De mooiste dorpen van Toscane – Scarperia

Scarperia bevindt zich in de Mugello streek in de regio Firenze en is vooral bekend om zijn prachtige paleis Palazzo dei Vicari maar is tevens een belangrijk centrum voor de productie van messen waardoor je overal in het centrum nog winkeltjes van ambachtslui aantreft die messen produceren en verkopen.

Scarperia bevindt zich ook op enkele kilometers van de Mugello omloop waar jaarlijks de MotoGP plaats heeft.

Scarperia

Ligging Scarperia en hoe te bereiken

Met de auto: autosnelweg A1 tot aan afrit Barberino di Mugello , vervolgens SP131 die overgaat in SP65, daarna SP551 tot aan Scarperia.

Met de trein: trein vanuit Firenze naar San Piero a Sieve van waaruit een bus vertrekt naar Scarperia (ongeveer 5 km).

Met de autobus: Vanuit Firenze vertrekt een bus naar Barberino di Mugello (lijn 302 van de maatschappij Autolinee Mugello Valdisieve), daarna lijn 305 nemen naar Scarperia.

 


Grotere kaart weergeven

Bezienswaardigheden Scarperia

We rijden Scarperia binnen langs de strada Statale del Passo del Giogio en laten de auto achter in de via Filippo Lippi. We bevinden ons meteen aan de oude stadsmuren of beter wat er van overgebleven is. Langs de Via Roma komen we het historische centrum binnen en zien reeds in de verte aan onze linkerkant de toren van het stadhuis Palazzo dei Vicari.

Palazzo dei Vicari: Het vroegere stadhuis Palazzo dei Vicari bevindt zich aan het plein Piazza de’ Vicari, het belangrijkste plein van Scarperia waar zich ook ondermeer de kapel Cappella della Madonna di Piazza en de kerk Chiesa di San Jacopo e Filippo bevinden. Het paleis met binnenkoer en versterkte burcht aan de achterzijde, zoals we het nu zien dateert grotendeels uit de 16de eeuw.

In de 14de eeuw werd de toren gebouwd die moest dienen als woning voor de toezichter van de stad, het was echter wachten tot de 16de eeuw voor de uitvoering van ondermeer de binnenkoer en de uitbreiding van het stadhuis.

Het stadhuis bleef ongewijzigd tot aan de tweede helft van de 19de eeuw wanneer een grondige renovatie werd uitgevoerd waarbij de kantelen van de toren en het voormalige stadhuis werden toegevoegd. In 1980 tenslotte werd het complex voor een tweede maal gerestaureerd, deze keer gelukkig zonder ernstige ingrepen.

Momenteel is er het museum van de messen (museo dei ferri taglienti) in ondergebracht.

Palazzo dei Vicari

Palazzo dei Vicari

Op de voorgevel merken we de talrijke wapenschilden van de heersers van de stad terug. Vooral de geglazuurde springen in het oog en zijn uitgevoerd door de bekende Florentijnse familie Della Robbia. Binnenin merken we de talrijke fresco’s op wanden en plafonds terug uit de 14de, 15de en 16de eeuw terug.

Op de hoogste verdieping kunnen we het mechanisme van de horloge bewonderen dat ontworpen is door de beroemde Florentijnse architect Filippo Brunelleschi, bekend om ondermeer de uitvoering van de koepel van de dom van Firenze.

Het Palazzo de’ Vicari evenals het museum van de messen is gratis te bezoeken van woensdag tot maandag. 

kerk van San Jacopo e Filippo

kerk van San Jacopo e Filippo

Kerk van San Jacopo e Filippo: Met de bouw van deze kerk werd gestart in de 14de eeuw maar van deze periode is praktisch niets meer te zien.

Tot aan 1800 was de kerk met bijhorend klooster de zetel van de Augustijner orde van San Barnaba maar die werd afgeschaft door Napoleon en sindsdien is de kerk gewijd aan de heilige Jacobus en Filippus.

