De Maremma streek

kaart Maremma bis

De Maremma streek strekt zich uit over de regio’s Toscane en Lazio en wordt begrensd door de Ligurische en de Tyrrheense zee. Men kan de Maremma streek opsplitsen in 3 delen.

  • Maremma Livornese of Maremma Pisana met als voornaamste steden en gemeenten Rossignano Marittimo, Piombino, Cecina, Montescudaio, Bolgheri, Castagneto Carducci, Suvereto en San Vincenzo.
  • Maremma Grossetana met als voornaamste steden en gemeenten Grosseto, Follonica, het mondaine Porto Santo Stefano, Orbetello, Castiglione della Pescaia, Massa Marittima en de prachtige dorpen Pitigliano, Sorano, Sovana en Giglio Castello.
  • Maremma Laziale wat we hier buiten beschouwing laten omdat het behoort tot de regio Lazio.

Tot aan 1830 was de Maremma streek grotendeels moerasgebied dat synoniem stond met malaria en bijgevolg een zeer geringe bevolking had. Bovendien was de streek onveilig door de aanwezigheid van briganti (struikrovers). Hieraan kwam een einde door een groots saneringsproject waarbij maar liefst 5000 arbeiders betrokken waren, dat de Maremma voor het grootste gedeelte droog legde en aldus omvormde tot landbouwgebied.

Natuurpark Parco della Maremma

Natuurpark Parco della Maremma

Niettegenstaande deze drooglegging is de Maremma streek nog steeds één van de meest tot de verbeelding sprekende zones van Toscane omwille van zijn ongerepte natuur, zijn gevarieerd landschap gaande van uitgestrekte landbouwvlaktes over heuvels, beeldschone kuststroken en parken tot bergen.

De Maremma streek is een ideale vakantiebestemming voor wie houdt van wandelingen, paardrijden, diepzeeduiken of lekker ontspannen op het strand of in de natuurlijke warmwaterbronnen.

Het prachtige Castiglione della Pescaia aan de kust van de Maremma

Het natuurpark Parco Naturale Regionale della Maremma Toscana is één van de mooiste parken van Italië met een zeer uitgebreid aanbod aan fauna en flora. Je vindt er ondermeer wilde zwijnen, wilde paarden, flamingo’s, roofvogels waaronder de boomvalk en de slechtvalk, een stuk ongerept strand, zoutmoerassen en een vervallen cisterciënzer abdij uit de 12de eeuw.

De Maremma streek levert ook enkele heerlijke wijnen zoals de Morellino di Scansano en de Bianco di Pitigliano (meer info over deze wijnen).

overnachten klein Vakantie accommodaties in de Maremma streek: Overzicht hotels, vakantiehuizen, B&B, agritoerisme, …