De kathedraal van Florence

Firenze duomo

De cattedrale di Santa Maria del Fiore, ook wel duomo di Firenze genoemd, is na Rome en Milaan de 3de grootste kerk van Italië en is vooral bekend om zijn prachtige renaissance koepel die het meesterwerk is van de Italiaanse architect Filippo Brunelleschi.

Met de bouw van de kathedraal, gewijd aan de heilige Maria, werd gestart in 1296 onder leiding van de beroemde Florentijnse architect Arnolfo di Cambio. Na diens dood in 1310 werd de opdracht toevertrouwd aan Giotto aan wie ondermeer de verwezenlijking van de naastliggende klokkentoren is toe te wijzen.

HPIM1699.JPG

voorgevel uit 1876

Na diens dood nam eerst Andrea Pisano en vervolgens Andrea Orcagna de voltooiing van het project op zich. In 1420 tenslotte begon Filippo Brunelleschi met de bouw van de koepel die in tegenstelling tot de gotische stijl van de kerk, in de nieuwe Renaissance stijl werd uitgevoerd.

De oorspronkelijke voorgevel, ontworpen door Arnolfo di Cambio werd reeds in 1588 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe voorgevel in Renaissance stijl. Wegens geldgebrek werd dit project echter nooit uitgevoerd en het was wachten tot 1876 voor de start van de nieuwe gevel in neo gotische stijl, naar project van Emilio de Fabris.

Het interieur van de kathedraal is nogal sober, het grootste gedeelte van de kunstwerken zijn in de loop der eeuwen verhuisd naar het museum museo opera del duomo.

De belangrijkste bezienswaardigheid is de fresco van het laatste oordeel aan de binnenkant van de koepel van de hand van Giorgio Vasari. Ook te vermelden waard is de met marmer en natuursteen bedekte vloer en de klok van Paolo Uccello uit 1443 boven het hoofdportaal.

Fresco Het Laatste Oordeel op de koepel

Fresco Het Laatste Oordeel op de koepel

Tip: Voor €30 kun je een ticket online kopen waarmee je niet enkel de kathedraal kunt bezoeken maar ook de crypte, de doopkapel, de klokkentoren van Giotto en het museum van de kathedraal.

Bovendien hoef je niet in de rij te staan wachten maar kun je onmiddellijk binnen. Een ander groot voordeel is dat je alle tijd hebt om deze rustig te bezoeken, namelijk 72 uur > meer info

 

[otw_shortcode_button href=”https://www.tiqets.com/nl/florence-c71854/kathedraal-van-florence-fast-track-toegang-tot-de-koepel-p975627?partner=opvakantienaartoscane” size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Tip: Koop je ingangsticket online en sla de wachtrij over[/otw_shortcode_button]

 

De koepel van Brunelleschi

Het pronkstuk van de kathedraal is natuurlijk de koepel van Brunelleschi, uitgevoerd tussen 1420 en 1436. Tot aan 1420 zat het stadsbestuur met de handen in het haar omdat de kerk nog steeds geen koepel had, het probleem was de grootte en de hoogte. Nergens anders bestond een koepel van deze grootte die als referentie kon dienen. Op een gegeven moment werd zelfs het idee bovengehaald om de kathedraal vol met zand te gooien waarin geldstukken verstopt zaten. De koepel zou dan op het zand worden gebouwd en na de uitvoering zou het zand met geldstukken wel door de arme bevolking de kerk uit worden gedragen.

opbouw koepel

opbouw koepel

Dit was echter buiten Filippo Brunelleschi gerekend die een ingenieus systeem met 2 zelfdragende koepels bedacht. Op die manier diende de kathedraal niet volgebouwd te worden met stellingen of zand waardoor de kerkdiensten gewoon konden doorgaan.

De koepel heeft een diameter van 45,50 meter en een hoogte van 91m. De draagstructuur bestaat uit 2 schalen die onderling verbonden zijn door middel van steunbalken en waartussen zich trappen bevinden die je naar het uitkijkplatform bovenop de koepel brengen. Vanuit dit punt krijg je een prachtig zicht op het historisch centrum van Florence, een ticket kost €8 maar is omwille van het uitzicht en de wandeling tussen de schalen zeker de moeite.

 

Praktische informatie

Openingsuren:

  • Maandag – vrijdag: 08.00 – 17.00
  • Zaterdag: 08.00 – 14.00
  • Zondag: 13.30 – 16.45

Toegangsprijzen:

  • Inkom kathedraal gratis
  • Bezoek koepel van Brunelleschi 8€

 

Tip: Voor €44 kun je een ticket online kopen waarmee je niet enkel de kathedraal kunt bezoeken maar ook de crypte, de doopkapel, het museum van de kathedraal en de koepel van Brunelleschi.

Bovendien hoef je niet in de rij te staan wachten maar kun je onmiddellijk binnen. Een ander groot voordeel is dat je alle tijd hebt om deze rustig te bezoeken, namelijk 72 uur > meer info