Ook deze kerk werd ingrijpend gerenoveerd tussen 1870 en 1871 waarbij ook de klokkentoren werd toegevoegd die pas in 1935 werd voltooid. Naast de kerk is het klooster met kloosteromgang eveneens op voor het publiek.

 

Kapel van de Madonna van het plein: Aan de linkerkant van het plein Piazza dei Vicari bevindt zich de kapel van de Madonna uit het begin van de 14de eeuw. Het was in deze kapel dat de bisschoppen samen kwamen om bij hun aanstelling, trouw te zweren aan de kerk en de stad.

In de kapel zien we een laatgotisch marmeren tabernakel waarin een schilderij van Madonna met kind is tentoongesteld dat zou teruggevonden zijn in een put op het plein. Vandaar de naam kapel van de madonna van het plein.

Kapel Madonna della piazza

Kapel Madonna della piazza

We wandelen nu het smalle straatje Via Sdrucciolo della torre in dat zich aan de rechterkant van de stadstoren bevindt en wandelen op die manier langs de versterkte muren van de binnenkoer van het palazzo dei Vicari.

Op het einde komen we terecht aan de versterkte burcht die zich aan de achterkant van het palazzo dei Vicari bevindt. Van hieruit kon de in de diepte gelegen zone perfekt gecontroleerd worden op eventuele aanvallen.

 

Chiesa della Madonna del Vivaio en villa Il Torrione: Vanuit de burcht nemen we nu de linker trappen naar beneden die leiden naar de weg SP37 en volgen de straat tot we aan onze rechterkant de kerk chiesa della Madonna del Vivaio tegenkomen. Deze prachtige kerk is helaas al sedert de jaren 60 in restauratie en niet open voor het publiek.

Iets verderop in de straat zien we aan onze linkerkant een villa met middeleeuwse toren, Il Torrione genaamd die helaas momenteel privé bezit is en enkel te bezoeken is op afspraak.

De villa die dateert uit de jaren 30 is gebouwd op de resten van een 13de eeuwse stadstoren die samen met de bouw van de toren gerestaureerd en gereconstrueerd werd. De villa is omgeven door een tuin in Italiaanse stijl. Voor wie de villa wil bezoeken: de ingang ligt in de via dell’Oche 62.

Villa Il Torrione

Villa Il Torrione

 

farinata con gli zoccoli

farinata con gli zoccoli

Lokale gerechten

Simpele gerechten: De Mugello streek is vooral bekend om zijn simpele gerechten ontstaan ten tijde van armoede, de gerechten zijn dan ook in ieder restaurant in Scarperia terug te vinden.

Voorbeelden hiervan zijn ondermeer pappa al pomodoro (dikke tomatensoep met brood), ribollita (nog het best te vergelijken met onze hutsenpot), la farinata con gli zoccoli (soort omelet van maismeel met bonen en kool die wanneer afgekoeld is gefrituurd wordt in olijfolie) en tortelli di patate del Mugello (pasta gevuld met aardappelen).

 

Evenementen in Scarperia

La Giornata Rinascimentale: Jaarlijks wordt op de eerste zondag van september la giornata rinascimentale (de Renaissance dag) georganiseerd.

Voor die gelegenheid wordt de klok teruggedraaid tot in de Renaissance en wordt de aanstelling van een nieuwe bisschop historisch nagespeeld. Overal in Scarperia kom je figuranten en marktkraampjes tegen met locale producten en kun je proeven van de typische streekgerechten.

Natuurlijk kun je ook enkele ambachtslui bewonderen die laten zien hoe messen in deze tijd werden gemaakt.

Infiorata: Iedere laatste zondag van mei worden de straten van Scarperia bedekt met een bloementapijt waarbij figuren worden afgebeeld. Het thema is ieder jaar verschillend.

Infiorata

Infiorata

 

Praktische info Scarperia

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Pro Loco Scarperia

    • Adres: Piazza dei Vicari 1
    • Tel.: (0039) 055 846 81 56
    • Email: informazioni@prolocoscarperia.it

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/city/it/scarperia.nl.html?aid=2319783″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk vakantiehuizen in en rond Scarperia[/otw_shortcode_button]

 

Video Scarperia