De mooiste dorpen van Toscane – Barga

Barga Barga 

Inleiding

Barga bevindt zich in de regio Lucca, op een hoogte van 420 meter waardoor je een prachtig zicht krijgt op de vallei van de rivier de Serchio en op de bergen van de Garfagnana vallei. De stedelijke structuur van Barga is min of meer die van de 12de tot en met de 14de eeuw en is dus gekenmerkt door pleintjes en smalle steegjes die kronkelen langs de onregelmatigheid van de gebouwen.

 

Ligging Barga en hoe te bereiken

Met de auto:

Autosnelweg A11 – afrit Lucca, vanaf Lucca SS445 richting Garfagnana

Met de trein:

trein Lucca – Aula, station Barga


Grotere kaart weergeven

 

Bezienswaardigheden

Stadspoort reale: Via de middeleeuwse stadspoort “Reale” komen we binnen in het historische gedeelte van Barga. We zien onmiddellijk een splitsing tussen de straatjes via del Pretoria (rechts)  en Via di Mezzo (links) die kronkelen langsheen het historische gedeelte van Barga en doorkruist worden door kleinere straatjes.

stadspoort Reale

stadspoort Reale

 

Piazza Angelio: Wij volgen de via di Mezzo en komen na enkele tientallen meters aan op een klein pleintje waar we de barokke kerk van SS. Annunziata aantreffen.

Theater

Theater

De kerk is gebouwd in 1595 en heeft een plattegrond in de vorm van een Latijns kruis. Het interieur is gekenmerkt door valse kolommen tegen de muren. We zetten onze wandeltocht door en komen terecht op een ander plein met onder andere het theater, gebouwd in 1795 maar met de jaren uitgebreid. Iets verder komen we op het plein Piazza Angelio, dat door zijn harmonische proporties sterk aan een open salon doet denken en waar één van de weinige restaurantjes aanwezig is.

 

Piazza Salvi: We laten het plein Piazza Angelio achter ons en komen uit op het plein Piazza Salvi waar we twee gebouwen in de typische Florentijnse stijl van de zestiende eeuw aantreffen, namelijk de Loggia dei Mercanti en Palazzo Pancrazi, het huidige stadshuis.

Barga-Loggia-Mercanti

De Loggia dei Mercanti met op de achtergrond Café Capretz

De Loggia met zijn sierlijke zuilen, werd gebouwd in 1546 door Cosimo I dei Medici met functie van handelsmarkt. De belangrijkste producten waren zout en zijde. De stenen leeuw in de gevel is een symbool van politieke loyaliteit aan Firenze. Via de loggia kun je terecht in het café Capretz dat reeds meer dan een eeuw aanwezig is.

 

Barga_palazzo_balduini

Palazzo Balduini

Piazza Garibaldi: We blijven doorwandelen in de Via di Mezzo waarlangs enkele prachtige achttiende-eeuwse paleizen gebouwd zijn, waaronder die van de families Bertacchi, Mordini en de graven Pieracci.

Wanneer we verder gaan komen we tenslotte uit op het plein Piazza Garibaldi, genoemd naar Giuseppe Garibaldi, de nationalistische strijder die een groot aandeel had in de éénwording van Italië. Centraal op het plein staat trouwens een monument van Garibaldi. Verder merken we het majestueuze 16de eeuwse Palazzo Balduini waar we op de voorgevel naast een wapenschild van de familie Balduini tevens een wapenschild van de familie de Medici aantreffen.

 

Kerk SS. Crocefisso en de Romaanse kathedraal (duomo): Na een steile klim komen we aan op het plein waar de duomo, de belangrijkste kerk van Barga, zich bevindt. We houden echter eerst nog even halt aan de kerk van SS. Crocifisso. Deze kerk heeft een laat 16de eeuwse gevel en een rijk versierd interieur in stucco en bladgoud.

IMG_1733

Kerk SS. Crocifiso

Interieur kerk SS. Crocifiso

Interieur kerk SS. Crocifiso

 

 

 

 

 

Nog een laatste steil stuk en we komen aan op het plein van de kathedraal van waaruit we een prachtig zicht krijgen op de daken van Barga en de heuvels die Barga omringen.

De voorgevel van de Romaanse kathedraal is het enige deel dat overblijft van de oude kerk “chiesa del Mille“. De kathedraal werd gebouwd tussen de 11de en de 16de eeuw. Kenmerkend is het gebruik van locale natuursteen, “alberese” genaamd, dat als karakteristiek heeft dat de tinten en nuances veranderen in funktie van de weersomstandigheden.

Romaanse kathedraal

Het toegangsportaal van de kerk in Romaanse stijl is versierd met twee slanke kolommen waarop een leeuw rust. De boog boven de ingang is versierd met gestileerde acanthusbladeren.

