De kerk Santo Spirito in Firenze

De basiliek van Santa Spirito is ongetwijfeld één van de mooiste kerken van Firenze en dat zijn er heel wat.

De kerk bevindt zich in de Santo Spirito wijk, één van de volksere wijken van Firenze, op het plein Santo Spirito en is enkele jaren geleden gerestaureerd waardoor de kerk nu terug schittert.

Geschiedenis kerk Santo Spirito

Het project voor de bouw van de basiliek werd toevertrouwd aan de beroemde architect Filippo Brunelleschi, vooral bekend van de koepel van de dom. Met de bouw werd gestart in 1444 en iets meer dan 40 jaar later, in 1487 werd de basiliek voltooid.

kerk Santo Spirito Firenze

Filippo Brunelleschi maakte echter nooit het einde mee want hij stierf in 1446. De werken werden daarom opgevolgd door een trio van architecten die heel veel moeite deden om het originele project van hun meester te realiseren maar omwille van economische redenen werd daar toch lichtjes van afgeweken. Het resultaat blijft hoe dan ook een prachtig staaltje van Renaissance architectuur.

Exterieur en interieur kerk

Het interieur van de Santo Spirito basiliek wordt gekenmerkt door een Latijns kruis met 3 beuken waarlangs maar liefst 38 zijkapellen zijn gebouwd. Enkele van deze kapellen zijn beschilderd door Domenico Ghirlandaio en Filippo Lippi.

Firenze Santo Spirito kerk

De voorgevel van de basiliek moest worden bekleed met natuursteen en marmer zoals voorzien in het originele project maar dit werd nooit uitgevoerd.

Aan het einde van de 19de eeuw wanneer heel wat monumenten werden gerestaureerd, werden verschillende decoraties op de gevel geschilderd die totaal niets met het oorspronkelijke project te maken hadden.

Deze werden gelukkig tijdens de laatste restauratie verwijderd waardoor de gevel een zeer sobere indruk geeft. Een aantal jaren geleden werden verschillende projecten geprojecteerd op de gevel die een beeld weergaven hoe de gevel er zou kunnen hebben uitgezien.

Santo Spirito Firenzeprachtige fresco in één van de vele ruimtes van het klooster

Aangrenzend aan de kerk is er een klooster dat je ook kan bezoeken, hier vind je een aantal mooie fresco’s terug in de verschillende zaaltjes rond de kloosteromgang.

Houten Christus door Michelangelo

Santo Spirito-Michelangelo-ChristusbeeldHet pronkstuk bevindt zich echter in de achtzijdige sacristie waar een houten kruisbeeld van Christus dat uitgevoerd is door niemand minder dan Michelangelo, te bezichtigen valt.

De jonge Michelangelo verbleef op 17 jarige leeftijd een tijdje in het klooster van Santa Spirito nadat hij de toelating van de abt had gekregen om anatomisch onderzoek te doen bij de overledenen van het hospitaal van het klooster.

Om zijn dankbetuiging te tonen maakte Michelangelo in 1493 dit kruisbeeld van Christus voor boven het hoofdaltaar.

Het duurde tot 1962 wanneer het kruisbeeld daadwerkelijk als een werk van Michelangelo werd beschouwd.

Een onderzoek in 2001 bewees de authenticiteit en bevestigde dit nog eens.

Ligging kerk Santo Spirito

Toegangsprijzen en openingsuren

Toegangsprijs: de toegang tot de kerk is gratis, om het kruisbeeld te bewonderen betaal je €2,00

Openingsuren:

  • maandag – vrijdag: 08.30 – 13.00 en 15.00 – 18.00
  • zaterdag: 08.30 – 13.00 en 15.00 – 19.00
  • zondag: 08.30 – 13.30 en 15.00 – 19.00