De mooiste dorpen van Toscane – Giglio Castello

giglio castello

 

Inleiding

Giglio Castello is de naam van het middeleeuwse dorpje dat zich bevindt op het eiland Giglio, gelegen in de regio Grosseto. Giglio Castello is gelegen op 400 meter hoogte boven de zeespiegel waardoor je een prachtig zicht krijgt op de andere eilanden die zich in de Tyrrheense zee bevinden, namelijk Giannutri, Elba, Montechristo en Corsica.

In januari 2012 kwam dit eilandje wereldwijd in het nieuws door het gezonken cruise ship costa concordia.

 

Ligging Giglio Castello en hoe te bereiken

Aangezien Giglio Castello op het eiland Giglio ligt, is de enige mogelijkheid om de borgo te bezoeken met de ferryboot vanuit Porto Santo Stefano tot aan Giglio Porto. De overtocht duurt ongeveer 1 uur. Indien je de auto op de boot wenst mee te nemen dan is het verplicht om vooraf te boeken. Let wel op dat gedurende de zomermaanden het verboden is om de wagen mee te nemen.

Meer Info: Società di navigazione pubblica Toremar, tel. 0039 0564 810803; Società di Navigazione privata Maregiglio, tel. 0039 0564 812920)


Grotere kaart weergeven

 

Bezienswaardigheden

Torre del Saraceno

Torre del Saraceno

De haven “Giglio Porto”:

Je komt het eiland Giglio binnen langs de haven Giglio Porto waar we onmiddellijk de pittoresk gekleurde huizen opmerken. Let ook op de toren “Torre del Saraceno“, ook wel Torre del Porto genoemd, die zich bevindt links aan het einde van de laan die ons naar het eiland brengt en waar de eerste huizen starten. De toren werd gebouwd in 1596 door Ferdinando II en kreeg zijn huidige naam omwille van een aanval van een Saraceense vloot waarbij de toren grote schade opliep.

 

Middeleeuwse centrum van Giglio Castello:

Vanuit de haven is het ongeveer 5 km naar het middeleeuwse Giglio Castello. Het best is de bus te nemen die je afzet aan het plein Piazza Gloriosa vlak voor de stadsmuren maar wie wil genieten van de panoramische zichten gedurende de klim kan dit traject natuurlijk te voet doen.

 

Kasteel Rocca Aldobrandesco:

Vanop het plein Piazza Gloriosa merk je onmiddellijk het kasteel Rocca Aldobrandesca op alsook de indrukwekkende stadsmuur, daterend uit de middeleeuwen en enkel onderbroken door 3 stadstorens met cirkelvormig grondplan. Deze 3 toegangspoorten zijn opgebouwd uit grote massieve blokken graniet.

steegje in Giglio Castello

steegje in Giglio Castello

Eens binnen in Giglio Castello volg je de stadsmuren richting het kasteel tot je aankomt bij het plein “Piazza dei Lombi” en bij de “Casamatta”. Je bevindt je hier in de strategische zone voor de verdediging van de borgo. Het imponerende kasteel “Rocca Aldobrandesca” dat je te zien krijgt, werd gebouwd in de 12de eeuw en in de eeuwen daarop meermaals uitgebreid en gerestaureerd.

Na het bezoek aan het kasteel laat je je leiden langs de smalle steegjes met de typische bogen en de pittoreske woningen. Let vooral ook op de buitentrappen van de woningen die het defensieve karakter van de borgo tonen die gezien zijn ligging constant bloot stond aan gevaar vanuit de zee. Niet verwonderlijk dat de borgo beschermd was door een indrukwekkende stadsmuur.

 

Kerk San Pietro Apostolo:

Aan het plein Piazza della cisterna vind je de kerk chiesa San Pietro Apostolo terug. Deze kerk werd oorspronkelijk gebouwd in de 15de eeuw maar zijn huidige vorm dateert uit de 18de eeuw. In de kerk is vooral de rechterkapel “cappella del Crocefisso” het vernoemen waard. Je vindt er tal van relikwieën terug voorkomende uit de kapel van paus Innocenzo XIII: kaarshouders, wijnbekers, relictenhouders, … allemaal met zilver gedecoreerd in Rome tussen de 17de en de 18de eeuw.

In een relictenhouder uit 1724 vind je de bovenarm van de patroonheilige van Castello Giglio terug, namelijk Mamiliano. Het belangrijkste kunstwerk is echter een Christus in ivoor, toegewijd aan de beroemde kunstenaar Giambologna.

Tussen 17de eeuwse bustes en een marmeren altaar uit de 15de eeuw vind je er een curiositeit terug namelijk twee zwaarden en een pistool achtergelaten door de Tunesische piraten bij de laatste belegering in 1799.

