De mooiste dorpen van Toscane – Loro Ciuffenna

 

het historisch centrum van Loro Ciuffenna met onder andere de stadspoort Torre dell’orologio en de Romeinse brug

Inleiding 

Loro Ciuffenna is een kleine gemeente in de regio Arezzo die ligt aan de voet van het gebergte Prato Magno, een uitloper van de Appenijnen. De top van Prato Magno ligt op 1300 meter en naast zijn prachtige natuur die menig wandelaar bekoort, vind je er talrijke pittoreske kleine (bijna vergeten) dorpjes terug waar nog de authentieke plaatselijke sfeer op te snuiven is.

Eén van die dorpjes is het middeleeuwse Loro Ciuffenna dat zijn naam te danken heeft aan de rivier Ciuffenna die het dorp doormidden snijdt. Van de middeleeuwse bouwkunst zijn de belangrijkste overblijfselen de brug die toegang geeft naar het dorp en enkele kerken in de buurt zoals de de prachtige pieve di Gropina (meer info).

Ligging Loro Ciuffenna en hoe te bereiken

Met de auto: autosnelweg A1 tot aan afrit San Giovanni Valdarno, vervolgens via de autowegen SP7 en SP6 de aanduidingen volgen tot aan Loro Ciuffenna.

Met de trein: trein vanuit Firenze SMN tot aan station Montevarchi, vervolgens bus richting Loro Ciuffenna.


Grotere kaart weergeven

Bezienswaardigheden 

Deze wandelroute brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum en de onmiddellijke omgeving van Loro Ciuffenna

In het historisch centrum van Loro Ciuffenna

Middeleeuwse brug en stadspoort: We laten de auto achter op de parking die we vinden aan de linkerkant net voor de richtingaanwijzer die het centrum aangeeft en begeven ons te voet richting historisch centrum. We steken de middeleeuwse brug over en komen zo het historisch centrum binnen langs de stadspoort “Porta dell’orologio”. Dit antieke straatje doorkruist het centrum van Oost naar West en leidt naar een tweede stadspoort.

de stadstoren Torre dell’orologio

de middeleeuwse brug

 

Kerk van Santa Maria Assunta: We nemen onmiddellijk het fel stijgende straatje naar links dat ons brengt naar de kerk “la chiesa di Santa Maria Assunta”. Deze kerk die nogal verborgen zit tussen andere gebouwen, werd de eerste maal vermeld in 1275 en op het toegangsportaal is de datum 1333 af te lezen. Op het hoofdaltaar vinden we een 15de eeuws schilderij van de madonna met heiligen terug van de hand van de kunstenaar Bicci di Lorenzo. Verder treffen we er nog 14de en 15de eeuwse fresco’s aan.

het sobere interieur van de kerk van Maria Assunta

 

Historische watermolen: Loro Ciuffenna gaat er trots op dat ze de oudse watermolen van Toscane bezit. De molen werd rond 1100 gebouwd op een rots vlak naast de rivier Ciuffenna in het historisch centrum. De molen is nog steeds werkzaam en wordt bij gelegenheden aan het publiek opengesteld.

de historische watermolen

 

In de omgeving van Loro Ciuffenna

Romaanse kerken: In de onmiddellijke omgeving van Loro Ciuffenna vinden we de kerken Santa Maria a Faeto en San Biaggio terug. Beide kerken werden gebouwd in de Romaanse periode en herbergen kunstwerken uit de gotiek tot aan de barokperiode.

Antieke straat Via Clodia: Deze antieke straat, die nu min of meer overeenkomt met de straat “le sette Ponti” slingert zich tussen olijfbomen en wijngaarden en biedt tal van prachtige zichten op de lager gelegen dorpen van de Valdarno streek. Langs deze straat vinden we 6 kleine kerkjes terug waarvan 2 op het grondgebied van Loro Ciuffenna, namelijk Pieve di San Giustino en Pieve di Gropina.

Pieve di San Giustino

Pieve di San Giustino

Pieve di San Giustino: Deze kerk werd reeds vernoemd in 1011 en heeft een grondplan met 3 beuken analoog aan dit van een basiliek. Het
kerkje heeft 3 restauraties ondergaan en naar aanleiding van de restauratie van 1745 werden de 14 taferelen van de Via Crucis toegevoegd.

Pieve di Gropina: Dit is ongetwijfeld één van de mooiste kerkjes van Toscane. De kerk is van oorsprong Romaans en werd gebouwd op overblijfselen van de 5de- 6de eewse christelijke kerk en later uitgebreid door toevoeging van het naastliggende Longobardische gebouw uit de 13de- 14de eeuw. Hiervan zijn sporen terug te vinden in enkele teruggevonden grafstenen.

