De markt San Lorenzo in Florence

Heb je zin om eens geen museum of kerk in Firenze binnen te stappen dan kun je altijd een bezoek brengen aan de markt van San Lorenzo. De ideale plaats om een souvenir, een leder jas of een handtas te zoeken.

Deze markt is ook wel bekend als de Centrale Markt van Firenze en bestaat uit een buitenmarkt die start vanaf de kerk San Lorenzo en een binnenmarkt in het gebouw Mercato Centrale.

De buitenmarkt van San Lorenzo

De buitenmarkt bestaat uit talrijke kraampjes waar je allerhande souvenirs kan kopen zoals beeldjes, armbandjes, voetbaltruitjes, T shirts, agenda’s, sjaals, enzovoort.

Een groot deel van de marktkramers verkoopt lederwaren zoals jassen, handtassen, portefeuilles, riemen, handschoenen, … Firenze is namelijk een belangrijke lederproducent. Nood aan een nieuwe jas, riem of handtas dan ben je hier aan het juiste adres.

markt San Lorenzo Florence

Je hoeft geen Italiaans te spreken want alle verkopers spreken vloeiend Engels, vreemd genoeg tref je hier praktisch geen Italianen aan maar veel Portugezen, Brazilianen en Arabieren.

De prijzen voor lederwaren liggen hier lager dan in België en Nederland. Let wel op dat je moet afbieden op de prijs want de prijs die de verkopers je meedelen is altijd 20 tot 30% te duur. Sta stevig in je schoenen en laat zien dat hun vraagprijs te hoog is!

markt San Lorenzo Firenze

kraampje met souvenirs

Koop ook niet meteen aan het eerste kraampje maar neem alle tijd om de markt op het gemak te doorlopen en de juiste keuze te maken. Het aanbod is namelijk zeer groot. Vind je niet onmiddellijk wat je wil dan is het mogelijk dat de verkoper je voorstelt om even mee te gaan naar hun depot waar je nog veel meer keuze hebt.

De binnenmarkt Mercato Centrale

Deze markt bevindt zich in een industrieel gebouw bestaande uit glas en gietijzer en dateert uit 1874 naar ontwerp van de architect Giuseppe Mengoni die eerder de galerij Vittorio Emanuele II in Milaan ontwierp.

Firenze-mercato centrale

Deze overdekte markt is The place to be voor iedere foodie, liefhebber van eten en drinken. Op het gelijkvloers heb je de vishandelaars, beenhouwers, fruit-en groentenverkopers maar ook speciaalzaken die olijfolie, pasta, gedroogde boleten en andere Toscaanse specialiteiten verkopen.

centrale markt Firenze

Hier komt dus ook de plaatselijke bevolking om hun vlees, vis en groenten te kopen. De speciaalzaken zijn meer geïnteresseerd in de toeristen en hun prijzen zijn er dan ook naar. Wil je minder uitgeven dan ga je best naar de markt van Sant’Ambrogio, nog altijd in het centrum van Firenze maar niet zo centraal als de mercato centrale.

centrale markt Firenze

specialiteiten op de centrale markt van Firenze

Wil je kaas, hesp, vlees of dergelijke meenemen naar huis dan kunnen de verkopers dit voor jou vacuüm inpakken.

De markt is ook interessant omdat je in de toonbank enkele typische Toscaanse specialiteiten kan bekijken die je bij ons niet terugvindt zoals trippa en lampredotto. Beiden delen van de koemaag.

trippa en lampredotto

trippa en lampredotto, een Toscaanse specialiteit

Op de 1ste verdieping heb je sinds 2014 een groot open restaurant waar je allerlei Italiaanse specialiteiten kan proeven. Je hebt er tientallen kleine restaurantjes waar je simpelweg iets bestelt en dan meeneemt naar de binnenzaal die vol staat met tafels en stoelen.

centrale markt Firenze

porchetta

broodje porchetta (speenvarken)

mercato centrale Firenze

Boeken kan hier niet en vooral op zaterdag is het zeer druk. Kom je tegen 19.00 wanneer Italianen nog niet aan tafel gaan dan is het veel rustiger. Je kan hier ook terecht voor een aperitief na je bezoek aan de markt.

Ligging markt San Lorenzo Florence

Openingsuren

Buitenmarkt: van dinsdag tot zondag van 08.00 tot 00.00

Binnenmarkt

  • Gelijkvloers: van ma-vrijdag van 07.00 tot 14.00, op zaterdag tot 17.00
  • 1ste verdieping: dagelijks van 10.00 tot 24.00