Cappella dei Principi-Firenze-San Lorenzo basiliek

De kerk San Lorenzo in Firenze

De San Lorenzo kerk in Firenze, ook wel in het Nederlands de Sint Laurensbasiliek genoemd, is één van de belangrijkste kerken in de kunststad. Dit voornamelijk omdat het de familiekerk was van de Medici familie.

Het complex van de kerk is zeer uitgebreid en bevat ook nog de kloosteromgang, de Laurentius bibliotheek, de Cappella dei Principi en de Sagrestia Nuova waar heel wat leden van de Medici familie begraven liggen.

Via Tiqets.com kun je je ingangsticket reeds op voorhand online kopen en hoef je daarom niet in de file te gaan staan > meer info

Firenze-San Lorenzo basiliek-Toscane

Geschiedenis bouw San Lorenzo kerk

Om de kerk te bouwen in 1418 werd een hele stadswijk afgebroken. Het project voor de bouw van de kerk werd toevertrouwd aan Filippo Brunelleschi die eerder de aangrenzende oude sacristie (Sagrestia Vecchia) had ontworpen die samen met het voormalige weeshuis Ospedale degli innocenti als één van de vroegste bouwwerken van de grootmeester geldt.

Al vlug echter kwam de bouw van de kerk stil te liggen doordat de economische middelen uitgeput geraakten. De machtige Medici familie schoot dan maar te hulp waardoor de kerk hun familiekerk werd.

Na bijna 50 jaar, in 1446, werd de kerk door Antonio Manetti voltooid met uitzondering van de gevel die nooit werd bekleed.

San Lorenzo Firenze

de onafgewerkte voorgevel van de San Lorenzo kerk

Brunelleschi slaagde erin om van het interieur een heldere belichte ruimte te creëren door verhoudingen tussen hoogte, breedte en lengte op de menselijke maat af te stemmen.

De belangrijkste kunstwerken in de kerk zijn het Passiekansel van Donatello uit circa 1460 en het olieverfschilderij op hout van Filippo Lippi uit 1440.

interieur San Lorenzo basiliek Firenze

Cappella dei Principi

Dit mausoleum werd in 1605 gebouwd onder bouwmeester Matteo Nigetti naar een model van Giovanni dei Medici. Het duurder echter nog eeuwen tegen dat de kapel volledig werd afgewerkt, in 1826 pas werd de koepel afgewerkt waarna de binnenafwerking met fresco’s van bijbelse taferelen en heiligen voltooid werd in 1836.

Cappella dei Principi-Firenze-San Lorenzo basiliek

De kapel heeft de vorm van een achthoek en is van buitenuit versierd met natuursteen dat van over de ganse wereld werd aangevoerd. Het is duidelijk dat kosten noch moeite werden uitgespaard. Van binnenin is de kapel versierd met een enorme variëteit van marmersoorten.

In de muren vind je de monumentale sarcofagen van de groothertogen Ferdinando I en II, Cosmo I, II en II en Francesco, allemaal maakten ze deel uit van de Medici dynastie.

Sagrestia Nuova

In de onmiddellijke nabijheid van de Cappella dei Principi vind je de Sagrestia Nuova (nieuwe sacristie) terug waar nog andere leden van de Medici dynastie begraven liggen, onder andere Lorenzo Il Magnifico en zijn broer Giuliano.

De bouw van dit mausoleum werd toevertrouwd aan niemand minder dan Michelangelo. Hij moest niet alleen het gebouw ontwerpen maar ook alle beeldhouwwerken en fresco’s. Een werk dat duidelijk te groot was voor hem aangezien toen ook heel wat werken in Rome aan hem werden toevertrouwd.

Sagrestia nuova-Michelangelo-Firenze San Lorenzo

Een groot deel van de werken werd dan ook voltooid door Vasari. Michelangelo baseerde zich voor de bouw van de Sagrestia Nuova op de Sagrestia Vecchia (oude sacristie) die Brunelleschi 100 jaar eerder ontwierp in de kerk Santa Croce.

De beelden die toe te wijzen zijn aan Michelangelo zijn De Madonna en de grafmonumenten voor Lorenzo en Giuliano dei Medici.

Biblioteca Medicea Laurenziana

De bibliotheek kun je bereiken via een trap in de kruisgang van de San Lorenzo kerk, ze wordt beschouwd als de belangrijkste nalatenschap van Michelangelo.

In 1524 startte hij met de bouw maar de uiteindelijke opening was pas in 1571 omwille van een vertraging door geldgebrek.

leeszaal Biblioteca Laurenziana-Firenze

De bibliotheek bestaat uit 2 delen: de vestibule en de leeszaal. In beide zalen heeft Michelangelo getracht om zoveel mogelijk optische illusies te creëren waarin hij wonderwel geslaagd is.

Ligging San Lorenzo kerk

Dagelijkse markt

Aan het einde van de kerk, waar zich de Cappella dei Principi bevindt, wordt dagelijks de markt van San Lorenzo gehouden. Je vindt er dus vooral lederwaren zoals handtassen, jassen, portefeuilles, riemen maar ook allerlei souvenirs zoals voetbaltruitjes, beeldjes, T shirts, enzovoort.

Ledermarkt San Lorenzo Firenze

Heb je ondertussen honger gekregen of zin in een aperitiefje dan kan je terecht in 1 van de vele eetstandjes op de 1ste verdieping van de centrale markt. Je ziet het gigantische gebouw bestaande uit gietijzer en glas, al in de verte opdoemen (meer info)

Toegangsprijzen en openingsuren

juni – juli: dagelijks van 08.15 – 16.50

augustus – mei: dagelijks van 08.15 – 14.00

Tickets vanaf €9,00

Via Tiqets.com kun je je ingangsticket reeds op voorhand online kopen en hoef je daarom niet in de file te gaan staan > meer info