De sobere voorgevel van de kerk van Gropina

de achtergevel en de toren van de kerk van Gropina

Ook uit de Longobardische periode is de prachtige preekstoel daterend uit 825. Verder de moeite waard zijn de atypische kapitelen met Provencaalse invloeden die vermoedelijk te wijten zijn aan de invloed van de provincie Emilia wanneer Gropina onder het bewind stond van de abdij van Modena (meer info).

De rotsformaties “le balze”: Loro Ciuffenna bevindt zich tussen de rivier de Arno en de heuvels van het Prato Magno gebergte. Het is de omgeving van de tyische rotsformaties genaamd “le balze“. De balze zijn door erosie ontstane rotsformaties opgebouwd uit klei, zand en kalksteen en zijn op sommige plaatsen wel 100 meter hoog.

De voor de Valdarno kenmerkende rotsformaties “balze”, aanwezig tussen Firenze en Arezzo, trokken al vlug de aandacht van Leonardo da Vinci die ze dan ook vaak gebruikte als achtergrond in zijn schilderijen en tekeningen. Het bekendste schilderij waarin ze op de achtergrond te zien zijn is ongetwijfeld de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

De Mona Lisa van Leonardo da Vinci met op de achtergrond de balze

Bijzonder zijn de “balze dell’Acqua zolfina”, op korte afstand van de pittoreske straat Sette Ponti.

Lokale gerechten

polenta van kastanjes

polenta van kastanjes

Het voornaamste typische product van Loro Ciuffena zijn de gele bonen “fagioli zolfini” die hun naam danken aan de typische kleur die aan zwavel doet denken.

De streek is ook bekend om zijn kastanjes die aan de basis liggen van talrijke typische gerechten zoals:

 • Coniglio con salsiccia e castagne: stoofpot van wild konijn, worst en kastanjes.
 • polenta di castagne: soort puree van kastanjes die vooral in de herfst en de winter geserveerd wordt. Heerlijk met verse ricotta en/of pecorino kaas.

Meer info over Loro Ciuffenna

De oorspong van de naam

De naam Loro verscheen voor het eerst in 1050 en komt van het Latijnse woord “laurus“, vertaald betekent dit laurier. Ciuffenna verwijst dan weer naar de nabijgelegen rivier, voor het eerst vermeld in 1037 als “Lofinne” en volgens enkelen voortkomend van het Romeins personage Clufennius; volgens anderen dan weer komt de naam rechtstreeks voort van het Etruskische woord “cefa” of letterlijk vertaald “achter”. De naam Loro Ciuffenna werd voor het eerst gebruikt in 1862.

Geschiedenis

 • De rotsformaties Le Balze

  De rotsformaties Le Balze

  210 voor Christus: Tijdens zijn beschrijving van de doortocht van Hannibal, merkt Tito Livio op dat de terreinen nog steeds vermeld staan als Etruskisch grondgebied. De Etruskische aanwezigheid wordt bevestigd door enkele toponiemen zoals het gehucht Gropina, voortkomend van het Etruskische woord Krupina. De Romeinse aanwezigheid wordt dan weer teruggevonden in de straat “via Clodia” die feitelijk een oude Etruskische weg is.

 • 5de-6de eeuw na Christus: de overblijfselen van de funderingen van een laat Romeinse kerk onder het kerkje van Gropina bewijzen het bestaan van een nederzetting op de kruising van de Via Clodia en een aardeweg die naar de omliggende bergen leidt.
 • 12de-13de eeuw na Christus: Rondom de kerken van Gropina en San Giustino beginnen de bewoners van in de buurt liggende kleine kastelen, zich te vestigen.
 • 13de-14de eeuw: Het terrein tussen de Arno en de voet van het Pratomagno gebergte behoort voortaan toe aan het graafschap van de Guidi; in 1306 onderwerpen de bewoners van het kasteel van Loro zich als eersten aan de Florentijnse republiek, de laatsten die zich aan het gezag van de Guidi onderwerpen zijn de bewoners van het ommuurde dorp  Borro in 1344.
 • 1462: Loro geeft zichzelf het statuut van autonoom, onafhankelijk dorp; in de loop der eeuwen groeit de economische rijkdom onder het gezag van de Medici
 • 1646: Loro wordt in erfpacht gegeven aan de senator Piero Capponi maar reeds in 1665 maakt het terug deel uit van het Groothertogdom Toscane.
 • 1815: Na de Franse bezetting wordt het Groothertogdom hersteld. Voor deze gelegenheid krijgt het stadssymbool een opfrissing om het nieuwe administratieve systeem te benadrukken.

Praktische info

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Ufficio Turistico di Loro Ciuffenna

Adres: Piazza G. Matteotti

Tel.: (0039) 055 917 0136

Email: info.turismo@comune-loro-ciuffenna.ar.it

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/city/it/loro-ciuffenna.nl.html?aid=2319783″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk vakantiehuizen in en rond Loro Ciuffenna[/otw_shortcode_button]