel uit 1310 door Giovanni Pisano met taferelen uit het Nieuwe Testament en de mozaïek in de absis die Christus afbeeldt met ernaast de Heilige Maagd en Johannes Evangelist.

Openingsuren: Dagelijks: 10.00 – 20.00

Toegangsprijzen: Een ticket heb je al vanaf €12 per persoon, hierbij zit tevens de inkom voor het baptisterium, de begraafplaats en het Sinopie museum. Bovendien hoef je niet in de file te staan maar kun je binnen via de fast track > meer info

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/searchresults.html?city=-2319783&aid=2319783&no_rooms=1&group_adults=1″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk de beste hotels in Pisa[/otw_shortcode_button]

Het Baptisterium

Toren van Pisa

Il Battistero of de doopkapel is gewijd aan Johannes de Doper en werd uitgevoerd tussen 1153 en het begin van de 14de eeuw. Het waren Nicola en Giovanni Pisano die voor de rijke decoraties in gotische stijl en de realisatie van de koepel zorgden. Op de deur van de hoofdingang zijn er scènes uit het leven van Johannes de Doper afgebeeld en boven in de lunet zie je een copie van de Madonna met kind van de hand van Giovanni Pisano uit 1299.

Het interieur staat in schril contrast met het exterieur en is zeer sober gedecoreerd wat nogal een koude indruk nalaat. Het baptisterium heeft een omtrek van maar liefst 107 meter, een diameter van 70 meter en een hoogte van 55 meter wat de kapel de titel oplevert van grootste van Italië.

Openingsuren: Tussen April en September van 08.00 tot 20.00, anders 10.00 tot 17.00

Toegangsprijzen: Een ticket heb je al vanaf €12 per persoon, hierbij zit tevens de inkom voor de kathedraal, de begraafplaats en het Sinopie museum. Bovendien hoef je niet in de file te staan maar kun je binnen via de fast track > meer info

Piazza dei Cavalieri

Het plein Piazza dei Cavalieri (plein van de ridders) is na het plein Piazza dei Miracoli het mooiste plein van Pisa en bevat enkele prachtige paleizen en kerken.

Vue de la piazza dei cavalieri

Palazzo della Carovana

Het plein was reeds in de Romeinse periode bekend als forum Romanum, in de middeleeuwen was het het centrum van de politieke machten waar evenementen plaats hadden en discussies gebeurden. Onder het bewind van Cosimo I de’ Medici werd het plein echter grondig verbouwd en voortaan enkel voorbehouden aan de Cavalieri.

Giorgio Vasari kreeg de opdracht om de paleizen en kerken rond het plein, ernstig aan te pakken volgens de heersende Renaissance stijl. Pronkstukken van deze renovatie zijn ongetwijfeld het Palazzo della Carovana en de kerk Chiesa dei Cavalieri di Santo Stefano, die Giorgio Vasari beiden voor zijn rekening nam. De werken duurden ongeveer 50 jaar, van 1558 tot 1605 en het resultaat mag er zijn.

De kerk Chiesa di Santo Stefano dei Cavalieri

De paleizen zijn

  • Palazzo della Carovana
  • Palazzo dell’Orologio
  • Palazzo del Collegio Puteano
  • Palazzo del Consiglio dei Dodici
  • Palazzo della Canonica

 

De kerken zijn

  • Chiesa dei Cavalieri di Santo Stefano
  • Chiesa di San Rocco
Pisa in Toscane

Palazzo del Consiglio dei Dodici (links), chiesa di San Rocco (rechts) en Palazzo del Collegio Puteano (links van San Rocco)

Palazzo dell'Orologio

Palazzo dell’Orologio

La Luminara di San Ranieri

Jaarlijks wordt op 16 Juni het feest La Luminara di San Ranieri ter ere van San Ranieri, de patroonheilige van de stad, gevierd. Voor die gelegenheid wordt de elektrische verlichting van het historisch centrum vervangen door olielampjes.

De lampjes, naar verluidt meer dan 100.000 stuks, worden langs de omtrek van de ramen en deuren van de verschillende paleizen en kerken geplaatst waardoor een unieke sfeer wordt gecreëerd. Tevens worden op de scheve toren van Pisa olielampjes in de openingen geplaatst en worden enkele drijvende bootjes met lampen op de Arno losgelaten.

vuurwerk tijdens de Luminara di San Ranieri

vuurwerk tijdens de Luminara di San Ranieri

Tijdens dit evenement staan talrijke kraampjes in de straten en op de pleinen opgesteld met locale producten, eten, drank, kledij en dergelijke. Om middernacht wordt vanop het middeleeuwse gebouw la Citadella en vanop de verschillende bruggen over de Arno vuurwerk afgeschoten.

Ben je in die periode in Toscane dan moet je deze unieke gebeurtenis ongetwijfeld meemaken!

Toren van Pisa tijdens Luminara San Ranieri - foto Francesco Fiumalbi

Pisa bezoeken met de fiets? Heb je geen zin om te wandelen en bezoek je liever de stad met een fiets dan kan dit via Baja Bikes. Gedurende deze 3 uur durende fietstocht bezoek je de belangrijkste bezienswaardigheden van Pisa en dit zelfs met een Nederlandstalige gids > meer info