Firenze-Santa Croce-Calcio storico

De kerk Santa Croce in Firenze

De Santa Croce basiliek, gelegen aan het plein Santa Croce, is een prachtig magistraal gebouw dat je tijdens je verblijf in Firenze zeker en vast moet bezoeken. Er liggen heel wat historische personages begraven zoals Michelangelo, Vasari, Galileo Galilei, …

Voorgeschiedenis bouw Santa Croce

De kerk werd gerealiseerd door de Franciscaner orde en is daarmee de grootste Franciscaner kerk ter wereld. Met de bouw van de kerk werd gestart in 1294 op de plaats van een kleinere kerk uit 1222.

Firenze-Santa Croce vroeger

Santa Croce zoals ze zichtbaar was tot 1857

De bouwmeester is dezelfde als die van de dom, namelijk Arnolfo di Cambio. Hij kreeg de opdracht om een nieuwe kerk te bouwen die in grootte de kerk van Santa Maria Novella moest overtreffen. Deze behoorde immers toe aan de concurrerende Domenicaanse orde.

Volgens hun leer mochten de Franciscanen geen persoonlijke bezittingen hebben waardoor ze aangewezen waren op schenkingen van de bevolking, vooral de rijkere dan. Dit resulteerde in het groot aantal graftombes en -kapellen die in de kerk aanwezig zijn.

Gulle schenkers mochten immers, als bedanking, hun familieleden en dierbaren in de basiliek begraven. De kerk werd dus algauw een mausoleum.

Belangrijkste historische figuren begraven in Santa Croce

In de basiliek liggen dan ook heel wat historische figuren begraven, de belangrijkste zijn:

 • Galileo Galilei (wetenschapper, astronoom)
 • Leon Battista Alberti (15de eeuwse Florentijnse architect)
 • Niccolo Macchiavelli (humanist, filosoof)
 • Michelangelo Buonarotti (kunstenaar, beeldhouwer, architect)
 • Giorgio Vasari (architect)
 • Giaocchino Rossini (componist)

Interieur en exterieur

De architectuurstijl is één van de mooiste voorbeelden van de Italiaanse gotiek met nadruk op de architectonische vormentaal waardoor je een mooie helderheid krijgt.

Kerk Santa Croce Firenze interieur

Het interieur van de kerk wordt gekenmerkt door een grondplan in de vorm van een Egyptisch kruis met 3 beuken en 16 zijkapellen, de meeste gedecoreerd door de school van Giotto.

 

De belangrijkste kapellen zijn:

 • Cappella Maggiore met fresco’s van Agnolo di Taddeo Gaddi uit de 14de eeuw
 • Cappella Bardi met een houten kruisbeeld van Donatello en fresco’s van Giotto
 • Cappella Peruzzi eveneens met fresco’s van Giotto
 • Cappella Medici door Michelozzo

Belangrijkste kunstwerken zijn een kruisbeeld van Donatello en Cimabue, de graftombe van Michelangelo door Vasari en enkele kunstwerken van Lorenzo Ghiberti, Giotto en Sangallo.

De voorgevel is lange tijd onvoltooid geweest en werd pas voltooid tussen 1857 en 1863 in de laatgotische stijl die typerend is voor de meeste kerken in Florence.

Firenze - Santa Croce

Net voor de kerk aan de linkerkant vind je een standbeeld terug van Dante uit 1865, dit beeld stond vroeger midden op het plein maar is uit praktische redenen verplaatst.

Klooster met Pazzi kapel

Naast de basiliek vind je het klooster dat bestaat uit 2 kloosteromgangen: een grote en een kleinere. Aan de oostzijde van de grote omgang vind je de Pazzi kapel, ontworpen door niemand minder dan Brunelleschi in 1429. Hijzelf heeft echter nooit het einde van zijn bouwwerk gezien wegens sterfte.

Firenze-cappella Pazzi-Brunelleschi

De kapel wordt beschouwd als 1 van zijn meesterwerken omdat het type porticus voor de tijd vernieuwend was. Het interieur doet sterk denken aan de Oude Sacristie van San Lorenzo maar is veel luchtiger en harmonischer.

Deze kapel werd zowel als grafkapel voor de familie van de stichters als kapittelzaal van de franciscanen gebouwd.

Evenementen op plein Santa Croce

Calcio Storico: Het plein aan de kerk is in juni het tafereel voor de historische voetbalwedstrijd Calcio Storico waarbij de verschillende wijken van Firenze elkaar uitdagen voor een wedstrijd voetbal die meer een combinatie is van voetbal en rugby (meer info over Calcio Storico Firenze)

Firenze-Santa Croce-Calcio storico

Kerstmarkt: Eind november komen marktkramers uit gans Europa naar dit plein voor de traditionele kerstmarkt die er sinds 2003 wordt georganiseerd (meer info)

Ligging Santa Croce

De kerk bevindt zich aan het plein Piazza Santa Croce, de ingang om de kerk te bezoeken vind je aan de linkerkant van de kerk, in de straat Largo Bargellini

Openingsuren en prijs ticket

Openingsuren

 • Van maandag tot en met zaterdag: 09.30 – 17.00
 • Zondag en feestdagen: 14.00 – 17.00

Prijs ticket

 • Een ticket kost €8,00 voor volwassenen.
 • Kinderen tot 11 jaar gratis
 • Kinderen tussen 11 en 17 jaar betalen €6,00