cinghiale Toscane

De jacht op everzwijnen in Toscane

Een geliefde bezigheid voor heel wat inwoners van Toscane is de jacht op everzwijnen. Van jongs af aan worden kinderen bij dit gebeuren betrokken. Ik ben al met heel wat Italianen in contact gekomen die deze sport (zij noemen het een sport) beoefenen zonder er zich veel vragen bij te stellen of het verantwoord is of niet.

Het jachtseizoen wordt gewoonlijk afgesloten met een maaltijd op basis van de buit waarbij zowel jagers als de locale bevolking aanwezig zijn.

Wanneer mag er gejaagd worden op everzwijnen?

Natuurlijk is het niet toegelaten om het ganse jaar door op everzwijnen te jagen, het jachtseizoen is slechts beperkt tot enkele maanden, gewoonlijk van eind september tot eind januari.

cinghiale Toscane

De overheid ziet er op streng op toe dat deze periode gerespecteerd wordt. Bij overtreding krijg je niet alleen een fikse boete maar wordt je jachtvergunning levenslang ingetrokken.

Eens het jachtseizoen gestart kun je in de voormiddag bordjes langs de straat tegenkomen die je verwittigen dat er een everzwijnenjacht aan de gang is. Meestal is dit over een aantal kilometer en zie je dan ook in deze zone langs de straat de auto’s en jeeps van de jagers geparkeerd staan.

everzwijnen Toscane - cinghiale

Toscane grootste populatie aan everzwijnen van Europa

Toscane heeft de grootste populatie aan everzwijnen van Europa en dit is stilaan een probleem aan het worden. Zeugen kunnen 2 keer per jaar tot 13 biggen werpen waardoor de populatie in een hels tempo kan groeien.

De dieren zoeken overal eten en soms komen ze zelfs tot aan de bewoonde centra waarbij ze tuinen en landbouwgrond gretig omwoelen op zoek naar eten. Everzwijnen zijn namelijk omnivoren en eten alles: wormen, knollen, klein wild, champignons, noten, truffels

Ook het aantal verkeersongevallen is de laatste jaren verdrievoudigd. Besef dat als je met de auto tegen een volwassen everzwijn rijdt, je auto compleet kapot is en ze steken onverwacht de straat op. Van zodra het donker wordt is het dus opletten geblazen! Bovendien ben je altijd in fout als je tegen een everzwijn of een hert rijdt.

De overheid heeft daardoor beslist om het aantal everzwijnen drastisch te verminderen de komende jaren.

De klopjacht op everzwijnen

De klopjacht gebeurt altijd in groep van minimum 18 tot 50 personen. Iedereen in de groep heeft zijn specifieke taak, je hebt drijvers en jagers. De drijvers zijn het grootst in aantal en hun taak is om samen met de jachthonden de everzwijnen op te sporen en ze te drijven richting jagers.

De jager die het dier heeft afgeschoten, heeft recht op zowel de kop als de lever die beschouwd wordt als een delicatesse. De rest van het dier wordt verdeeld over de groep.

maaltijd everzwijnenjacht Toscane

lekker genieten van de buit na de jacht

Meestal wordt er na het jachtseizoen een sagra del cinghiale georganiseerd waarbij alles wat op tafel komt op basis van everzwijn is. Dit is niet alleen voor jagers maar ook de lokale bevolking kan lekker smullen van deze heerlijke gerechten. Een aanrader voor als je in het voorjaar in Toscane bent.

Recepten op basis van everzwijn

Aangezien Toscane een zeer lange cultuur heeft aan de jacht op everzwijnen, bestaan er dan ook heel wat gerechten op basis van everzwijn. Het Italiaanse woord voor everzwijn is cinghiale. De belangrijkste zijn:

  • pappardelle of tagliatelle al sugo di cinghiale: dit is verse pasta met een saus van everzwijnenvlees (recept)
  • cinghiale all’umido: een stoofpotje van everzwijn (recept)
  • cinghiale alla cacciatora: een jagersstoofpotje van everzwijn in rode wijn
  • spezzatino di cinghiale al vino: een andere naam voor cinghiale alla cacciatora
pappardelle al cinghiale

pappardelle al cinghiale

cinghiale all'umido

cinghiale all’umido

Daarnaast kun je ook in speciaalzaken of supermarkten worsten en salami’s met everzwijnenvlees kopen. Een beroemde beenhouwerij is Falorni in Greve in Chianti. Je wordt hier letterlijk overvallen door de geur van vleeswaren waaronder everzwijn.

everzwijn salami Falorni Greve in Chianti

heerlijke salami op basis van everzwijn bij slagerij Falorni in Greve in Chianti

Wil je zelf een gerecht op basis van everzwijn maken, houd er dan rekening mee dat dit nogal een intense bezigheid is. Vooral een ouder volwassen dier moet heel wat uren gestoofd worden.