Santa Maria Novella Firenze

De kerk Santa Maria Novella in Firenze

Eén van de mooiste kerken van Firenze is ongetwijfeld de kerk Santa Maria Novella die zich bevindt aan het plein Piazza Santa Maria Novella, in de nabijheid van het centraal station.

Om de kerk, klooster en museum te bezoeken moet je rekenen op een uurtje.

Je ticket kun je reeds op voorhand online kopen via getyourguide voor de prijs van €15,50. Inbegrepen is een tablet met audio – en video commentaar en je kan binnen via de snelle toegang! > koop hier je ticket online

Voorgeschiedenis Santa Maria Novella

In 1221, twee jaar nadat de orde der Domenicanen zich in Firenze hadden gevestigd, kregen ze van het stadsbestuur een kleine kerk toegewezen, de Mariakerk. Deze kerk lag toen nog buiten de stadsmuren.

Al vlug groeide de invloed van de Domenicaner orde en nam het aantal aanhangers snel toe. Het kleine kerkje werd met andere woorden al snel veel te klein. De bouw van een grotere kerk drong zich dus op en in 1246 werd gestart met de bouw van de nieuwe kerk, deze keer binnen de stadsmuren aan het plein piazza Santa Maria Novella.

De toen heersende stijl was de late gotiek en naar analogie met de Cisterziënzer kathedralen kreeg de kerk de vorm van een centrale driebeuk met dwarsbeuk en vijf zijkapellen. Het resultaat is een harmonisch geheel tussen breedte, hoogte en lengte.

Voorgevel in Renaissance stijl

De voorgevel werd echter nooit afgewerkt en toen daar eindelijk voldoende geld voor handen was, was de gotiek compleet uit de mode en zelfs als barbaars aanzien. Er heerste een opleving van de Romeinse architectuur wat zou leiden tot de geboorte van de Renaissance.

Santa Maria Novella Firenze

Leon Battista Alberti werd in 1456 aangewezen om de voorgevel te vervolledigen en hij deed dat in stijl. Het resultaat is een prachtige harmonie tussen witte en groene marmer, pilasters, voluten, kroonlijsten en frontons.

Belangrijkste kapellen Santa Maria Novella

Het interieur is dus grotendeels laat gotisch maar heel wat fresco’s zijn uitgevoerd tijdens de Renaissance.

De belangrijkste kapellen zijn:

  • cappella Strozzi di Mantova met fresco’s van het paradijs en de hel
  • chiostrino dei Morti: de grafkapel van de familie Strozzi
  • cappellone degli Spagnoli met fresco’s van Andrea Bonaiuti
  • cappella Maggiore met een fresco cyclus van Domenico Ghirlandaio
  • cappella di Filippo Strozzi met fresco’s van Filippino Lippi
  • cappella Gondi met een houten crucifix van Filippo Brunelleschi

Het belangrijkste schilderij vind je in de kerk zelf, namelijk de drie-éénheid van Masaccio. Dit schilderij wordt beschouwd als het 1ste centraal perspectief schilderij ooit. Het was Masaccio die het schilderij uitvoerde met advies van Brunelleschi die de theorie van het centraal perspectief had ontwikkeld.

Firenze-Santa Maria Novella-Masaccio

Klooster en museum

Naast de kerk Santa Maria Novella bevindt zich een klooster met bijhorend museum dat samen met de kerk kan worden bezocht. Het klooster is een oase van rust in de drukke stad Firenze, dus heerlijk om even tot rust te komen. Je kunt er ondermeer de chiostro verde, groene kruisgang, met zijn kapellen bewonderen.

Firenze-Paolo Uccello-Santa Maria Novello

Het belangrijkste kunstwerk is de Zondvloed, een fresco van Paolo Uccello uit circa 1440. Deze is terug te vinden op de wanden in het gewelf van de chiostro verde.

Plein Piazza Santa Maria Novella

Het plein waarlangs de kerk staat is sedert de oudheid het toneel van talrijke prachtige feesten en plechtigheden. De domenicanen hielden hier hun processies en hun redevoeringen en preken tegen de ketterij.

Firenze-Piazza Santa Maria Novella

Tot aan 1850 werd hier de Palio dei Cocchi georganiseerd, een paardenrace waarbij paard en ruiter rondjes moest lopen rond het plein. De obelisken met bronzen schildpadden verwijzen hier nog naar en waren de keerpunten.

Ligging kerk Santa Maria Novella

De kerk bevindt zich op wandelafstand van het centraal treinstation SMN en kun je reeds zien vanuit het station.

Openingsuren

periode ma – do vrijdag  zaterdag zondag en feestdagen
oktober – maart 09.00 – 17.30 11.00 – 17.30 09.00 – 17.30 13.00 – 17.30
april – juni 09.00 – 19.00 11.00 – 19.00 09.00 – 17.30 13.00 – 17.30
juli – augustus 09.00 – 19.00 11.00 – 19.00 09.00 – 18.30 12.00 – 18.30
september 09.00 – 19.00 11.00 – 19.00 09.00 – 17.30 12.00 – 17.30