Evenementen en festivals augustus Italië

De leukste Italiaanse festivals en evenementen in augustus

De zomer is in volle gang en tijdens je vakantie zijn er een hoop leuke evenementen in Italië te vinden. Misschien heb je wel het geluk dat je net ergens in de buurt zit op het juiste moment. Hierbij een lijstje van leuke evenementen en feesten in augustus 2023:

Stresa Festival – Lago Maggiore

Het Stresa Festival is een wereldwijd geprezen evenement dat start in juli en volledig in het teken staat van klassieke muziek. Denk aan innovatieve interpretaties van Igor Stravinsky en het verbluffende pianospel van het opkomende talent Alexandra Dogvan. Ze zal op haar vijftiende Beethovens Tweede Pianoconcert laten klinken. Of je nu kiest voor een concert op de magische Borromese eilanden of aan de oever van het Lago d’Or, het is een onvergetelijke ervaring.

Voor ticketprijzen en diverse data in augustus, neem een kijkje op stresafestival.eu.

Verona Opera Festival – Verona

Verona’s operafestival is pure magie. Dit jaar worden klassiekers als Aida (na meer dan 150 jaar terug op het podium), Nabucco en La Traviata opgevoerd. Je kunt online je tickets kopen, zodat je extra wachtrijen kunt overslaan. Wil je op de stenen tribunes van het amfitheater zitten? Vergeet dan niet je eigen kussentje mee te nemen. Meerdere voorstellingen in augustus, informatie op
www.arena.it/it/arena-di-verona/spettacoli

Valle d’Itria Festival – Martina Franca

Sinds 1975 is Martina Franca in de zomer het toneel van het betoverende Valle d’Itria Festival, vernoemd naar de prachtige vallei in Puglia vol met schitterende witte dorpjes. Dit festival draait om vergeten opera’s. Deze editie neemt je mee in de wereld van de Napolitaanse barok, met werken van Alessandro Scarlatti en Nicola Porpora. Concerten vinden plaats op locaties zoals het eeuwenoude Palazzo Ducale. Voor wie niet in Puglia is, zijn sommige concerten on-demand te bekijken.

Check ticketprijzen en data op www.festivaldellavalleditria.it 

Maria ter Sneeuw – Rome (5 op 6 augustus)

Op 5 augustus gebeurt er iets bijzonders in Rome, boven de Basiliek van Santa Maria Maggiore. Hoewel nog steeds boven de 30 graden is en de sneeuw tegenwoordig meer weg heeft van schuim uit een kanon, blijft het een uniek spektakel. In de nacht van 5 op 6 augustus herdenkt Rome dat Maria in het jaar 356 besloot dat er een kerk voor haar moest komen, en dat deed ze door het te laten sneeuwen. Een mooie en symbolische gebeurtenis te midden van de zomerse hitte.

La Quintana di Ascoli Piceno – Ascoli Piceno

Italië is dol op zijn geschiedenis, net als het charmante en relatief onbekende stadje Ascoli Piceno in Le Marche. Hier wordt tijdens het middeleeuwse spektakel La Quintana di Ascoli Piceno de vijftiende-eeuwse klederdracht afgestoft door wel 1500 mensen. Het hoogtepunt is de Palio, een spectaculaire paardenrace waarbij ridders te paard een achtvormig parcours afleggen en een pop met een lans moeten raken (niet te verwarren met de Palio van Siena). Toegang is gratis op 6 augustus. Kijk voor meer info op quintanadiascoli.it.

Summer Jamboree Festival – Le Marche

Van 29 juli tot 6 augustus vind je het Summer Jamboree Festival in Senigallia in Le Marche. De stad verandert dan in een bruisende en swingende bedoeling. Het Summer Jamboree festival brengt mensen vanuit heel Europa samen voor tien dagen vol feestvreugde met het plein Foro Annonario als middelpunt. De gehele stad ademt een leuke sfeer. De straten worden bevolkt door oude Buicks, Cadillacs en Chevrolets, bemand door trots glimlachende bezoekers die dezelfde passie delen. Overal zie je mannen met vetkuiven en dames in petticoats die elkaar in een dansende extase tillen. Het is een waar rockin’ spektakel in Senigallia!

Zie meer informatie op: https://www.summerjamboree.com/festival/


Calici di Stelle – Italië

Op 10 augustus heffen Italianen het glas op vallende sterren. Ruim honderd Città del Vino (wijnsteden) door het hele land doen mee aan het wijnfestival Calici di Stelle. In Toscane veranderen pleinen in pop-up-sterrenwachten, waar je tot in de vroege uurtjes vallende sterren kunt tellen. In 2023 wordt het extra gevierd, omdat het 30 jaar geleden is dat het evenement begon. Van 28 juli tot 20 augustus, zie voor meer info: movimentoturismovino.it.

Ferragosto – Heel Italië

Rond de feestdag Ferragosto zie je het Italiaanse karakter op zijn best. Ferragosto, afgeleid van Feriae Augusti (rust van Augustus), is een feestdag ingevoerd door keizer Augustus. Italianen nemen rond 15 augustus massaal vakantie. Ze bezoeken familie, vieren feest, relaxen op het strand en genieten volop van eten en drinken. Houd er rekening mee dat alles op 15 augustus gesloten is. Ga ook vooral niet rijden op 15 augustus, want Italianen gaan massaal op pad waardoor het druk kan zijn op de wegen.

Palio – Siena 

Een van de beroemdste zomerevenementen in Italië is de Palio, ofwel ‘het vaandel’. Deze grote paardenrace vindt plaats op Piazza del Campo in Siena. Dit plein heeft een rijke geschiedenis; in de middeleeuwen werden hier al stierengevechten en races met buffels en ezels gehouden. Sinds 1650 zijn de paardenraces begonnen. Tien paarden vertegenwoordigen verschillende wijken van de stad. Ze racen drie rondes om het plein met hun fantino (ruiter) om het felbegeerde vaandel te winnen. Het gebeurt vaak dat een paard, zonder ruiter maar met winnend vaandel, triomfeert. Je ziet tijdens deze periode ook overal vlaggen en vandaals in de wijken, waardoor het sowieso leuk is om Siena dan te bezoeken. De paardenrace is er twee keer per jaar (de eerste keer was op 2 juli). Komende editie is op 16 augustus. Toegang is gratis en Piazza del Campo is waar je moet zijn! Lees hier meer over Palio in Siena.

Palio in Siena

Ferrara Buskers Festival – Ferrara (Emilia-Romagna)

Het Ferrara Buskers Festival staat bekend om zijn unieke programmering. Straatartiesten van over de hele wereld verzamelen zich in de stad Ferrara. Tijdens dit festival transformeert de stad naar een groot openluchttheater vol kunst. Sommigen geven officiële concerten op de festivallocaties, anderen staan op de hoek van de straat te spelen. Als je van straattheater, muziek en kunst houdt, wil je hierbij zijn! Van 22 tot 27 augustus, alle info op ferrarabuskers.com.

Evenementen en festivals in Italië augustus