De ledermarkt Mercato Nuovo in Florence

Florence is bekend om zijn lederwaren zoals handtassen, jassen, portefeuilles, portemonnees, riemen, … Je kunt ze kopen in heel wat winkels maar ook op de ledermarkten. In Florence zijn er 2 waarvan de grootste zich in de buurt van de centrale markt en de kerk van San Lorenzo bevindt en daarom ook de Mercato di San Lorenzo wordt genoemd.

Il Porcellino Firenze

Mercato Nuovo ook wel Mercato del Porcellino genoemd

De 2de is iets kleiner en bevindt zich tussen de kathedraal en de brug Ponte Vecchio aan het plein Piazza del Mercato Nuovo. Deze markt wordt de Mercato Nuovo genoemd maar is in de volksmond beter bekend als de Mercato del Porcellino, genoemd naar het bronzen standbeeld van het everzwijn dat zich aan de zijkant van de markt bevindt.

Je vindt er dus hoofdzakelijk lederwaren maar sommige kraampjes verkopen ook kleine souvenirs, zijde sjalen en T shirts.

De markt is overdekt en is ondergebracht in de Loggia del Mercato Nuovo, een open ruimte gebouwd tussen 1547 en 1551 die moest dienen om zijde en andere prestigieuze stoffen te verkopen. In de 18de eeuw kwamen daar elegante hoeden in stro bij die toen een echt modeverschijnsel waren.

Op de 4 hoeken van de loggia zijn telkens 2 nissen aangebracht waar beelden moesten worden geplaatst van de belangrijkste Florentijnse figuren. Het duurde nog tot het einde van de 19de eeuw wanneer er slechts 3 werden ingevuld, de rest van de nissen is nog steeds leeg.

Loggia del Porcellino

Het standbeeld Il Porcellino

Aan de zijkant van de markt zie je een bronzen standbeeld van een everzwijn, dit is een replica van het originele gemaakt in 1640 en terug te vinden in het museum Museo Stefano Bardini. Het standbeeld was feitelijk een fontein die water moest geven aan de verkopers van de prestigieuze stoffen. Tegenwoordig is het een belangrijke toeristische trekpleister die je geluk in de toekomst bepaalt.

Il Porcellino Firenze

Je merkt onmiddellijk de gepolijste snoet op van het dier. Dit is te wijten aan het feit dat je eerst over de snoet moet wrijven en daarna een muntstuk in de muil moet plaatsen dat je laat vallen in het gat met rooster onder het dier. Valt dit muntstuk in het rooster dan zal je geluk hebben in de toekomst, indien niet dan mag je ongeluk verwachten. Dit is gemakkelijk te omzeilen door een zwaar muntstuk te gebruiken, dan valt het gegarandeerd in het gat.

De steen van het schandaal

In het midden van de markt kun je een grote ronde vorm zien die bestaat uit verschillende soorten marmer. Jammergenoeg is deze maar zichtbaar wanneer alle marktkramen weg zijn. Deze ronde vorm wordt la pietra dello scandalo genoemd (steen van het schandaal) en heeft de vorm van een karrewiel die verwijst naar de kar waarop het blazoen van de stad werd geplaatst telkens de Florentijnse troepen ten strijde moesten gaan. De troepen verzamelden zich dan rond deze kar met blazoen.

Praktisch informatie Mercato Nuovo Florence

Ligging:

Openingsuren: dagelijks van 09.00 tot 19.00