Kerk San Marco Firenze

De kerk San Marco in Firenze

De kerk San Marco in Firenze bevindt zich aan het plein Piazza San Marco, een plein dat nog net in het historisch centrum ligt.

Het complex van de kerk bestaat uit de kerk zelf, het klooster, het museum van San Marco en de bibliotheekzaal.

In dit klooster leefde de monnik en predikant Savonarola vanaf 1489 tot aan zijn dood wanneer hij, nadat hij in onvrede met de kerk en stadsbestuur was geraakt, op de brandstapel op het plein Piazza della Signoria stierf.

San Marco Firenze-cel Savonarola

De cel waarin Savonarola leefde en studeerde evenals enkele attributen zoals de stoel die naar hem genoemd is, kun je bezoeken in het museum.

Geschiedenis kerk San Marco

In 1434 schonk paus Eugenius IV het in verval geraakte klooster  van San Marco aan de domenicaner orde van Fiesole waarmee deze laatste dus naar het centrum van Firenze trokken.

Kerk San Marco Firenze

Michelozzo werd aangewezen als architect en de verbouwingswerken werden uitgevoerd tussen 1437 en 1452. Het grootste deel van het geld kwam van Cosimo dei Medici. Het gerucht doet namelijk de ronde dat Cosimo zijn geweten wilde sussen nadat hij een aantal dubieuze geldtransacties had gedaan.

3 eeuwen na de werken, aan het einde van de 16de eeuw, werd het complex opnieuw verbouwd door Giambologna. De voorgevel zelf dateert uit 1780.

Museum San Marco

In het oudste gedeelte van de kloosteromgang bevindt zich het museum van San Marco. Hier kun je vooral prachtige fresco schilderijen bewonderen van de hand van Fra Bartolomeo en Ghirlandaio.

Vooral de fresco van het laatste avondmaal van Ghirlandaio in de kleine refter is een prachtig voorbeeld van vakmanschap. Andere meesterwerken zijn het altaarstuk van het hoofdaltaar en de Kruisafname, beiden van Fra Angelico uit de 15de eeuw.

Het laatste avondmaal-San Marco Firenze

Het laatste avondmaal van Ghirlandaio

Opvallend zijn de fresco’s in de 44 cellen van de paters, allemaal van de hand van Fra Angelico en zijn leerlingen.

Aan het einde van de slaapzalen vind je de bibliotheek terug. Deze is ontworpen door Michelozzo in 1444 en wordt nog altijd beschouwd als de eerste openbare bibliotheek van Europa en diende tevens als schrijfzaal voor de monniken van het klooster.

Bibliotheek San Marco Firenze-Michelozzo

De bibliotheek ontworpen door Michelozzo

De bibliotheek behoort tot de meest harmonische en mooiste renaissancevertrekken van Firenze. De slanke zuilen die de middenbeuk van de zijbeuken scheidt, laten op een zonnige dag het licht vrijspel.

Ligging kerk San Marco

Toegansprijzen en openingsuren

Openingsuren

  • maandag: gesloten
  • dinsdag – vrijdag: 08.15 – 13.20
  • zaterdag: 08.15 – 16.50
  • zondag: 08.15 – 16.50

Toegangsprijzen

Een ticket kost €8,00 zowel aan de deur als online.

Bij Tiqets.com kun je je ticket online kopen waardoor je geen tijd verliest aan de ingang, bovendien gelden ook smartphonetickets waardoor je deze dus niet hoeft af te printen > Meer info