De mooiste dorpen van Toscane – Cetona

Cetona panoramisch

Zicht op Cetona met het kasteel La Rocca

 

Inleiding

Cetona bevindt zich in de regio Siena op een heuveltop van waaruit het zicht op het omliggende platteland met name de valleien Valdichiana en Val d’Orcia (meer info) zo adembenemend is dat het wel rechtstreeks lijkt weggeplukt uit een landschapsschilderij. De combinatie van olijfbomen, wijngaarden en cipressen is nergens anders in Toscane te bespeuren.

Cetona zelf heeft een typisch middeleeuwse stadsstructuur gekenmerkt door smalle straatjes met op het hoogste punt de versterkte burcht, La Rocca genaamd. De stadsmuren hadden oorspronkelijk drie ringen maar momenteel is er nog slechts een gedeelte van de derde muur aanwezig, daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw.

 

Ligging Cetona en hoe te bereiken

Met de auto:

Autosnelweg A1 – afrit Chiusi Chianciano Terme en vervolgens aanwijzingen richting Cetona volgen

Met de trein:

trein Firenze – Rome: station Chiusi Chianciano Terme, vervolgens bus naar Cetona


Grotere kaart weergeven

 

Bezienswaardigheden

Piazza Garibaldi: Vanuit de weg SP21 komen we het centrale plein Piazza Garibaldi binnen dat werd ontworpen in de tweede helft van de 16de eeuw door Gian Luigi Vitelli. Deze markies van de familie de Medici ontwierp het plein in renaissance stijl om indruk te maken op zijn opdrachtgever maar het valt onmiddellijk op dat dit plein in feite veel te groot is voor een borgo zoals Cetona.

Plein Piazza Garibaldi

Plein Piazza Garibaldi

Rondom het plein zijn de belangrijkste gebouwen gegroepeerd. We zien er onder andere het antieke Palazzo Vitelli, de 16de eeuwse ex kerk SS. Annunziata (momenteel gebruikt voor tentoonstellingen) en de kerk S. Michele Arcangelo die dateert uit 1155 maar grondig werd verbouwd in de 17de eeuw.

Aan het einde van het plein zien we verder nog de middeleeuwse toren il rivellino en de loggia die ooit nog gebruikt werd als overdekte marktplaats en tevens ontworpen is door Gian Luigi Vitelli. De rivellino werd gebouwd in de 2de helft van de 16de eeuw samen met de 3de ommuring van Cetona. Tot eind vorige eeuw was het straatje dat zich rechts van de toren bevindt de enige toegangsweg tot Cetona. De toren zelf werd gebruikt als gevangenis tot een stuk in de 20ste eeuw.

kerk San Michele Arcangelo

kerk San Michele Arcangelo

 

Antieke paleizen: Vanuit het Piazza Garibaldi steken we het pleintje Piazza leonello Balestrieri over dat zich links van de Rivellino bevindt waardoor we terecht komen in het licht hellende straatje de via Roma. In dit straatje zijn heel wat antieke paleizen terug te vinden. We vinden er onder andere het justitiepaleis “Palazzo di Giustizia” terug dat momenteel rijkswachtkazerne is en zich rechts aan het begin van de via Roma bevindt, het 18de eeuwse Palazzo Sgarroni en het gigantische Palazzo Minutello (n° 37-41) dat zowel het stadhuis, de stadsbibliotheek als het stadsmuseum huisvest.

 

kerk SS. Trinita:

kerk SS. Trinita met op de achtergrond het kasteel La Rocca

kerk SS. Trinita met op de achtergrond het kasteel La Rocca

De via Roma eindigt aan het plein “piazzetta della Collegiata” dat ook wel Piazza Santissima Trinità genoemd wordt naar aanleiding van de aanwezige kerk SS. Trinità.

Deze kerk is ongetwijfeld de mooiste kerk van Cetona. De in oorsprong éénbeukige kerk werd gebouwd tussen de 12de en de 13de eeuw en in 1751 uitgebreid waarbij een tweede schip werd toegevoegd. Het vrij simpele interieur bewaart nog enkele originele laat 15de eeuwse fresco’s zoals de Madonna Assunto aan de hand van de school van Pinturicchio (1454-1513) waar toe ook Perugino en Raffaello behoorden.

 

Het middeleeuwse kasteel la Rocca: Na een bezoek aan de kerk zetten we onze tocht voort langs de via Rosini die naar het oude kasteel leidt. Ondertussen passeren we het kleine straatje “rione delle Monache“. Op dit straatje, waarlangs nu woningen gebouwd zijn, was ooit de 2de ring van de antieke stadsmuren gebouwd.

Let ook op het prachtige zicht dat we van hieruit krijgen op het platteland en op het omringende middengebergte dat gedomineerd wordt door olijfbomen en cipressen.

Uiteindelijk bereiken we het oude kasteel “la Rocca” dat helaas privé bezit is, evenals het prachtige park dat het kasteel omringt.

We bevinden ons nu op het oudste gedeelte van het dorp waar Cetona ontstaan is. Het kasteel dateert origineel uit de 10de eeuw maar werd in de 16de eeuw verbouwd tot woning en grondig uitgebreid.

 

Parco Terrosi met Villa La Vagnola: Na een blik op het kasteel en de omgeving dalen we opnieuw af naar het plein Piazza Garibaldi en ter hoogte van de loggia slaan we af naar links in de via Caporali die leidt naar de 18de eeuwse wijk, ontworpen in opdracht van Salustio Terrosi die hier in 1750 een prachtige villa met bijhorend park van 15 hectare groot, liet bouwen. Helaas is ook deze villa heden privé bezit en meer bepaald eigendom van de beroemde modeontwerper Valentino. Het park met bijhorende villa kan wel bezocht worden in de zomer maar daarvoor moet je wel heel lang van tevoren boeken bij de toeristische dienst van Cetona.

