De hoogtepunten van Siena

Siena is na Firenze de mooiste stad van Toscane en mag daarom zeker niet ontbreken tijdens je vakantie in Toscane. Het is heerlijk wandelen in de smalle middeleeuwse straatjes van deze stad met een groot aanbod aan monumenten, paleizen en kerken.

Wil je lekker eten of gewoon genieten van een glas wijn dan kun je terecht in één van de talrijke trattoria, ristorante, pizzeria of enoteca. Om Siena te bezoeken volstaat normaalgezien 1 dag en langs de volgende hoogtepunten kun je zeker niet omheen.

Piazza Del Campo

piazza-del-campo-Siena

Het plein Piazza Del Campo wordt beschouwd als één van de mooiste pleinen van de wereld, het heeft de vorm van een schelp die verdeeld is in 9 segmenten die verwijzen naar de Raad van 9 die de stad bestuurde tussen 1287 en 1355. Met de bouw van het plein dat een omtrek heeft van 333 meter, werd gestart in 1296 op de plaats van het Romeinse forum dat ooit achter het stadhuis doorliep naar een open veld.

Vandaar de naam Piazza del Campo (plein van het veld). Het plein wordt begrensd door prachtige paleizen waarvan het mooiste ongetwijfeld het Palazzo Pubblico met de toren Torre del Mangia is.

Op het hoogste punt van het plein, recht tegenover het Palazzo Pubblico, bevindt zich de prachtige fontein Fonte Gaia die werd ingewijd in 1386 tot grote vreugde van de plaatselijke bevolking omdat het de eerste openbare fontein van de stad was (vandaar de naam fontein van de vreugde).

Op de fontein staan scènes uit de Bijbel en de geschiedenis van Siena, oorspronkelijk uitgevoerd tussen 1409 en 1419 door Jacopo della Quercia maar vervangen door replica’s uit 1868.

ItaliaSienaFontanaPiazzaCampo

De fontein Fonte Gaia

Sedert de afwerking van het plein aan het begin van de 14de eeuw, worden de belangrijkste evenementen van Siena hier georganiseerd waaronder markten, politieke manifestaties en de historische paardenrace Il Palio di Siena in Juli en Augustus.

 

Palazzo Pubblico e Torre del Mangia

552SienaPalPubblico
Op het laagste punt van het plein Piazza del Campo merken we onmiddellijk het stadhuis Palazzo Pubblico op, het is namelijk het indrukwekkendste gebouw van het plein. Dit paleis in gotische stijl werd gebouwd tussen 1297 en 1310, in dezelfde periode als het plein Piazza del Campo en om te verhinderen dat andere paleizen op het plein meer aandacht zouden krijgen werd een wet opgesteld die de stijl en de maximum hoogte van de andere paleizen vastlegde.
Het paleis doet nog steeds dienst als stadhuis maar op de 1ste verdieping is er ook het stadsmuseum in onder gebracht met ondermeer een bezoek aan de prachtige binnenruimtes en de kapel.

Sala del Risorgimento in het Palazzo Pubblico

Sala del Risorgimento in het Palazzo Pubblico

Links van het stadhuis bevindt zich de klokkentoren Torre del Mangia, gebouwd tussen 1338 en 1348. Deze toren is 102 meter hoog en biedt een prachtig zicht over het historische centrum van Siena en over de omliggende heuvels. Om van dit uitzicht te genieten moet je wel meer dan 400 trappen te voet beklimmen, maar het loont de moeite.

De naam Torre del Mangia (Toren van de eter) is afgeleid van de eerste toezichter Giovanni di Duccio die iedere dag in de nabije trattoria ging eten en al vlug de bijnaam kreeg Mangia.

Aan de voet van de toren werd tussen 1352 en 1376 de kapel Cappella di Piazza gebouwd om de overwinning van de stad op de Pest te vieren. In de nissen zijn heiligenbeelden te zien.

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/searchresults.html?city=-129709&aid=2319783&no_rooms=1&group_adults=1″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk de beste vakantiehuizen in en rond Siena[/otw_shortcode_button]

 

Cattedrale di Santa Maria Assunta

dom van Siena

De kathedraal van Siena is gewijd aan de heilige Maria en is één van de grootste van Toscane. De kerk werd gebouwd tussen 1136 en 1370 in een Romaans gotische stijl op de ruïnes van een oude kerk. Reeds in de 14de eeuw bestonden grootse plannen om de kerk uit te breiden tot nooit geziene afmetingen om aldus de grootste kerk van de Christelijke wereld te worden.

De pest en de turbulente economische situatie zorgden ervoor dat dit project slechts voor een klein gedeelte werd uitgevoerd. Sporen daarvan kun je nog steeds bewonderen waardoor je een goede indruk krijgt van het immense project.

Het exterieur van de kathedraal wordt gekenmerkt door de de rijke decoratie en de opeenvolging van witte en zwarte marmer. Ook binnenin is de kerk rijkelijk versierd, vooral de prachtig gedecoreerde vloer en de meer dan 200 borstbeelden van pauzen en keizers in het middenschip spreken tot de verbeelding.

In het linker altaar staan enkele beelden van Michelangelo en in de Johannes de Doper kapel staat een bronzen beeld van Donatello. Bewonder ook de prachtige natuurstenen preekstoel uit 1265 van de hand van Nicola Pisano. (meer info over de kathedraal van Siena)

Siena-2

Tickets online kopen op voorhand en op die manier de wachtrij overslaan! Geen zin om in de wachtrij te staan om de kathedraal te bezoeken? Geen probleem want via getyourguide.nl kun je op voorhand je ticket online kopen. Een ticket kost slechts €4 en hoef je niet af te printen, je kunt immers je smartphoneticket gebruiken > meer info.

Voor €12 kun je naast de kathedraal ook de doopkapel, de crypte, het piccolomini museum en het kathedraalmuseum bezoeken. Je hoeft niet alles in 1 keer te bezoeken want je hebt 3 dagen de tijd na je 1ste bezoek > meer info

Praktische informatie Siena

Palazzo pubblico en Torre del Mangia: 

  • Openingsuren: 10.00 – 19.00,
  • Toegangsprijzen: een ticket voor 1 van de 2 kost €10,00 maar een ticket voor beiden kost €15,00.

Cattedrale di Santa Maria

  • Openingsuren: 10.30 – 19.00
  • Toegangsprijzen: inkom kathedraal €3, wanneer marmer vloer niet bedekt is €6

 

toeristische dienst klein Dienst Toerisme Siena – Ufficio informazioni turisti APT

 

  • Adres: Piazza Campo 56
  • Openingsuren: 08.30-13.00 en 15.00-19.00 (gesloten op zaterdagmiddag en zondag)
  • Telefoon: (0039) 577 280 551
  • Email: infosiena@terresiena.it
  • Website: www.terresiena.it (Engels en Italiaans)

Overnachten in Siena

Hieronder kun je enkele kortingen bekijken die sommige hotels aanbiedenBooking.com