De mooiste dorpen van Toscane – Sovana

Sovana

Piazza del Pretorio met centraal het palazzetto dell’archivio

 

Inleiding

Sovana bevindt zich in de regio Grosseto en maakt deel uit van de gemeente Sorano dat samen met Pitigliano ondermeer bekend is om zijn talrijke vondsten en aanwezigheden uit de Etruskische periode. De naam Sovana is afgeleid van het Etruskische woord Suf wat betekent vruchtbare grond. Na de verovering van het grondgebied rond Sovana gaven de Romeinen in 278 v.c.  de naam Suana aan de Etruskische gemeente.

Het lijkt onmogelijk dat Sovana, dat feitelijk enkel uit een plein en een hoofdstraat bestaat, ooit de titel van stad had en bisschopszetel was. Alle kenmerken van de ex stad zijn dan ook nog aanwezig.

 

Ligging Sovana en hoe te bereiken

Met de auto: autosnelweg A1 tot aan afrit Orvieto, vervolgens SS74 volgen tot aan Pitigliano waarna SP Pian della Madonna en SP Sovana Piazza del Popolo.

Met de trein: trein tot aan Firenze SMN, Orbetello of Grosseto. Vanuit deze stations vertrekken bussen richting Pitigliano waar je een bus neemt naar Sovana.

 


Grotere kaart weergeven

 

Bezienswaardigheden 

We rijden Sovana binnen langs het straatje Piazza del popolo en volgen de aanwijzingen richting parking. Na de auto te hebben achtergelaten volgen we het smalle pad dat ons naar het Piazza del pretorio leidt. Meteen bevinden we ons op het hoofdplein van Sovana waar de meeste activiteiten doorgaan en de belangrijkste paleizen (palazzetto dell’archivio, palazzo del pretorio en palazzo Bourbon del Monte) en kerken (kerk van San Mamiliano en kerk van Santa Maria Maggiore) op uitgeven.

 

Palazzetto dell’Archivio: Het smalle gebouw dat zich aan het uiteinde van het plein Piazza del pretorio bevindt in het midden van de via del Duomo en de via Ridolfo Siviero is het gemeentehuis palazzo del Comune, ook wel beter bekend als palazzo dell’Archivio omdat hier vanaf 1600 het archief van Sovana in onder werd gebracht. Het gebouw dateert uit de 12de eeuw maar werd in de loop der eeuwen aangepast door ondermeer een grondige restauratie na de belegering in 1433 door het graafschap Pitigliano en enkele toevoegingen waaronder het horloge in 1588 en de klokkentoren in de 17de eeuw.

 

Palazzo del Pretorio en Loggia del Capitano: Dit paleis met bijhorende loggia werd gebouwd op het einde van de 12de eeuw maar zijn huidig aanzien dateert uit 1414 wanneer het grondig gerestaureerd werd na ernstige beschadiging door de troepen van Siena. De 9 wapenschilden

Palazzo Pretorio en loggia dei Capitani

Palazzo Pretorio en loggia del Capitano

die te zien zijn op de voorgevel verwijzen naar de commissarissen die de veiligheid van Sovana in de loop der geschiedenis moesten garanderen.

In het paleis is ondermeer de oude gevangenis te zien alsook enkele fresco’s in Renaissance stijl van de hand van de school van Siena. Momenteel is er de hoofdzetel van het archeologisch park gehuisvest.

Merk ook het wapenschild van de familie de Medici op aan de kopse kant van de loggia dat werd aangebracht op bevel van Cosimo I dei Medici in 1570.

 

Kerk van Santa Maria Maggiore: Aan de overkant van het palazzo del pretorio vinden we de kerk van Santa Maria Maggiore terug, deze 13de eeuwse kerk is gebouwd in een overgangsstijl tussen Romaans en Gotiek en bezit 3 beuken. In het interieur merken we enkele 16de eeuwse fresco’s op maar het belangrijkste is het ciborium (altaarbaldakijn) in preromaanse stijl wat uniek is voor Toscane.

