De mooiste dorpen van Toscane – Castiglione di Garfagnana

Castiglione di Garfagnana

 

Inleiding

Castiglione di Garfagnana bevindt zich in de regio Lucca op 545 meter hoogte en is een ideale uitvalsbasis om de prachtige omliggende natuur te verkennen. Het is samen met Monteriggioni één van de weinige dorpen in Toscane die nog volledig ommuurd zijn wat het redelijk uniek maakt.

 

Ligging Castiglione di Garfagnana en hoe te bereiken

met de auto:

A11 autosnelweg richting Lucca: afrit Capannori, vervolgens SP6, SP29, SP20 en SS324 tot aan Castiglione di Garfagnana.


Grotere kaart weergeven

 

Bezienswaardigheden

We komen Castiglione di Garfagnana binnen langs de strada provinciale SP72 en laten de auto achter op de parking die zich in località Loghetto (bekijk parking op google maps) bevindt op zo’n 100 meter van de stadsmuren. We volgen de SP72 tot aan de stadspoort Porta Nuova en komen zo het historisch centrum binnen. De Porta Nuova is samen met de Porta del Ponte Levatoio en de Porta Inferi de enige overgebleven stadspoort.

Grondplan Castiglione di Garfagnana

Grondplan Castiglione di Garfagnana

 

Chiesa di San Pietro en kasteel la Rocca: We draaien naar rechts in het straatje via San Pietro tot we aan het kerkje Chiesa di San Pietro komen. Dit 16de eeuwse kerkje met sporen die teruggaan tot de 8ste eeuw, bevat 3 houten beelden van de heiligen San Pietro en San Paolo van de hand van de kunstenaar Vincenzo Civitali. In de hoogte zien we het kasteel La Rocca, dat volledig ommuurd is en dat beschouwd wordt als het oudste gedeelte van Castiglione di Garfagna. Helaas is dit kasteel privé bezit en is enkel te bezoeken op aanvraag.

Via Roma en Piazza del Castello: Na een bezoek aan het kerkje van San Pietro keren we terug in de via San Pietro en draaien naar rechts in de via Roma waar we enkele mooie paleizen aantreffen die behoorden tot de voornaamste families van Castiglione di Garfagnana. We nemen het eerste straatje (via San Michele) aan de linkerkant dat ons leidt naar het kerkje Chiesa de San Michele. Dit kerkje dateert uit de 14de eeuw en heeft een gevel in laatgotische stijl uitgevoerd in roze en witte marmer en locale natuursteen. Het oorspronkelijke romaanse interieur werd in de 17de eeuw volledig vernieuwd in de toen heersende renaissance stijl.

Kerk Chiesa di San Michele

Kerk Chiesa di San Michele

Na een bezoek aan de kerk van San Michele zetten we onze tocht verder in de via Roma en komen uiteindelijk terecht op het plein Piazza del Castello waar we ondermeer het stadhuis en een antieke fontein terugvinden. Het stadhuis in renaissance stijl, was ooit de zetel van het parlement en woonplaats van het bestuur van Castiglione di Garfagnana.

Stadsmuren en -poorten: We verlaten het historisch centrum langs de stadspoort Porta del Ponte Levatoio die zich op het plein Piazza del Castello bevindt en merken onmiddellijk de klokkentoren en stadstoren Torrione dell’orologio op. Deze toren is één van de 5 overgebleven stadstorens die zich op regelmatige afstand langs de stadsmuren bevinden. De Porta del Ponte Levatoio was ooit de enige toegang tot het centrum. Rond de stadsmuren die een totale lengte hebben van 750 meter, was ooit een gracht aanwezig en de stadspoort was voorzien van een ophaalbrug. Pas in de 18de eeuw werden om praktische redenen nog 2 toegangspoorten toegevoegd.

We draaien nu naar links en volgen de stadsmuren tot aan de 2de stadstoren, de Torrione dei Fattori. De derde stadstoren die we tegenkomen is de Torrione San Michele waarop in de 18de eeuw de klokkentoren van de kerk San Michele werd gebouwd. De 4de stadstoren is de Torrione di San Pietro, genoemd naar de klokkentoren van de kerk San Pietro die op de ruïnes van deze toren is gebouwd. Voor de laatste stadstoren, de Torrione della Brunella moeten we terugkeren naar de Porta del Ponte Levatoio en nog een honderdtal meter doorwandelen langs de stadsmuren.

 

Locale producten en gerechten

Brood pane e patate

pane di patate

Omwille van het grote aanbod aan bossen is de streek rond Castiglione di Garfagnana vooral gekend omwille van zijn productie van kastanjes, champignons, truffels en bosvruchten. De meeste producten dienen dan ook als basis voor de meeste streekgerechten. Voorbeelden zijn biscotti di neccia (koekjes met kastanjemeel), pane di patate (brood met aardappelpuree), polenta ai funghi porcini (maispuree met boleten), enz.

 

Praktische info

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Ufficio Turistico di Castiglione di Garfagnana

Adres: Piazza San Garibaldi 6

Tel.: (0039) 0564 933 678

Email: infocastiglione@lamaremma.info

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/city/it/castiglione-di-garfagnana.nl.html?aid=2319783″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk vakantiehuizen in en rond Castiglione della Garfagna[/otw_shortcode_button]