De mafia aanslag in Firenze in 1993

In de nacht van 26 op 27 mei 1993 werden de inwoners van Florence opgeschrikt door een vreselijke knal die kwam vanuit de omgeving van het wereldberoemde museum Gli Uffizi. Meteen werd gedacht aan een vreselijk drama voor het kunstpatrimonium maar al vlug werd duidelijk dat het een gebouw betrof aan de achterkant van het museum, namelijk de Torre dei Pulci, sinds 1933 zetel van de Accademia dei Georgofili (een instituut voor agrarische wetenschappen).

Eerst werd gedacht aan een gastontploffing maar al vlug wees alles in de richting van een aanslag door de mafia. Het waren immers de jaren van Mani Pulite waarmee het Italiaanse gerecht onder leiding van magistraat Antonio di Pietro de oorlog had verklaard aan de Mafia.

Naar verluidt zou de aanslag tot doel gehad hebben om te tonen aan de Italiaanse staat dat ze in staat waren om op het even welk moment en om op het even welke plaats aanslagen te plegen en daar niet voor terugdeinzen.

De aanslag was zo hevig dat niet alleen het gebouw definitief beschadigd werd, maar ook heel wat ramen in de omgeving sneuvelden. Bij de aanslag kwamen 5 mensen om het leven: 1 familie met 2 kinderen (het jongste was slechts 2 maanden oud) en een student uit het naburige gebouw.

Ook werden delen beschadigd van Gli Uffizi en van de wandelgang Corridoio Vasariano. Gelukkig waren de belangrijkste schilderijen beschermd met kogelvrij glas maar een aantal kunstwerken zijn helaas voorgoed verdwenen, namelijk:

  • Concerto musicale van Bartolomeo Manfredi
  • Giocatori di carte van Bartolomeo Manfredi
  • Adorazione dei pastori van Gerrit van Honthorst
  • Aquila van Bartolomeo Bimbi
  • Avvoltoi, gufi en beccaccia van Andrea Scacciati
  • Scena di caccia van Francis Grant
  • Grande cervo in una palude van Edwin Landseer

Reconstructie Torre dei Pulci

Bij de heropbouw van de Torre dei Pulci werd volop aandacht besteed aan de scheiding tussen het overgebleven deel en het gereconstrueerde deel om dit dramatische moment te benadrukken.

aanslag mafia Florence

Aan de ingang van het gebouw werd een olijfboom geplaatst die symbool staat voor hoop, vrede en verzoening. Er is tevens een gedenkplaat aangebracht waarop de naam staat van de 5 slachtoffers.

gedenkplaat aanslag mafia Florence

de gedenkplaat ter nagedachtenis aan de slachtoffers

 

In 2008 begint de veroordeelde mafioso Gaspare Spatuzza samen te werken met het gerecht en bekent dat hij het brein was achter de aanslagen. De explosieven (in totaal 4) zouden zijn klaargemaakt in een loods in het nabijgelegen Prato en vervolgens in een gestolen Fiat Fiorino tot bij de Torre dei Pulci zijn gebracht.

 

Breng je een bezoek aan het museum Gli Uffizi dan moet je zeker en vast 50 meter verder wandelen in het straatje Via Lambertesca tot aan de Torre dei Pulci om even stil te staan bij dit triestige gebeuren.