 

Palazzo Bourbon del Monte: Dit paleis bevindt zich tussen de kerk van Santa Maria Maggiore en de kerk van San Mamiliano en werd gebouwd in de tweede helft van de 16de eeuw. Het paleis behoorde toe aan een bisschop van de familie Bourbon maar na diens vertrek kwam het in handen van de gemeente en werden er ondermeer bureau’s en de lagere school in onder gebracht waardoor het oorspronkelijk interieur ernstig werd beschadigd. Sinds 1968 is het gebouw in privé bezit en na een restauratie die maar liefst 15 jaar duurde opnieuw in zijn originele staat hersteld.

Palazzo Bourbon met rechts de kerk van Santa Maria Maggiore en links de kerk van San Mamiliano

Palazzo Bourbon del Monte met rechts de kerk van Santa Maria Maggiore en links de kerk van San Mamiliano

 

Kerk van San Mamiliano: Volgens sommige historici is de kerk van San Mamiliano de oudste van Sovana en zou teruggaan tot de 6de eeuw. Het interieur van de éénbeukige kerk met plat dak is vrij sober en gerealiseerd in de 12de eeuw wanneer de kerk werd uitgebreid. De kerk was ooit de hoofdkerk van Sovana maar raakte na de bouw van de kathedraal van San Pietro en San Paolo in onbruik en in verval. Momenteel wordt de kerk gerestaureerd en tijdens één van de fases werd onder de vloer een schat van 498 gouden muntstukken gevonden die dateren uit de periode 457 tot 474 na christus.

 

Kathedraal Santi Pietro e Paolo: De kathedraal of dom in Romaanse stijl is de hoofdkerk van Sovana en bevindt zich aan het einde van het pittoreske straatje via del Duomo. Met de bouw van

interieur kathedraal van Sovana

interieur kathedraal van Sovana

de kathedraal werd begonnen in de 8ste eeuw en tot de 16 eeuw werden uitbreidingen en moderniseringen uitgevoerd.  Het marmeren plaatje dat aanwezig is in het hoofdportaal en de ondergrondse crypte in tufsteen bewijzen dat rond 1000 reeds een grote kerk op deze plaats aanwezig was.

Het interieur zelf bestaat uit 3 beuken en bezit naast sporen van fresco’s en een doopvont in renaissance stijl, een ondergrondse crypte waarin enkele beenderen van de heilige San Mamiliano bewaard liggen.

Naast de kathedraal vinden we het palazzo vescovile terug. Hier woonden de bisschoppen van Sovana tot aan de verplaatsing van de bisschopszetel naar Pitigliano.

 

Kasteel La Rocca Aldobrandesca:

kasteel Rocca Aldobrandesca

kasteel Rocca Aldobrandesca

We nemen nu het straatje via Rodolfo Siviero en keren terug naar het piazza del Pretorio dat we door wandelen tot aan de via del Pretorio. Aan het einde van dit straatje zien we de overblijfselen van het middeleeuwse kasteel La Rocca Aldobrandesca, genoemd  naar de machtige middeleeuwse familie die het liet bouwen aan het begin van de 11de eeuw.

Door het huwelijk van Anastasia Aldobrandeschi met Romano Orsini in 1293 kwam Sovana in handen van het graafschap van de familie Orsini van Pitigliano wat meteen het verval van La Rocca inluidde.

 

Lokale gerechten

buglione di agnello

buglione di agnello

Olijfolie en rode wijn:

De streek rond Sovana is bekend voor zijn olijfolie en locale rode wijn rosso DOC Sovana die dus de erkenning Denominazione Origine Controllata heeft en overal in en rond Sovana terug te vinden is.

In Sorano wordt ook de wijn Kasher geproduceerd volgens Joods procédé ter herinnering van de Joodse gemeenschap die ooit haar synagoge had in Sorano

acquacotta

acquacotta

Acquacotta en agnello: 

De voornaamste gerechten zijn een soep op basis van uien en tomaten (acquacotta) en een stoofpotje op basis van lamsvlees (buglione di agnello).

 

Praktische info

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Ufficio di turismo

Tel.: (0039) 0564 614  074

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/city/it/sovana.nl.html?aid=2319783″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk vakantiehuizen in en rond Sovana[/otw_shortcode_button]