De koepel van Brunelleschi

Wie Firenze met de auto binnenrijdt kan niet onderuit aan het prachtige uitzicht van de koepel van de kathedraal van Firenze die hoog boven het historische centrum uitsteekt.

duomo di Firenze

Deze indrukwekkende koepel van de kathedraal van Firenze werd gebouwd door de architect Filippo Brunelleschi tussen 1420 en 1436. Met de middelen van toen een redelijk korte uitvoeringsperiode. Een echt huzarenstukje als je weet dat de koepel een diameter van maar liefst 45,50 meter heeft en het hoogste punt bijna 100 meter hoog is. Enkel de koepel van de Sint Pieterskerk in Rome is nog groter maar die werd pas 150 jaar later uitgevoerd en dan nog wel door een ander genie: Michelangelo.

Uomo universale Filippo Brunelleschi

De bouw van de koepel bracht heel wat problemen met zich mee. Zo moest de kathedraal open blijven voor de kerkdiensten waardoor de stellingen in de kerk zo gering mogelijk moesten zijn maar dan weer het gewicht van de zware koepel niet konden opvangen. Men was zodanig radeloos dat op een gegeven moment gedacht werd om de kerk volledig met zand vol te gooien waarin geldstukken verstopt zaten. Na de uitvoering van de werken zouden de armen en kinderen wel het zand uit de kerk verwijderen.

opbouw koepel

opbouw koepel

Om het probleem definitief op te lossen werd een wedstrijd uitgeschreven die gewonnen werd door Filippo Brunelleschi. Zijn ontwerp voorzag een koepel bestaande uit 2 schalen die onderling verbonden zijn door 8 ribben. Deze ribben steken voorbij de laatste schaal en zijn dan ook van buitenuit te zien. De ruimte tussen de ribben werd opgevuld door metselwerk in visgraatmotief.

Dit systeem liet Brunelleschi toe om geen stelling in de kerk te plaatsen wat uiteindelijk de commissie overtuigde.

De fresco aan de binnenkant van de koepel is ontworpen door Giorgio Vasari en stelt het laatste oordeel voor. Met het schilderen werd gestart in 1572 onder leiding van Vasari tot aan zijn dood in 1574. Toen werd het project voortgezet door Federico Zuccari tot aan 1579 wanner het werk werd opgeleverd.

Bovenaan wordt de koepel afgesloten door een tamboer met vensters van gekleurd glas en een houten bol met koper bekleed op het hoogste punt.

Fresco Het Laatste Oordeel op de koepel

Fresco Het Laatste Oordeel op de koepel

De traphal tussen de verschillende schalen van de koepel

Tussen de verschillende schalen van de indrukwekkende koepel bevindt zich de traphal die maar liefst 463 treden heeft. Een serieuze inspanning om boven te geraken maar wel een ongelooflijke ervaring om de omvang en de moeilijkheden van het technische hoogstandje te bewonderen. Bovendien krijg je van boven een prachtig uitzicht op het historische centrum van Firenze en de omliggende heuvels.

koepel-brunelleschi-firenze

genieten van het uitzicht op het historische centrum van Firenze

Praktische info

Tickets kopen: Omwille van de vele bezoekers is het sedert 2015 enkel nog mogelijk om de koepel te bezoeken na reservatie. Hierin zit echter ook een bezoek aan de klokkentoren van Giotto, het baptisterium, de crypte en het museum van de kathedraal.

Je moet natuurlijk niet alle monumenten bezoeken op 1 dag, je hebt daar 72 uur voor.

Een ticket kan je aan de balie van het museum Museo dell’opera del Duomo kopen ofwel online op volgende link > ticket online koepel kathedraal.

Overnachten in historisch centrum: Wil je ’s morgens wakker worden in het historisch centrum van Firenze met zicht op de koepel dan kan je op volgende link een kijkje nemen naar het aanbod van enkele hotels > hotels in historisch centrum Firenze