kerstmarkt Firenze

De kerstmarkt in Firenze

Eén van de leukste kerstmarkten in Toscane is ongetwijfeld die van Firenze. Sedert 2003 komen de (kerst)marktkramers van Europa en dan vooral van Noord Europa waar de traditie van kerstmarkten volop in ere wordt gehouden, afgezakt naar het prachtige plein Piazza di Santa Croce om er hun kerstartikelen te verkopen.

vakantie Toscane-kerstmarkt Firenze

Al moet er wel bijgezegd worden dat het aanbod van kerstartikelen de laatste jaren toch wel verminderd is. In het begin, toen alle marktkramers uit het Duitste Heidelberg kwamen, waren het enkel kerstartikelen, nu vind je er ook kruiden uit de Provence, allerlei thee en kopjes uit Groot Brittanië, worsten en brood uit Oostenrijk, wollen sjalen, wintertruien en -jassen uit Noorwegen en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.

De drank- en eetstandjes zijn eveneens Internationaal: bier en worsten met zuurkool (crauti genoemd in het Italiaans) uit Duitsland, speenvarken met aardappelen uit Hongarije, palle di Mozart (chocoladebonbons) uit Oostenrijk en gebak uit Hongarije.

Ben je in december in Firenze dan moet je zeker een bezoekje brengen aan deze kerstmarkt, het is alleen al de moeite waard om het marktje te zien op de voorgrond van de prachtige kerk Santa Croce.

Verwacht je een kerstmarkt zoals we die gewoon zijn in België en Nederland dan kom je wellicht bedrongen uit, de gezellige drukte en het grote aanbod aan glühwein en andere sterke drankjes om je warm te drinken vind je er niet en dit niet omdat het er niet koud is want in de winter kan het serieus koud zijn in Toscane.

Vakantie Toscane-kerstmarkt Firenze

Heeft het te maken met het feit dat Italië een land met een eetcultuur is en geen drankcultuur? Wie zal het zeggen.

Wanneer: gewoonlijk laatste weekend van november tot ongeveer midden december (3 weken)

Waar: Piazza Santa Croce