De mooiste dorpen van Toscane – San Casciano dei Bagni

san-casciano-dei-bagni

 

Inleiding

San Casciano dei Bagni bevindt zich in de regio Siena, op de grens tussen Umbrië en Toscane. Zijn ontstaan en ontwikkeling heeft het te danken aan de aanwezigheid van maar liefst 42 natuurlijke warmtebronnen waardoor San Casciano dei Bagni het 3de grootste kuuroord van Europa is. Het antieke centrum ligt op de flanken van het Cetona gebergte temidden van de wijnvelden en olijfbomen.

 

Ligging San Casciano dei Bagni en hoe te bereiken

met de auto:

A1 autosnelweg richting Rome: afrit Chiusi, vervolgens SS478 richting Sarteano, vervolgens Strada Provinciale della Montagna di Cet tot aan San Casciano dei Bagni.

met de trein:

Trein naar Chiusi en van daaruit de bus nemen naar San Casciano dei Bagni.


Grotere kaart weergeven

 

Bezienswaardigheden

We rijden San Casciano dei Bagni binnen langs de Strada Provinciale SP41 en laten de auto achter op de parking. We steken de SP41 over en komen in de viale Antonio Gramsci terecht, aan onze rechterkant zien we onmiddellijk het 19de eeuwse kasteel Castello Turritto, gebouwd in 1911. Het kasteel is privé eigendom en bezit ondermeer een grote tuin, tennisbaan en zwembad. We wandelen door en komen uit op het plein Piazza Matteo waarlangs aan de ene kant huizen staan maar aan de andere kant volledig open is waardoor we een mooi zicht krijgen op het omliggende platteland. Op het einde van het plein zien we aan onze rechterkant het paleis Palazzo Lombardi dat nog steeds zijn middeleeuwse toren bezit.

Piazza Matteotti San Casciano dei Bagni

Piazza Matteotti met de middeleeuwse toren van Palazzo Lombardi

We wandelen nu vervolgens de boog van de Porta di Sopra door die ooit één van de toegangspoorten van San Casciano dei Bagni was, tot we aan de kerk Collegiata dei Santi Leonardo e Cassiano komen. Deze kerk zou teruggaan tot de 11de eeuw maar daar is niets meer van terug te zien. Het grootste deel van de kerk werd gebouwd in de 16de eeuw en uitgevoerd in gotische stijl. De voorgevel dateert dan weer uit de 20ste eeuw.

Net naast de kerk Collegiata dei Santi Leonardo e Cassiano bevindt zich een andere kerk, namelijk de kerk Chiesa di Sant’Antonio, gebouwd in de 17de eeuw maar in de 18de eeuw drastisch verbouwd in de toen heersende barok stijl. In de kerk is een 14de eeuws houten Madonna beeld aanwezig.

Na een bezoek aan de kerk zetten we onze trip verder tot aan het antieke marktpleintje waar het stadhuis Palazzo della Podestà op uitgeeft. Tot diep in de 18de eeuw woonden hier de heersers van de stad, getuige hiervan zijn de wapenschilden op de voorgevel. Verder in de straat zien we nog enkele mooie paleizen die toebehoorden aan de rijkste families van San Casciano. De belangrijkste zijn Palazzo Fabbrucci, Palazzo Bulgarini maar vooral het 16de eeuwse Palazzo dell’Arcipretura dat hoofdzetel was van de kerk en doorheen de eeuwen belangrijke historische figuren over de vloer zag komen om te genieten van de vele kuuroorden die San Casciano dei Bagni rijk is.

Plein Piazza del Pozzo

Plein Piazza del Pozzo

Langs de smalle straatjes via della pace en via del silenzio komen we terecht aan het stadspoortje, Porticciola genaamd van waaruit de via Porticciola vertrekt. De stadspoort Porticciola is samen met de Porta di Sopra de enige overgebleven stadspoort.

We wandelen nu richting het hoogste punt van San Casciano waar zich het plein Piazzetta del Pozzo bevindt. Dit plein kreeg zijn naam omwille van de antieke waterput (pozzo) die zich in het centrum van het plein bevindt. Op het plein zien we tevens de 16de eeuwse kerk Chiesa della Santissima Concezione met binnenin enkele 16de eeuwse fresco schilderingen aan de hand van Pomarancio.

Iets buiten het centrum van San Casciano dei Bagni vinden we de kerk Chiesa di Santa Maria della colonna terug. Deze kerk werd gebouwd op de ruines van een tempel die terug gaat tot de 4de – 5de eeuw V.C. en is daarmee de oudste kerk van San Casciano. In het interieur zijn fresco’s van de hand van de Senese school aanwezig.

 

Locale producten en gerechten

San Casciano dei Bagni is bekend om zijn productie van wijn met denominatie DOCG en olijfolie met erkenning DOP en behoort daardoor tot de città dell’olio e del vino.

De typische streekgerechten zijn:

  • Ciaffagnoni: dit zijn pannenkoeken op basis van water en bloem die zowel zoet (met suiker) als gezouten (met ricotta kaas) worden opgediend.
  • Buglione: stoofpotje op basis van kip, lam, tomaten, rozemarijn, look, peterselie en witte wijn.

 

Kuuroorden en natuurlijke warmwaterbronnen

San Casciano dei Bagni bezit maar liefst 42 natuurlijke warmwaterbronnen waardoor het op de 3de plaats in Europa komt. Overal vind je dan ook kuuroorden die gebruik maken van het zwavelrijke water met zijn constante temperatuur van 42°. Wie verkiest kan de Romeinse warmwaterbaden gebruiken die gratis toegankelijk zijn. Laat je je liever uitgebreid verwennen dan kan je terecht in één van de professionele structuren om er te genieten van één van de vele faciliteiten zoals schoonheidsbehandelingen, modderbad, massages, sauna, stoombad, …

Romeinse warmwaterbaden

Romeinse warmwaterbaden

 

Praktische info

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Ufficio turistico di San Casciano dei Bagni

Adres: Piazza Matteotti 14

Tel.: (0039) 0578 581 41

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/city/it/san-casciano-dei-bagni.nl.html?aid=2319783″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk vakantiehuizen in en rond San Casciano dei Bagni[/otw_shortcode_button]