De klokkentoren van Giotto

De klokkentoren van Giotto, in het Italiaans Il Campanile di Giotto genoemd is een prachtig stukje gotische architectuur.

Ze werd gebouwd tussen 1334 en 1359 naar ontwerp van de architekt Giotto di Bondone die er zijn levenswerk van maakte. Het voltooide project kreeg hij echter nooit te zien want hij stierf in 1337. Misschien beter zo want zijn oorspronkelijke project met een hellend dak met totale hoogte van 122 m werd aangepast naar een plat dak met totale hoogte van 85 m door Andrea Pisano en Francesco Talenti. De vraag is of Giotto het eindresultaat zou hebben aanvaard?

de toren van binnen

Uitzicht op het histosche centrum van Firenze met ondermeer de kerk van Santa Croce

De klokkentoren is net zoals de duomo bekleed met witte, groene en roze marmer, allemaal afkomstig uit Toscane (ondermeer uit Prato, Siena en Pietrasanta). De toren is op de benedenverdiepingen rijkelijk versierd met reliëfs van de hand van het atelier van Andrea Pisano. De reliëfs stellen de schepping van de mens, de kunst en de nijverheid voor. Het zijn allemaal kopies, de originele reliëfs bevinden zich in het museum Musea dell’opera del duomo.

zicht op de koepel van Brunelleschi

In totaal zijn er 12 klokken aanwezig in de toren waarvan er momenteel nog steeds 7 werkzaam zijn. Enkele niet werkzame kun je bewonderen op de tussenverdiepingen.

Klimmen naar de top

Je kan klimmen naar de top van de klokkentoren maar daarvoor moet je wel 414 trappen overwinnen. Het is de moeite want bovenaan krijg je een prachtig zicht op het historische centrum van Firenze en de omliggende omgeving met ondermeer Fiesole.

de smalle traphal

de laatste verdieping die je een prachtig zicht biedt

Je dient wel vroeg genoeg op voorhand te reserveren want anders kom je er niet in. Vooral in het zomerseizoen is de toren reeds dagen van op voorhand volgeboekt.

file naar de ingang van de klokkentoren

Wil je dit ongemak vermijden boek dan een ticket online waarmee je ook de dom, de doopkapel, de koepel van Brunelleschi, de crypte en het museum Opera del duomo kan bezoeken. Meer info vind je op volgende link > uniek ticket voor dom, klokkentoren en doopkapel

de klokkentoren van Giotto is 10 meter lager dan de koepel van Brunelleschi

Praktische informatie

Openingsuren: dagelijks: 08.15 – 19.00

Inkom: 15€, kinderen 3€ in geval enkel klokkentoren (vermeld dit wel!)

Boeking tickets: www.ilgrandemuseodelduomo.it/acquista-ticket

Voor €29 kun je een combiticket kopen waarmee je zowel de klokkentoren, het baptisterium, de kathedraal met koepel, museum en crypte kunt bezoeken. Het ticket is 72 uur geldig en bovendien krijg je deskundige uitleg van een ervaren gids > meer info