De mooiste dorpen van Toscane – Poppi

Poppi vanuit de hoogte

 

Inleiding

Poppi bevindt zich in de regio Arezzo, op een hoogte van 437 meter waardoor je een prachtig zicht krijgt op de omliggende Casentino vallei. Het dorpje wordt gedomineerd door het middeleeuwse kasteel Castello dei Conti Guidi dat zich op het hoogste punt van Poppi bevindt. Het 12de eeuwse kasteel toont grote gelijkenissen met het Palazzo Vecchio van Firenze en wordt dan ook beschouwd als prototype ervan. Het nog grotendeels ommuurde Poppi is verder uniek in Toscane omwille van zijn groot aantal straten voorzien van overdekte gaanderijen.

 

Ligging Poppi en hoe te bereiken

met de auto:

A1 autosnelweg richting Rome: afrit Arezzo (Battifolle), vervolgens richting Arezzo waar je reeds de aanwijzingen richting Bibbiena – Poppi kunt zien.

met de trein:

Vanuit Arezzo en Stia vertrekken treinen op geregelde tijdstippen naar Poppi.


Grotere kaart weergeven

 

Bezienswaardigheden

We komen het oude centrum van Poppi binnen langs de stadspoort waardoor we onmiddellijk op het plein piazza Amerighi terechtkomen. Dit plein is het belangrijkste van Poppi en hier hebben dan ook alle hoofdactiviteiten zoals de wekelijkse markt, plaats. We zien er onder meer de kapel Oratorio della Madonna del Morbo, het kerkje de Propisitura dei santi Marco e Lorenzo en het stadhuis Palazzo comunale.

Oratorio della Madonna del Morbo: Deze kapel in de vorm van een tempel werd gebouwd tussen 1657 en 1705 op initiatief van de locale geneesheer Francesco Folli om bescherming te vragen aan God tegen de indertijd verschrikkelijke ziekte de pest. De kapel, gebouwd in een simpele barokstijl, heeft een zeshoekige plattegrond die afgedekt is door een koepel. Aan de buitenkant is de tempel omgeven door 3 zuilengalerijen. Van de barokstijl is nog het meest te merken in het interieur. Pronkstuk is het schilderij Madonna con il bambino e San Giovanni uitgevoerd door de school van Filippo Lippi en terug te vinden boven het hoofdaltaar.

kerk chiesa della Madonna di Morbo

Kapel Oratorio della Madonna del Morbo

 

Propositura dei Santi Marco e Lorenzo: De oorsprong van dit kerkje gaat terug naar 1284 maar zijn huidige aanzien dateert uit de 18de eeuw. De gevels zijn gebouwd in een éénvoudige Renaissance stijl terwijl het interieur eerder doet denken aan laat barok. Je vindt er schilderijen terug van de locale meesters Ligozzi en Morandini uit de 17de en begin 18de eeuw.

Propositura dei Santi Marco e Lorenzo

kerk Propositura dei Santi Marco e Lorenzo

Vanuit het plein Amerighi nemen we het straatje via Cavour dat zich recht tegenover de kapel Oratorio delle Madonna del Morbo bevindt. Dit prachtige smalle straatje is gekenmerkt door de overdekte gaanderijen die zich aan beide zijden bevinden en slechts onderbroken worden op enkele plaatsen. Via Cavour eindigt aan de kerk Chiesa di San Fedele die teruggaat tot de 11de eeuw en aanvankelijk een abdij was maar in 1810 door Napoleon tot gemeente kerk gedegradeerd werd. Rechts van de kerk merken we de klokkentoren die gebouwd werd op overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuren.

Na een bezoek aan de kerk Chiesa di San Fedele keren we terug naar het hoofdplein Piazza Amerighi tot aan de kerk Propositura dei Santi Marco e Lorenzo waar we naar links draaien in het straatje via Conti Guidi richting het hoogtepunt van Poppi, namelijk het middeleeuwse kasteel Castello dei Conti Guidi.

Castello dei Conti Guidi: Met de bouw van dit middeleeuwse kasteel werd begonnen in 1191 onder leiding van Lapo di Cambio maar onder impuls van Simone Guidi en diens zoon Guido Guidi werden tussen 1274 en 1510 verschillende veranderingen en uitbreidingen aangebracht, dit maal onder leiding van Arnolfio di Cambio, het beroemdste lid van de di Cambio familie.

Op 11 juni 1289 werd op het plein voor het kasteel de befaamde veldslag Battaglia di Campaldino gehouden tussen Guelfen (aanhangers van Firenze) en Ghibellijnen (aanhangers van Arezzo) waarbij de Ghibellijnen het onderspit moesten delven en Poppi dus onder bestuur van Firenze kwam te staan. In het kasteel is dan ook een museum gewijd aan deze gebeurtenis ondergebracht.

Verder tref je in het kasteel een prachtige kapel met fresco’s, een gevangenis, een vergaderzaal, een prachtige binnenkoer en een bibliotheek aan.

Binnenplein kasteel van Poppi

Binnenplein kasteel van Poppi

 

Locale producten en gerechten

kledingstuk opgebouwd uit panno Casentino

kledingstuk gemaakt uit panno Casentino

Panno Casentino: De Casentino streek is gekend om zijn productie van het zogezegde Panno Casentino, dit is een schapenwollen textiel stof die waterdicht gemaakt wordt om bescherming te bieden tegen wind, koude en regen. Alhoewel de productie fel gedaald is en momenteel enkel nog in de kleuren oranje en groen gemaakt wordt, wordt het panno Casentino nog steeds gebruikt en dit zelfs door bekende stylisten zoals Valentino en Roberto Cavalli.

streekgerecht Gnocchi del Casentino

streekgerecht Gnocchi del Casentino

 

 

 

Gnocchi del Casentino: in plaats van de gewoonlijke aardappel gnocchi’s wordt een mengsel gemaakt van aardappelen, ricotta kaas en spinazie waarbij dan de typische balletjes worden gevormd. Dit gerecht vind je in alle restaurants en eethuizen in Poppi terug.

 

Praktische info

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Casentino Sviluppo e turismo

Adres: Via Roma 230 – Ponte a Poppi

Tel.: (0039) 0575 527 848

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/city/it/poppi.nl.html?aid=2319783″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk vakantiehuizen in en rond Poppi[/otw_shortcode_button]