De mooiste dorpen van Toscane – Buonconvento


buonconvento

 

Inleiding

Buonconvento bevindt zich in de regio Siena temidden van de kleurrijke heuvelstreek Crete Senesi (meer info). Het kleine middeleeuwse centrum dat ooit volledig ommuurd was en slechts bereikbaar was via 2 toegangspoorten, bezit nog een groot deel van de stadsmuren. Het aanzicht van Buonconvento dat we nu kunnen aanschouwen is echter grotendeels bepaald door de ingrepen van de 19de eeuw.

 

Ligging Buonconvento en hoe te bereiken

Met de auto:

Autosnelweg A1 – afrit Firenze Certosa, vanaf Firenze Certosa autoweg SR2 richting Siena – afrit Siena zuid, vervolgens autoweg SS2 Cassia richting Rome ca. 25km


Grotere kaart weergeven

 

Bezienswaardigheden

De stadsmuren: De robuste 13de eeuwse stadsmuren die eens Buonconvento volledig omsloten, zijn kenmerkend voor Siena en omgeving. Er waren geen openingen aanwezig, enkel twee houten stadspoorten namelijk Porta Senese aan de noordzijde versus Siena en Porta Romana versus het zuiden. Deze laatste werd vernield gedurende de tweede wereldoorlog door de Duitse troepen.

De stadsmuren zijn gedurende eeuwen intact gebleven, in de 19de eeuw echter hebben ze grondige transformaties ondergaan met de bouw van enkele gebouwen waaronder het theater dei Risorti, tegen de stadsmuren.

 

Via Soccini: We komen Buonconvento binnen langs de hoofdstraat Via Soccini die het dorp praktisch in twee verdeelt. Deze straat kreeg haar naam in navolging van de historische familie Soccini die nogal van zich lieten spreken in de 16de eeuw door op te komen tegen de Christelijke kerk. In deze straat ontstond het zogenaamde “Socianisme”. Deze straat is tevens de mooiste straat van Buonconvento en men vindt er ondermeer de kerk SS. Piero en Paolo terug en tal van prachtige paleizen die ooit behoorden aan de machtigste families van Buonconvento.

Het stadhuis Palazzo Comunale met daarnaast het Palazzo Podestarile met de klokkentoren

Het stadhuis Palazzo Comunale met daarnaast het Palazzo Podestarile met de klokkentoren

  • Palazzo Comunale:  Het eerste paleis dat we tegenkomen aan onze rechterzijde is het Palazzo Comunale dat nog steeds gebruikt wordt als stadshuis.
  • Palazzo Podestarile:
    Palazzo Glorione

    Palazzo Glorione

    Net naast het Palazzo Comunale maar door een steegje gescheiden van elkaar vinden we het 14de eeuwse paleis Palazzo Podestarile terug waar het stadsbestuur zetelde. Het paleis heeft een rechthoekig grondplan met klokkentoren, aan de voorgevel treffen we twee gotische bogen aan en 25 antieke wapenschilden in natuursteen.

Palazzo Taja

Palazzo Taja

  • Palazzo del  Glorione: Verder in de straat op nummer 19 vinden we Palazzo del Glorione terug. Dit 16de eeuwse paleis was ooit een hospitaal maar huisvest momenteel op het gelijkvloers het museum “museo della Confraternita della Misericordia” dat de geschiedenis van dit hospitaal beschrijft.
  • Palazzo Taja: Aan het einde van de via Soccini aan onze rechterzijde vinden we het paleis Palazzo Taja terug. Het paleis is in de tweede helft van de 17de eeuw gebouwd in baksteen door de van adel afkomstige familie Taja. Aan de zuidzijde treffen we een groot balkon aan met een balustrade in smeedijzer die uitgeeft op het pleintje voor de 14de eeuwse kerk SS. Pietro en Paolo.
  • Palazzo Borghesi:Recht tegenover Palazzo Taja treffen we Palazzo Borghesi aan. Dit paleis werd in de 14de eeuw gebouwd door een familie uit Siena waarvan we hun wapenschilden nog aantreffen op de prachtige voorgevel. Momenteel biedt het palazzo Borghesi onderdak aan de carabinieri (rijkswacht).

    Palazzo Borghesi

    Palazzo Borghesi

  • Kerk SS. Pietro en Paolo: Vlak naast het paleis Taja treffen we de kerk van de heiligen Petrus en Paulus aan. De huidige voorgevel is in neo klassieke stijl en is uitgevoerd in de 18de eeuw.  Aan de linkerkant vindt men een marmeren gedenkplaat terug met datum 1103; deze datum corrispondeert waarschijnlijk met de bouw van de funderingen van de kerk. In 1313 overleed in deze kerk keizer Hendrik VII. Het interieur zelf is zeer sober.
  • Palazzo Ricci-Socini: Op huisnummer 18 vinden we het paleis Ricci-Socini terug in art nouveau stijl. Dit 19de eeuwse paleis werd in 1907 door de familie Ricci gemoderniseerd in de voor de tijd geldende stijl, namelijk een combinatie van klassiek en art nouveau, in Italië ook wel liberty genoemd. Momenteel huisvest het paleis het museum “Museo d’Arte Sacra della Val d’Arbia” waar de belangrijkste kunstwerken die toebehoorden aan de kerk SS. Pietro en Paolo in zijn ondergebracht.
kerk SS. Pietro e paolo

kerk SS. Pietro e paolo

Palazzo Ricci Socini

Palazzo Ricci Socini

 

 

 

 

 

 

 

 

Via del Sole en via Oscura: In Buoncenvento zijn er nog twee belangrijke straten die parallel lopen met de via Soccini en er mee in verbinding staan: de via del Sole (straat van de zon) en de via Oscura (straat van de schaduw). De straten hebben hun naam te danken aan de lichtinval en hoeveelheid zonlicht die er binnen valt.

