De mooiste dorpen van Toscane – Coreglia Antelminelli

Coreglia Antelminelli panoramisch

 

Inleiding

Coreglia Antelminelli bevindt zich in de vallei van de rivier de Serchio, in het Noordelijke gedeelte van de Regio Lucca, in een uithoek van Toscane tussen de Apuaanse Alpen en de Appennijnen. Zondermeer een zone die in perfecte symbiose is met kunst, geschiedenis en natuur.

In dit landschap vinden we er de natuurlijke terrassen van de vele wijn- en olijfgaarden, kleine kerken en landbouwdorpen die de geschiedenis van deze streek hebben bepaald.

Coreglia Antelminelli wordt ook wel het Patria dei Figurinai ( vaderland van de figuurtjesmakers) genoemd en wordt nogal druk bezocht door toeristen gedurende de zomer.

 

Ligging Coreglia Antelminelli en hoe te bereiken

Met de auto:

Autosnelweg A11 vanaf Firenze- afrit Lucca; autosnelweg A12- afrit Lucca.

Vanaf Lucca SS12 tot aan Borgo a Mozzano, vervolgens SP “Lodovica” tot aan Calavorno, SS445 volgen richting Barga – afrit Piano di Coreglia

Met de trein:

Trein Firenze SMN naar Ghivizzano-Coreglia met overstap in Lucca: duur treinrit ongeveer 2 uur

Grotere kaart weergeven

 

Bezienswaardigheden

kerk San Michele

kerk San Michele

De kerk S.Michele: We komen het historische centrum van Coreglia Antelminelli binnen langs de SP 38 en laten de auto achter op de parking voor de stadspoort Porta S. Michele die deel uitmaakt van de kerk van San Michele. Deze kerk werd gebouwd in de 11de eeuw naast de oude vesting en toren die later omgevormd werd tot de huidige klokkentoren.

Opmerkelijk is de Romaanse preekstoel in de vorm van een rund, uniek in zijn stijl. Tevens te vermelden is het 15de eeuwse kruisbeeld waarin duidelijk Germaanse invloeden te bespeuren zijn en de twee marmeren beelden (madonna en engel) die dateren uit de 14de eeuw en die grote gelijkenissen vertonen met het werk van de Florentijnse kunstenaar Giovanni Pisano.

 

De kerk S.Martino:

Kerk van San Martino

Kerk van San Martino

Deze Romaanse kerk is één van de oudste in de Regio Lucca. Gebouwd in de 9de eeuw en in de toekomst meermaals uitgebreid en verbouwd. De huidige apsis, kapitelen en zijbeuken dateren uit de 10de eeuw terwijl de assymetrische voorgevel werd gerealiseerd tussen 1500 en 1700. De klokkentoren dateert uit 1854.

 

Prachtige paleizen:

Stadhuis van Coreglia Antelminelli

Stadhuis van Coreglia Antelminelli

Het stadspatroon dateert oorspronkelijk uit de 16de eeuw maar heeft in de loop der geschiedenis tal van veranderingen ondergaan. Er zijn tal van prachtige historische paleizen terug te vinden. Hierbij onder andere Palazzo del Comune (gebouwd in 1572), Palazzo Vanni (huidige museum van gipsbeelden) en Palazzo Antonimi e Vincenti. Laatstgenoemde paleis was de geboorteplaats van Benedetto Puccinelli, één van de belangrijkste Italiaanse botanisten uit de 19de eeuw.

 

Het middeleeuwse kasteel

Het kasteel La Rocca: De oudste kern van Coreglia Antelminelli is waar La Rocca gevestigd is. Het kasteel werd gebouwd in de 11de eeuw op een strategische plaats van waaruit eventuele aanvallers onmiddellijk konden worden opgemerkt. De vorm van la Rocca zelf is onregelmatig en werd grondig gewijzigd gedurende de eeuwen met de aanpassing van een groot gedeelte van de vesting in woningen.

 

Monumento dell’Emigrante e del Figurinaio: Op het pleintje voor de klokkentoren is een monument terug te vinden gewijd aan de figurinaio. Het beroep van Figurinaio was vooral bekend in het begin van de 19de eeuw en typisch voor de zone rond de vallei van de Serchio.