Van de oorspronkelijke kerk Chiesa del Mille zijn  de prachtige doopvonten uit de 12de of 13de eeuw en het fragment van een fresco bewaard gebleven.

De zeshoekige doopvont dateert dan weer uit de 14de of 15de eeuw en is verrijkt met een standbeeld van St. Giovanni Battista.

Achter het altaar zien we een middeleeuws polychroom houten beeld van de patroonheilige S. Christoforus. De kapel aan de rechterkant is helemaal het werk van de familie Della Robbia, terwijl deze aan de linkerkant een afbeelding toont van hoe Barga er in de 16de eeuw uit moet hebben gezien.

 

Palazzo Pretoria

Palazzo Pretoria

Palazzo Pretoria: Op het grote grasveld rond de kathedraal werden in de middeleeuwen de vergaderingen en besprekingen met afgevaardigden van de gemeenschap gehouden. Ten noorden van het plein treffen we het “palazzo Pretoria” aan dat tussen 1341 en 1859 residentie van de commissaris van Firenze was en momenteel het stadsmuseum huisvest.

 

Buiten het centrum van Barga is vooral de kerk van S. Franciscus, gebouwd in de 15de eeuw, de moeite waard. Er is een rijke collectie van geglazuurde terracotta beelden aanwezig, toegeschreven aan het atelier van “Andrea della Robbia” (1453-1525).

 

Lokale gerechten

Het lokale gerecht is zuppa di farro, een soep op basis van graan die reeds sedert de oudheid gegeten wordt en in tijde van de “nouvelle cuisine” van Toscane herontdekt werd.

Er is geen restaurant in Barga en omgeving dat deze eenvoudige schotel niet serveert.

Zuppa di farro

Zuppa di farro

 

Praktische info

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Ufficio di turismo Barga

Adres: Via di Mezzo 47

Tel.: (0039) 0583 724 743

Email: urp@comunedibarga.it

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/city/it/barga.nl.html?aid=2319783″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk vakantiehuizen in en rond Barga[/otw_shortcode_button]

 

Meer gedetailleerde informatie over Barga

De oorspong van de naam Barga

De etymologie van de naam blijft onzeker.
Volgens sommigen zou de naam voortkomen van Lucio Barcola. Enkele teruggevonden Etruskische urnen, ontdekt in de bergen rond het oude kasteel, zouden dit bewijzen. Uit deze resten zou tevens blijken dat de eerste inwoners van Barga uit Ligurië – Apuane kwamen.

Anderen beweren dat de naam komt van de inwoners van Bargena, een stad in Tunesië. Deze reizigers die Hannibal gevolgd waren rond 200 voor Christus, zouden hebben halt gehouden in deze zone en Barga gesticht hebben.

Geschiedenis

  • 180 voor Christus: De Romeinen, gevestigd in Pisa, verslaan definitief de Liguriërs en beginnen hun opmars in de Serchio vallei.
  • 8ste eeuw: Barga behoort toe aan de Longobardische familie Rolandinghi. Vervolgens maakt Barga deel uit van het markizaat Toscane als zelfstandige entiteit onder de controle van de gravin Matilda van Canossa. De voorrechten van Barga worden bevestigd door de keizer Frederik I Barbarossa.
  • 13de eeuw: Barga, geholpen door de paus en de inwoners van Pisa, strijdt om te ontsnappen aan het gezag van Lucca. In 1236 echter beslist Lucca om zijn heerschappij te splitsen in de drie steden Castiglione, Coreglia en Barga. In 1298 vernietigen de inwoners van Lucca de stadsmuren om de handelaars van Barga te straffen die zonder toelating van Lucca de Florentijnen van wol, zijde en geitenkaas voorzien hadden.
  • 1328: Met de dood van Castruccio Castracani, heer van Lucca, onttrekt Barga zich aan het gezag van Lucca en legt zich vrijwillig neer bij de toevoeging van Barga aan de Republiek Firenze. De unie met Firenze brengt Barga vooral economische voordelen, zoals de vrijstelling van diverse belastingen en heffingen.
  • 1436-1437: Piccinino, kapitein van de Visconti in Milaan, zet zijn kanonnen voor de stadsmuur en zet Barga voor de keuze: overgave of volledig vernieling. Firenze laat echter niet begaan en stuurt de troepen van Francesco Sforza, een andere beroemde leider, die Barga van de vernieling redt. In de schaduw van de grote militaire en financiële rol van Firenze, beleeft Barga een lange periode van rust en vrede die zal worden onderbroken door de bezetting van de troepen van Napoleon.
  • 1859: De éénwording van Italië brengt Barga ernstige economische schade toe omwille van het teniet gaan van de bloeiende handel met de buurstaten die onder gezag stonden van de staten Lucca en Modena. Er begint een lange periode van depressie, die leidt tot emigratie van veel inwoners.

 

Video over Barga