Op het plein Piazza della cisterna zie je een laat 18de eeuwse watertank (cisterna) terug die gemaakt werd op bevel van Ferdinando III om in tijde van belegering de plaatselijke bevolking van water te kunnen voorzien.

zicht op kerk San Pietro Apostolo vanuit het plein Piazza della Cisterna

zicht op kerk San Pietro Apostolo vanuit het plein Piazza della Cisterna

 

Feste di San Mamiliano

Voksdans La Quadriglia

Voksdans La Quadriglia

Ezelkoers Palio degli asini

Ezelkoers Palio degli asini

Jaarlijks wordt op 15 september San Mamiliano, de patroonheilige van Giglio Castello, geëerd.

Voor deze gelegenheid worden gedurende 7 dagen allerlei evenementen georganiseerd waaronder de Sagra del coniglio selvatico (eetfestijn met als hoofdschotel wild konijn), de volksdans van de traditionele Quadriglia en de ezelkoers de Palio dei Somari of ook wel Palio degli asini genoemd.

De feesten die ieder jaar opnieuw een groot aantal bezoekers lokken, worden tenslotte afgesloten met een groot vuurwerk spektakel.

Vooral de koers op ezels waarbij de vier wijken van Giglio Castello elkaar uitdagen en de volksdans Quadriglia is voor toeristen een nooit eerder gezien spektakel.

 

Lokale gerechten

Het voornaamste typische product van Giglio Castello is de krachtige wijn, Ansonaco genaamd. Deze wijn is overal in de talrijke wijnkelders die Giglio Castello rijk is, te proeven en aan te kopen.

panficato

Typische gerechten zijn:

Panficato: een soort taart met vijgen en gedroogd fruit.

Coniglio selvatico alla cacciatora: een jachtschotel van wild konijn klaargemaakt met ondermeer tomaten, paprika en plaatselijke kruiden.

visgerechten: de Tyrrheense zee biedt tal van vissoorten die gebruikt worden in de heerlijke visschotels die Giglio Castello rijk is.

 

Praktische info

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Pro Loco Isola del Giglio

Adres: Via Umberto 1 – Giglio Porto

Tel.: (0039) 0564 809 400

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/city/it/giglio-castello.nl.html?aid=2319783″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk vakantiehuizen in en rond Giglio Castello[/otw_shortcode_button]

 

Meer info over Giglio Castello

De oorspong van de naam

Zoals op het eerste gezicht lijkt, komt de naam niet van de geparfumeerde bloem, Giglio genaamd maar van het Griekse woord “igilion“, wat geit betekent. Het Griekse woord werd vervolgens verbasterd in het Latijn tot Gilium. Het is inderdaad zo dat geiten veelvuldig voortkwamen op de rotsformaties langs de kuststroken. Denken we hierbij maar aan het andere eiland Montecristo waar deze dieren nog steeds te zien zijn.

Geschiedenis

 • 8ste eeuw voor Christus: Met de komst van de Etrusken begint de bewerking van de minerale grondstoffen die de eilanden Elba en Giglio rijk zijn. De eerste bouwwerken komen in deze periode tot stand.
 • 1ste-2de eeuw voor Christus: Resten van de Romeinse villa die ooit toebehoorde aan Domizi Enobarbi tonen aan dat Giglio Castello ooit deel uitmaakte van het Romeinse Imperium.
 • 410: Na de invasie van het Romeinse Imperium door de Goten en Vandalen vlucht een groot gedeelte van de bevolking naar Giglio Castello waar ze onderdak krijgen bij de plaatselijke bewoners. Bij de gevluchten ook onder andere Mamiliano, de bisschop van Palermo en latere patroonheilige van Giglio Castello.
 • 805: Keizer Karel de Grote schenkt het eiland aan de Cisterciënzer orde van Aquas Salvias.
 • 10de-12de eeuw: Het eiland komt opeenvolgend in bezit van de families Aldobrandeschi, Caetani en Orsini dewelke regeren in naam van Firenze of Pisa. Onder het gezag van Pisa worden de stadsmuren met torens en burcht gebouwd en krijgt Giglio Castello zijn hedendaagse vorm.
 • 13de-15de eeuw: Gedurende 2 eeuwen wordt het eiland door de Cisterciënzer orde uitgeleend aan verscheidene machtige families die regeren in naam van Pisa, Firenze en Siena. In de 15de eeuw komt het eiland zelfs in handen van de koning van Napels die dit uiteindelijk afstaat aan de familie Piccolomini.
 • 1534: Het eiland wordt veroverd door de zeerover Barbarossa.
 • 1544: Voor de tweede maal verovert Barbarossa het eiland. Giglio Castello wordt volledig leeggeplunderd waarbij praktisch de volledige bevolking wordt gedeporteerd naar Tunesië. Historische bronnen spreken over 700 personen.
 • 1558: De familie Piccolomini verkoopt het eiland aan Eleonora di Toleda, echtgenote van Cosimo I de’ Medici. Onder het gezag van de Medici verkrijgt Giglio Castello zijn onafhankelijkheid en economische stabiliteit.
 • 1559-1563: Opnieuw wordt het eiland belegerd door zeerovers, ditmaal echter zonder resultaat.
 • 1737: Op dit moment deel uitmakende van het Groothertogdom Toscane, beslissen de Europese grootheden om het eiland te brengen onder het gezag van de Lorena.