De mondaine badplaats Forte dei Marmi

Forte-dei-Marmi stranden

De badplaats Forte dei Marmi bevindt zich aan de Riviera Versilia die bekend is voor zijn mooie zandstranden. Het plaatsje is vooral populair bij de Italiaanse en Internationale high society. Je vindt er dan ook een groot aantal discotheken, restaurants en cafés waar je een grote kans hebt om er politiekers, voetballers, industriëlen en personages uit de muziek- en televisiewereld tegen te komen.Booking.com

Forte dei Marmi is tevens de geboorteplaats van Paola Ruffo di Calabria, beter gekend als koningin van België van 1993 tot 2013. Het koningshuis is dan ook nog steeds vaste gast in dit mondaine badplaatsje.

Voor de Belgen: Forte dei Marmi is verbroederd met Etterbeek.

De naam Forte dei Marmi komt van het feit dat het stadje in de 16de eeuw een opslagplaats was van marmer afkomstig uit het nabijgelegen Massa di Carrara, van hieruit werden de schepen geladen met marmer.

Gedurende eeuwen bestond Forte dei Marmi dan ook uit niet meer dan een magazijn en een hefkraan. Het was pas op het einde van de 19de eeuw dat het toerisme opgang maakte maar de grote boom kwam er in de jaren 60.

 

De stranden

De stranden in Forte dei Marmi zijn allemaal tegen betaling (spiaggia a pagamento) en je moet rekenen op minimum €25 per dag voor een ligzetel, parasol, 2 stoelen en tafel. Voor die prijs kan je ook gebruik maken van de sanitaire voorzieningen, douches, gratis parking, kinderpark en gratis wifi.

Het dichtstbijgelegen gratis strand (spiaggia libera) is gelegen in Marina di Pietrasanta op ongeveer 1 kilometer afstand. Wees er vroeg bij want het is het enige gratis strand in de buurt en dus overvol in de zomer.

 

Uitgaan in Forte dei Marmi

Wil je een avondje stappen dan kun je terecht in de vele discotheken, de belangrijkste zijn La Capannina (viale della repubblica 16) en Midhò Club (Viale Italico 12). La Capannina is geopend in 1929 waarmee ze de oudste discotheek van Italië is, de eigenaars beweren zelfs de oudste ter wereld. Het was en is nog steeds de favoriete plaats van bekende Italianen en Internationale gasten.

Edith Piaff, James Brown, Gloria Gaynor, The Platters, Ray Charles, Roberto Benigni, … is slechts een greep uit de namen die ooit in deze historische discotheek zijn gepasseerd. Wie het liever kalm aan doet kan in het restaurant of in de pianobar terecht die zich naast de discotheek bevindt en waar live muziek wordt gespeeld.

forte_dei_marmi_la_capannina

Dischotheek La Capannina

 

Bezienswaardigheden Forte dei Marmi

Forte dei Marmi bezoek je niet omwille van de historische monumenten of pittoreske straatjes maar omwille van de zee, strand en de sfeer die er rond hangt. Toch vind je er enkele interessante bezienswaardigheden zoals het fort Lorenese en de wijk Roma Imperiale met zijn mooie villa’s.

Forte Lorenese: dit fort werd gebouwd in de 18de eeuw tijdens de Lorena dynastie en moest samen met forte di Castagneto en forte di Bibbona de kuststrook beschermen tegen eventuale aanvallen vanuit zee. Nadat het fort zijn militaire functie verloor werd het gebruikt als privé woning maar sedert enkele jaren is er het museum van de satire en caricaturen (Museo della satira e della caricatura) in ondergebracht.

Roma Imperiale: In deze wijk, gebouwd in de jaren 30, vind je enkele prachtige villa’s waaronder de villa Bertelli (via Mazzini 200), villa Antonietta (via Corsica 20) en Casa Mann Borghese (hoek tussen via Mann en via Raffaelli).

 

Praktische informatie

Ligging: Forte dei Marmi ligt in de regio Lucca op 106 km van Firenze, 35 km van Lucca en 38 km van Pisa

Wekelijkse markt: Iedere woensdag en zondag tussen 08.00 en 13.30 heeft de wekelijkse markt plaats op het plein Piazza Marconi. Je vindt er naast kledij en huishoudartikelen ook streekproducten zoals kaas, wijn, olijfolie, worsten, …

wekelijkse markt

wekelijkse markt in Forte dei Marmi

Parkeerplaatsen: In het historisch centrum van Forte dei Marmi is het niet goedkoop om te parkeren, daarom laat je best de auto achter op de gratis parking in viale Apua 6 (link naar google maps). Naar het centrum is het dan ongeveer een kwartier wandelen. De parkeerplaats is ook geschikt voor campers.

Antiekmarkt: Iedere 2de zondag van de maand vindt de antiekmarkt plaats op het plein Piazza Marconi

Festa del santo patrono: Ieder jaar wordt tussen 25 en 28 augustus de patroonheilige Sant’Ermete gevierd. De feesten worden ingeleid met een processie doorheen de straten van de stad en worden afgesloten met een groot vuurwerk spektakel. De laatste dag wordt de grootste markt van Forte dei Marmi georganiseerd waarbij je overal in de stad kraampjes vindt.

Overnachten in en rond Forte dei Marmi

Campings

In de buurt van Forte dei Marmi zijn er 2 campings, namelijk:

Camping Torre Pendente: een kleine gezellige camping nabij Pisa op slechts een half uurtje van Forte dei Marmi > meer info

Camping Village St. Michael: ook dit is een kleine gezellige familie camping met een privé zandstrand op 800 meter van de camping. Forte dei Marmi ligt op 40 minuutjes > meer info

Hotels, appartementen en B&B’s

In Forte dei Marmi en in de buurt zijn er heel wat hotels, appartementen en B&B’s die nogal kunnen verschillen van prijsklasse.

Hieronder vind je het aanbod van Booking.com, je kunt bovenaan je vakantieperiode invoeren en dan komen de prijzen te voorschijn. Op de kaart kun je scrollen zodat alle aanbiedingen te voorschijn komen


Booking.com