kathedraal Siena

De kathedraal van Siena bezoeken

De kathedraal van Siena is één van de hoogtepunten van de stad en misschien wel de mooiste kerk van Toscane. Er is alleszins niet op kosten gespaard als je de zeer rijke decoraties bekijkt, zowel in het exterieur als in het interieur van de kerk.

kathedraal Siena

De kerk had in feite nog veel groter moeten zijn en moest de grootste van de wereld worden. Dit ambitieuze project dat de duomo nuovo werd genoemd, is nooit voltooid omwille van de economische crisis, bouwgebreken en het uitbreken van de pest.

De getuigen zijn echter nog steeds aanwezig.

Tip! Met de Siena pass kun je voor €12 de kathedraal, de crypte, de doopkapel, het museum, de Piccolomini bibliotheek en de Facciatone bezoeken

Kenmerken kathedraal Siena

De kerk werd gebouwd in de gotische stijl op de hoogste plek van Siena en is gewijd aan Maria Hemelvaart. Het duurde meer dan een eeuw voordat de kerk volledig was afgewerkt, namelijk van 1210 tot 1369.

Opmerkelijk aan de kerk en redelijk uniek is dat de doopkapel zich onder de kerk bevindt aan de kant van het koor. Je moet dus langs buiten naar de overkant van de inkom en de trappen afdalen om deze doopkapel te bezoeken.

kathedraal Siena doopkapel

de achtergevel van de kathedraal van Siena met de toegang naar de doopkapel

Opvallend is het afwisselend gebruik van witte en donkergroene marmer die zowel in het exterieur als in het interieur zijn gebruikt. Deze kleuren komen ook voor in het wapenschild van de stad Siena.

Naast de voorgevel die rijk versierd is met allerlei christelijke figuren is ook het interieur rijk gedecoreerd. Opmerkelijk zijn de 172 bustes in terracotta van de verschillende pausen die als het ware de bezoeker aankijken en verwelkomen.

kathedraal Siena interieur

het prachtige interieur van de kathedraal van Siena

De marmeren preekstoel dateert uit de 13de eeuw en is het meesterwerk van de beeldhouwer Nicola Pisano. Let vooral op de rijke decoratie en de details.

Siena kathedraal preekstoel

Ook Michelangelo en Donatello droegen hun steentje bij voor de versiering van het interieur. Michelangelo, toen nog zeer jong, kreeg in 1500 de opdracht om 15 standbeelden te vervaardigen voor de nis van het Piccolomini altaar. Hij voerde er echter maar 2 uit, namelijk de heiligen Petrus en Paulus.

Siena kathedraal Michelangelo

de heilige Petrus van Michelangelo

Donatello maakte het bronzen standbeeld van Johannes de Doper dat te zien is in de linker zijkapel.

De prachtige marmeren vloer

Het hoogtepunt van de kathedraal van Siena is ongetwijfeld de marmeren vloer die in intarsie werd gelegd. Dit duurde maar liefst van 1369 tot diep in de 15de eeuw.

De vloer is opgedeeld in 56 velden met bijbelse scènes, filosofen, deugden, allegorieën en sibillen vanaf de Oudheid via het Christendom tot de stichting van Siena.

Siena kathedraal vloer

Siena kathedraal vloer

Siena kathedraal vloer

Helaas is de vloer niet altijd zichtbaar en meestal bedekt met tapijten om slijtage te vermijden. In het souvenirwinkeltje van de kathedraal kun je wel een poster bekijken (en kopen) met alle scènes.

Siena kathedraal vloer poster

Piccolomini bibliotheek

Aan de linker kant van de kathedraal bevindt zich de Piccolomini bibliotheek met prachtige fresco schilderingen van Pinturicchio. De bibliotheek werd gebouwd voor paus Pius II in opdracht van kardinaal Todeschini Piccolomini in 1459, vandaar ook de naam bibliotheek Piccolomini.

Siena kathedraal bibliotheek Piccolomini

Zijn kostbare boeken moesten hier bewaard worden, deze zijn nog steeds te bewonderen in de vitrine kasten aan de zijkanten van de bibliotheek. De frescocyclus toont 10 fasen uit het leven van paus Pius II.

Souvenir winkeltje

Aan de linker kant van de kathedraal is er een souvenir winkeltje aanwezig waar je allerhande souvenirs kan kopen zoals gidsen, boeken, puzzels maar ook parfums en allerhande zalfjes en crèmes. Ideaal voor wie op zoek is naar een souvenir.

souvenirwinkel kathedraal Siena

Siena kathedraal souvenirs

Siena kathedraal souvenirs

Duomo Nuovo

In 1299 besloot de stad Siena om de kathedraal uit te breiden en er de grootste kerk van de wereld van te maken. Dit ambitieuze project moest van Siena de belangrijkste Toscaanse stad maken en de concurrenten Pisa en Florence overvleugelen.

Het project voorzag om de dwarsbeuk te verlengen zodat deze de hoofdbeuk werd en de ingang aldus te verplaatsen naar de noordzijde (de zogenaamde Facciatone).

duomo di Siena uitbreiding

restanten van de Duomo Nuovo met de onafgewerkte voorgevel (facciatone) en links het museum Museo dell’Opera

De nieuwbouw vorderde snel tot aan 1348, wanneer er een bouwstop volgde door het uitbreken van de pest. Al vlug werden ook bouwgebreken vastgesteld door het te snel bouwen. Er ontstonden verzakkingen door de slechte funderingen en scheuren in het metselwerk traden op.

Mede ook omdat het geld op was, werd beslist om de bouw van de nieuwe kathedraal volledig stop te zetten en de bouwvallige gedeelten af te breken.

De stabiele afgewerkte delen werden echter behouden en daardoor zijn die nu nog steeds zichtbaar en te bezoeken. Hierdoor is dus ook duidelijk zichtbaar hoe groot deze nieuwe kathedraal wel moest worden.

Museo dell’Opera

In het linker gedeelte van de duomo nuovo bevindt zich sinds 1870 het museum Museo dell’Opera del duomo waar je stukken van de originele aankleding van de kathedraal terugvindt die omwille van milieuverontreiniging naar hier werden verplaatst.

Je vindt er ook schilderijen, beeldhouwwerken, goudsmeedwerk en liturgische gewaden. Op de benedenverdieping zijn er marmerwerken en sculpturen te bewonderen.

Tickets kathedraal

    • Openingsuren: 10.30 – 19.00
    • Toegangsprijzen: inkom kathedraal €3, wanneer marmer vloer niet bedekt is €6. Een ticket kun je kopen in de dienst toerisme recht tegenover de kathedraal.

Ticket kathedraal en Piccolomini bibliotheek: Je kan je ticket tegenwoordig ook online kopen waardoor je niet in de file hoeft te staan en het ook niet hoeft af te printen, je kan immers je smartphoneticket gebruiken > meer info.

Siena Pass: voor €12 kun je naast de kathedraal ook de doopkapel, de crypte, het piccolomini museum en het kathedraalmuseum bezoeken. Je hoeft niet alles in 1 keer te bezoeken want je hebt 3 dagen de tijd na je 1ste bezoek > meer info