  • Via del Sole: In deze straat hebben de gebouwen een éénvoudigere architectuur dan de via Socini aangezien tot en met het einde van de jaren ’30 de middenklasse er woonde.
  • Via Oscura: Het begin van deze straat is vooral gekenmerkt door bogen en gewelven die de straat afdekken. Dit creëert een effect van licht en donker (chiaro scuro). Dit gedeelte van de straat wordt dan ook “chiasso buio” genoemd (klaar- donker in dialect) en is het meest karakteristiek van Buonconvento samen met het middeleeuwse gedeelte. De via Oscura is tevens smaller dan de via del sole waardoor minder zonlicht binnentreedt.
typisch overwelfd straatje in de via Oscura

typisch overwelfd straatje in de via Oscura

Art nouveau – liberty: In Buonconvento treft men ook gebouwen in de art nouveau stijl aan, in het Italiaans ook wel liberty stijl genoemd.

Voorbeelden treft men vooral aan in volgende paleizen:

  • Palazzo Ricci-Socini in via Soccini 18
  • Palazzo Farnetani in via Soccini 51
  • Palazzo Ricci in via Roma 3
  • Palazzo Castellani Bettarini in via Roma
  • Villa Rondinella

 

Lokale gerechten

Pappardelle-al-sugo-di-lepre

Pappardelle al sugo di lepre (haas)

Buonconvento maakt deel uit van het grondgebied “terra Senese” en is bijgevolg rijk aan locale producten zoals wijn, kaas, salami, rundsvlees.
In de restaurants vindt men dan ook een ruim aanbod aan typische schotels zoals bruschetta (geroosterd brood met olijfolie, tomaat, look en basilicum), panzanella (salade van brood, uien, selder en tomaten), pappa al pomodoro (dikke tomatensoep met brood), pici con le briciole (dikke spaghetti met broodkruimels en olie), pappardelle al sugo di lepre (pasta met saus van tomaten en haas), tagliolini in passato di ceci (pasta met kikkererwten), arista di maiale con fagioli toscanelli (varkensgebraad met witte bonen), enz.

 

Video

 

Praktische info

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Pro Loco Suvereto

Adres: Via Soccini 18

Tel.: (0039) 0577 807 181

Email: info@turismobuonconvento.it

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/city/it/buonconvento.nl.html?aid=2319783″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk vakantiehuizen in en rond Buonconvento[/otw_shortcode_button]

 

Meer info over Buonconvento

De oorspong van de naam

De naam is afkomstig van de Latijnse woorden Bonus Conventus en wil letterlijk zeggen: gelukkige gemeenschap. Een gemeenschap die de vruchtbaarheid van de aarde benut en de voordelen van de rivieren Arbia en Ombrone.

In Buonconvento hielden reizigers halt om van de gastvrijheid van deze gemeenschap te genieten.

Geschiedenis

  • 1191: De koning van Frankrijk Filippo Augusto, op zijn terugreis van de derde kruistocht, schrijft in een document zijn positieve ervaring neer die hij beleefd heeft in Bon-couvent. Dit is het eerste historische document waarin de naam Buonconvento verschijnt.
  • 1208: Siena heft een extra belasting van 30 lire aan de inwoners van Buonconvento, voor de tijd een niet gering bedrag, om de uitgaven voor de oorlogvoering tegen Firenze te bekostigen. Dit feit bevestigt de welvaart die Buonconvento in het begin van de 13de eeuw had.
  • 1313: Keizer Hendrik VII van Luxemburg, op zijn doortocht in Italië om de rust te herstellen, overlijdt op 24 augustus in Buonconvento na eerder de stad te hebben overwonnen en onderworpen.
  • 1316: Buonconvento wordt ingenomen door de troepen van Uguccione della Faggiola.
  • 1358: Opnieuw wordt Buonconvento veroverd, ditmaal door de inwoners van Perugia. Hierbij wordt de stad grotendeels verwoest.
  • 1371: Er wordt begonnen met de bouw van de stadsmuren die 12 jaar zal duren.
  • 1385: Binnen de stadsmuren wordt begonnen met Palazzo Podestorile.
  • 1400: In het begin van de 15de eeuw groeit de invloed van Buonconvento en krijgt het bestuur over 32 boerengemeenten.
  • 1480: De gouverneurs van Siena overhandigen de priviléges van het burgerschap aan Buonconvento.
  • 1559: Met de val van Siena wordt Buonconvento toegevoegd aan het Groothertogdom Firenze, onder het gezag van de machtige familie de Medici. Buonconvento behoudt echter het gezag over de 32 boerengemeenten en wordt zo het centrum van de valei van de Arbia.

 



Travel guide

Toscane

Hét eBook voor Toscane met meer dan 140 (kidsproof) tips voor jouw vakantie

Vakantietips Toscane