Monument gewijd aan de Figurinaio

Monument gewijd aan de Figurinaio

De Figurinai waren kleine zelfstandige artiesten die van Coreglia Antelminelli emigreerden naar de stad waar meer werkgelegenheid was. Aangekomen op bestemming huurden ze een klein kamertje waar ze startten met het maken van  figuurtjes uit gips die ze dan vervolgens deur aan deur probeerden te verkopen. Wanneer ze voldoende geld hadden verzameld om hun familie van voedsel en kledij te voorzien, stuurden ze dit op en emigreerden opnieuw naar een andere stad.

In 1975 werd zelfs een museum opgericht in het paleis Palazzo Vanni, gewijd aan deze figuur. Via foto’s, historische teksten en gipsen figuurtjes wordt de geschiedenis van dit uitzonderlijke beroep uitgelegd.

 

Ghivizzano: Dichtbij Coreglia Antelminelli vinden we het kleine middeleeuwse dorp Ghivizzano terug. Het lijkt wel of de tijd hier stil heeft gestaan. Ieder jaar opnieuw worden hier verschillende middeleeuwse feesten georganiseerd waaronder het gastronomische “Norcini a Castello” dat ieder jaar opnieuw tal van bezoekers lokt..

IMG_1769

Ghivizzano vanuit de verte

 

Lokale gerechten

De regio Lucca is bekend om zijn omvangrijk bosgebied. Kastanjes, champignons en bosvruchten zoals bosbessen, frambozen en aardbeien worden er dan ook omvangrijk gebruikt in de regionale keuken.

castagnaccio

De meest typische gerechten zijn:

Castagnaccio: dit is een taart op basis van fijngemalen kastanjes en pijnboompitten

Polenta di neccio: dit is een soort puree op basis van fijngemalen kastanjes geserveerd met champignonsaus of vleessaus

Ravioli: dit zijn pasta’s gevuld met champignons, vlees, …

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/city/it/coreglia-antelminelli.nl.html?aid=2319783″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk vakantiehuizen in en rond Coreglia Antelminelli[/otw_shortcode_button]

 

Meer informatie

De oorspong van de naam

Coreglia is afkomstig van het Latijnse woord “Corrilia” wat zoveel wil zeggen als halte, tussenplaats waar men halt hield om te rusten gedurende de lange vermoeiende reizen,

Antelminelli wijst dan weer op de nobele familie die gedurende lange tijd de macht over het dorp en de omliggende streek had verworven.

 

Geschiedenis

  •  10de eeuw:  Wanneer de bisschop Gherardo de gronden van de vesting schonk aan de familie “Rolandinghi”, eigenaars van het dorp “pieve di Loppia” wordt voor het eerst de naam “Coreglia” vermeld.
  •  11de-12de eeuw: Coreglia sluit zich aan bij Lucca, van wie het economisch en geestelijk afhangt (orde van S. Martino). Op die manier geraakt Coreglia betrokken bij de vele veldslagen tussen Guelfi en Ghibellini.
  •  1316: Coreglia wordt, na een belegering van 58 dagen, overwonnen door de Ghibelijnse krijgsheer Castruccio Castracani die door deze overwinning de titel Heer van Lucca verkrijgt. In 1327 wordt Coreglia een Hertogdom met als Hertog Castruccio Castracani. Deze krijgt zelfs een vermelding in de biografie van Macchiavelli in 1520 omwille van zijn initiatief om de macht van Lucca uit te breiden in Toscane.
  •  1341: Coreglia valt in handen van Firenze en staat voortaan onder het gezag van Francesco Castracani degli Antelminelli. In 1355 krijgt Coreglia Antelminelli de titel van Graafschap door Keizer Karel IV wat echter slechts stand houdt tot 1369 wanneer de Heren van Lucca beslissen om de oude orde te herstellen en de hoofdzetel van het Graafschap naar Borgo a Mozzano te verplaatsen.
  •  15de- 16de eeuw: Behalve een korte periode aan het begin van de 14de eeuw behoort Coreglia steeds toe aan de Republiek Lucca. In 1562 krijgt Coreglia, omwille van zijn trouw aan Lucca, de titel van Gemeente en heeft die tot op heden behouden.
  •  1862: Aan de naam Coreglia wordt Antelminelli toegevoegd,  ter ere van de familie Antelminelli die op Coreglia zijn stempel gedrukt heeft.
  •  1883: Door Carlo Vanni wordt de kunstschool “Scuola di disegno e plastica” opgericht. Een school gespecialiseerd in het maken van gipsen afdrukken en beelden. Deze school zal een belangrijke rol spelen voor de stad gedurende de 20ste eeuw.