De mooiste dorpen van Toscane – Montescudaio

panorama Montescudaio

 

Inleiding

Montescudaio bevindt zich in de regio Pisa in de vallei van de Cecina en wordt gedomineerd door de resten van het 13de eeuwse kasteel. Vanuit het plein vóór het kasteel zijn op een zonnige dag zelfs de eilanden Gorgona en Capraia te zien. Helaas is veel van de authenticiteit van dit aangename dorpje verloren gegaan door de 2 aardbevingen in de 19de eeuw die grote delen van Montescudaio hebben verwoest.

 

Ligging Montescudaio en hoe te bereiken

Met de auto:

Autosnelweg A1 – afrit Firenze Scandicci, autoweg Fi-Pi-Li tot aan de afrit Colle Salvetti en vervolgens A12, E80. Ter hoogte van Cecina autoweg Strada Provinciale dei Tre Comuni tot aan Montescudaio


Grotere kaart weergeven

 

Bezienswaardigheden

We laten de auto achter op de parking op de kruising tussen de via della libertà en de via Sant’ Antonio en starten vervolgens onze tocht in de via della libertà waar we aan onze rechterzijde meteen de 18de eeuwse villa Marchionneschi terugvinden. Deze villa behoorde toe aan één van de belangrijkste en invloedrijkste families van Montescudaio.

Oratorio della Santissima Annunziata -foto door Tyrrhenus

Ter hoogte van de villa slaan we rechts het straatje via Nuova in tot aan de via della Madonna waar we op nummer 2 het paleis Palazzo Guerrini zien. Dit 18de eeuwse paleis behoorde toe aan een andere belangrijke familie voor Montescudaio, namelijk de familie Guerrini. We wandelen verder door de via della Madonna en komen eerst de kerk Oratorio della Santissima Annunziata tegen. Dit kerkje werd gebouwd tussen 1450 en 1480 maar werd, na de aardbeving van 1871, volledig heropgebouwd in 1930. In het intereur zijn enkele beelden te zien uit het einde van de 16de eeuw.

Naast de kerk zien we het stadhuis Palazzo Comunale. Dit 18de eeuwse paleis werd gebouwd door de familie Cancellieri als hun privé residentie maar werd na hun dood geschonken aan Montescudaio en omgevormd tot stadhuis. We wandelen verder door de via della Madonna en volgen de aanduidingen die ons naar de kerk Chiesa di Santa Maria Assunta en het kasteel leiden.

Chiesa di Santa Maria Assunta: Deze voormalige abdijkerk werd opgericht in 1416 en had tot 1837 een dubbele benaming gewijd aan 2 verschillende heiligen, namelijk de Chiesa di Sant’Andrea en de chiesa di Santa Maria Assunta. In 1846 stortte de kerk in ten gevolge van een aardbeving waarop de kerk opnieuw gebouwd werd tussen 1854 en 1857 wat dan ook duidelijk te zien is. In het interieur is ondermeer een 18de eeuws marmeren beeld van de heilige S. Francesco en een schilderij van de school van Venetië te bewonderen.

Castello di Montescudaio: Het kasteel werd gebouwd in de 13de eeuw maar werd grotendeels beschadigd doorheen de eeuwen. Van de oospronkelijke muren zijn enkel nog bepaalde delen aan de noord- en zuidzijde origineel alsook het onderste gedeelte van de stadstoren met horloge. Het grootste gedeelte van het kasteel werd echter herbouwd gedurende de restauratie van 1850 na de verwoestende aardbeving van 1846.

Zicht op de kerk S. Andrea en de kasteelmuren

Zicht op de kerk S. Andrea en de kasteelmuren

 

Lokale gerechten

Montescudaio behoort tot de Associazione Nazionale del Pane (Nationale vereniging van het brood) wat wil zeggen dat het een belangrijke rol speelt in de productie en de verspreiding van de cultuur van het brood.

Het brood wordt in Montescudaio nog steeds volgens antiek recept gemaakt en zoals het hoort in Toscane, namelijk zonder zout en enkel gebakken in een houten oven. Veel regionale gerechten zijn dan ook bereid op basis van brood. Denken we hierbij maar aan ribollita (soort hutsenpot), pappa al pomodoro (dikke brood-tomatensoep), crostoni di milza e fegatini (geroosterd brood met milt en lever), zuppe di pane (broodsoepen), enz.

 

Praktische info

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Ufficio turistico di Montescudaio

Adres: Via della Madonna 2

Tel.: (0039) 0586 651 942

Email: info@toscana-casaecolline.com

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/city/it/montescudaio.nl.html?aid=2319783″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk vakantiehuizen in en rond Montescudaio[/otw_shortcode_button]