De Medici villa’s en tuinen in Toscane

Dat de bankiersfamilie de Medici hun stempel hebben gedrukt op Florence is reeds geweten maar dat ze dit ook hebben gedaan op het Toscaanse landschap is minder bekend. Ze deden dit in de vorm van de talrijke villa’s met prachtige tuinen die ze tussen de 15de en de 17de eeuw op verschillende plaatsen in Toscane lieten bouwen.

De eerste villa’s die de Medici lieten bouwen waren deze van Trebbio en Cafaggiolo in de Mugello streek van waar de Medici afkomstig waren. De villa’s hebben nog het uitzicht van de 14de eeuwse versterkte burchten en dienden hoofdzakelijk om hun grondgebied te kunnen controleren.

De Medici villa Cafaggiolo

De Medici villa Cafaggiolo

 

Een villa voor ieder lid van de Medici familie

In de 15de eeuw liet Cosimo il Vecchio de villa’s van Careggi en Fiesole bouwen die nog steeds defensieve kenmerken hebben maar waar nieuwigheden zoals een binnentuin, gaanderijen en een tuin werden aan toegevoegd. Geleidelijk aan verdween het defensieve karakter van de villa’s en ontstonden pareltjes van renaissance en barok architectuur waarbij habitat, tuin en omgeving met elkaar verbonden werden. Hierin verschillen de Medici villa’s van de andere adellijke kastelen en villa’s van rijke Florentijnen.

Op het einde van de 16de eeuw bezaten de Medici’s niet minder dan 17 villa’s waaraan een 30tal kleinere villa’s  en nog meer boerderijen en jachthuizen moeten worden toegevoegd. Ieder lid van de beroemde familie had zijn eigen villa terwijl het hoofd van de familie zich verplaatste van de ene naar de andere villa. Voor de jacht waren Pratolino, Trebbio en Cafaggiolo aangewezen, Ambrogiana was ideaal voor de lente en Artiminio dat zich in de heuvels bevindt was ideaal om aan de hitte van Juli te ontsnappen.

Alle Medici villa’s werden in 1599 geschilderd op maanvormige doeken door Giusto Utensche die nog steeds te bewonderen zijn in villa Petraia. Deze schilderijen zijn een belangrijke bron van geschiedenis waarop de evolutie van de Medici villa’s in de tijd te bewonderen is.

Schilderij van Villa La Petraia door Giusto Utensche

Schilderij van Villa La Petraia door Giusto Utensche

 

UNESCO wereldpatrimonium

Omwille van hun unieke cultuurhistorische waarde werden in 2013 12 villa’s en 2 tuinen in Toscane, toegevoegd aan het Unesco wereldpatrimonium.

Op onderstaande kaart vind je de ligging van alle villa’s die ooit toebehoorden aan de familie de Medici.

Medici Villas Location-en

Kaart Toscane met aanduiding villa’s

Villa’s

 1. Villa Medicea di Trebbio in San Piero a Sieve (Firenze)
 2. Villa Medicea di Cafaggiolo in Barberino di Mugello (Firenze)
 3. Villa Medicea di Poggio a Caiano (Prato)
 4. Villa Medicea La Ferdinanda in Carmignana (Prato)
 5. Villa Medicea di Castello (Firenze)
 6. Villa Medicea della Petraia (Firenze)
 7. Villa Medicea Belcanto in Fiesole (Firenze)
 8. Villa Medicea di Careggi in Firenze (Firenze)
 9. Villa di Cerreto Guidi (Firenze)
 10. Palazzo di Seravezza (Lucca)
 11. Villa La Magia in Quarrata (Pistoia)
 12. Villa di Poggio Imperiale in Firenze (Firenze)

Tuinen

 1. Giardino Mediceo di Pratolino
 2. Giardino di Boboli in Firenze (meer info)