Zicht op Cetona vanuit het middeleeuws kasteel met links de villa La Vagnola met park Terrosi

Zicht op Cetona vanuit het middeleeuws kasteel met links de villa La Vagnola met park Terrosi

 

In de omgeving van Cetona:

Convent van S. Francesco

Convent van S. Francesco

In de omgeving van Cetona treffen we ondermeer het convent van S. Franciscus, het klooster van S. Maria a Belverde en de berg Monte Cetona aan.

 • Het convent van S. Franciscus werd gesticht in 1212 en is momenteel de hoofdzetel van de Christelijke gemeenschap “Comunità di Mondo X”. het bevindt zich op de weg naar de berg Monte Cetona.
 • Het klooster van S. Maria dateert vermoedelijk uit de 11de eeuw en begeeft zich temidden een bos
  Klooster van Santa Maria

  Klooster van Santa Maria

  van cipressen en eikebomen in Belverde.
  Het huidige beeld dat we krijgen is dit van 1367 waarbij het oorspronkelijke klooster werd uitgebreid tot 2 verdiepingen met 3 oratoria. Het interieur bewaart nog enkele originele 14de eeuwse fresco’s van de school van Orvieto.

 • De berg Monte Cetona is de hoogste berg van de vallei Valdichiana met de top op 1148 meter en bezit een zeer rijke fauna en flora. Overal vind je op de berg aangeduide routes voor zowel liefhebbers van trekking, paardrijden en mountainbike.

 

Video over Cetona

 

Het evenement Corsa delle brocche

Jaarlijks wordt in het historische centrum van Cetona de nogal merkwaardige wedstrijd Corsa delle brocche georganiseerd.

Het betreft hier een loopwedstrijd tussen de 3 wijken van het historisch centrum waarbij 2 deelnemers van iedere wijk zo snel mogelijk een traject moeten afleggen met een met water gevulde kruik (brocca). De winnaars krijgen een grote kruik met daarop het symbool van hun wijk.

Hoofdprijs wedstrijd Corsa delle brocche

Hoofdprijs wedstrijd Corsa delle brocche

Sedert kort wordt er ook een wedstrijd voor vrouwen georganiseerd waarbij de deelneemsters een kruik op het hoofd moeten dragen verwijzend naar het ritueel dat de vrouwen vroeger, toen er nog geen kraantjeswater in huis was, het water in kruiken moesten halen bij de dichtsbijzijnde waterput en dit terugbrachten op hun hoofd.

Het evenement zelf heeft plaats de laatste zondag van de maand Juli maar begint  5 dagen eerder met ondermeer de intrede van de wijken in historische klederdracht, plaatselijke markt, middeleeuws eetfestijn in piazza Garibaldi, …

corsa delle brocche voor mannen

corsa delle brocche voor mannen

Wedstrijd voor vrouwen

Wedstrijd voor vrouwen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokale gerechten

Cetona is vooral gekend om zijn uitstekende olijfolie en wijn en heeft dan ook de erkenning verkregen van “città dell’olio e del vino“. Vooral de wijn “chianti dei Colli Senesi” is geroemd en uiteraard in alle enotheken van het dorp te verkrijgen.

Het typische locale gerecht dat in ieder restaurant geserveerd wordt, zijn de “pici”. Dit is een handgemaakte dikke spaghetti die meestal all’aglione (met look, rode peper en tomaten) of al ragù (vleessaus) wordt geserveerd. Op onderstaande video in het Italiaans kun je zien hoe deze Pici worden gemaakt.

 

Praktische info

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Ufficio turistico di Cetona

Adres: Piazza Garibaldi 63

Tel.: (0039) 0578 239 143

Email: proloco@cetona.org

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/city/it/cetona.nl.html?aid=2319783″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk vakantiehuizen in en rond Cetona[/otw_shortcode_button]

 

Meer info over Cetona

De oorspong van de naam

Waarschijnlijk komt de naam van de vroegchristelijke kerk die in enkele documenten vermeld staat onder de naam “baptisterium Sancti Johannis di Queteno”. De naam Queteno is dan weer vermoedelijk een verwijzing naar de rivier “Chieteno” die ten zuiden van Cetona stroomt. In een historisch document uit 1275 wordt deze kerk vermeld als “Sancti Johannis de Scetona” waaruit dan uiteindelijk het woord Cetona zou zijn afgeleid.

Geschiedenis

7de- 6de eeuw v.c.: Enkele Etruskische nederzettingen ontstaan op de heuvels rond Chiusi en Sarteano. De eerste nederzetting in de buurt van Cetona is rond Camposervoli.

1207: De eerste vermelding van het kasteel van Cetona.

1260: Cetona wordt na een lange strijd met Siena, toegevoegd aan de Republiek Orvieto

1418: Na de verovering van Cetona door Braccio di Montone,  krijgsheer van Perugia, wordt Cetona verkocht aan de Republiek van Siena

1556: Na bijna een eeuw onderworpen te zijn aan de Republiek Siena geeft de bevolking van Cetona, moe door de talrijke veroveringsoorlogen, zich zonder verzet over aan het koninklijke leger van het Groothertogdom Toscane wanneer deze aankomt aan de stadspoorten van Cetona. Voortaan behoort Cetona toe aan het Groothertogdom Toscane.

1558-69: Cetona wordt onder feodaal recht uitgeleend door de Groothertog Cosimo I aan de familie Vitelli. Dit is het tijdstip waarop een moment van welvaart begint voor Cetona. Na de uitleenperiode waarbij Cetona opnieuw onder gezag komt van het Groothertogdom Toscane duurt deze periode van welvaart door tot aan de éénwording van Italië.