De mooiste dorpen van Toscane – Suvereto

Suvereto panoramisch

 

Inleiding

Suvereto bevindt zich in de regio Livorno in de vallei van de Cornia die bekend is om zijn productie van uitstekende wijnen waaronder de wijn DOC Val di Cornia Suvereto. De naam is een verbastering van het woord sughero (kurk) wat verwijst naar de productie van kurk in de oudheid te danken aan het groot bosgebied waarin Suvereto zich bevindt.

Naast een prachtig historisch centrum dat nog gedeeltelijk ommuurd is, biedt Suvereto ook een groot aanbod van feesten en evenementen zoals de serate medievali (middeleeuwse feesten), calici sotto le stelle (wijnfeesten), palio delle botti (wijnvaten race), sagre del cinghiale (eetfestijn op basis van everzwijn), enz.

 

Ligging Suvereto en hoe te bereiken

met de auto:

A1 autosnelweg richting Rome: afrit Firenze Scandicci, Fi-Pi-Li volgen tot aan ColleSalvetti, vervolgens A12 tot aan Cecina waarna E80 tot aan Venturina en daarna SS398 tot aan Suvereto.

met de trein:

Trein naar Campiglia Marittima met overstap in Pisa Centrale, vanuit Campiglia vertrekken bussen op geregelde tijdstippen naar Suvereto.


Grotere kaart weergeven

 

Bezienswaardigheden

Pieve di San Giusto en Chiesa di San Michele Arcangelo:

We parkeren de auto langs de stadsmuren en begeven ons naar het plein Piazza Vittorio Veneto, net voor de stadspoort. Aan onze linkerkant zien we dadelijk het kerkje Pieve di San Giusto. Deze kerk in Romaanse stijl gaat volgens enkele bronnen terug tot 923, de kerk in zijn huidige staat werd echter gebouwd in 1189 en is één van de mooiste voorbeelden van Romaanse architectuur in de regio Livorno. De invloed van de stijl van Pisa is te merken in de decoraties alsook aan de vorm van de kerk in slechts één schip zonder zijbeuken.

Net naast de Pieve di San Giusto aan de rechterkant zien we de kerk Chiesa di San Michele Arcangelo die gebouwd werd in 1881 en momenteel het museum van de heilige kunst huisvest (museo di Arte Sacra). Er is ondermeer een collectie van schilderijen uit de 17de en 18de eeuw en een aantal houten beeldsculpturen uit de 15de eeuw terug te vinden.

links de Pieve di San Giusto en rechts de kerk San Michele di Arcangelo

links de Pieve di San Giusto en rechts de kerk San Michele di Arcangelo

 

Chiesa della Madonna di sopra la Porta: We wandelen de stadspoort door en komen zo het historische centrum binnen langs de via Giacomo Matteotti waar we kunnen genieten van de vele aangename kleine winkeltjes. Na een 100tal meter merken we aan onze rechterkant een andere kerk op, namelijk de Chiesa della Madonna di sopra la Porta.

chiesa della Madonna Sopra la Porta

chiesa della Madonna di Sopra la Porta

Deze kerk werd gebouwd in 1480 maar uitgebreid in 1772 om het mirakel van de Madonna te eren. In 1767 riskeerde de bevolking van Suvereto te verdrinken door de overstroming die het historisch centrum teisterde. Toen de hoop al opgegeven was openden plots om onverklaarbare reden de stadspoorten waardoor het water uit het historisch centrum kon stromen. Toen de volgende morgen de bevolking in de kerk ging bidden merkten ze op dat het water tot aan de boord van het schilderij van de Madonna stond en besloten dat het dus de Madonna moest geweest zijn die Suvereto van de verdrinkingsdood had gered.

Palazzo Comunale: Na een bezoek aan het kerkje blijven we de via Matteotti volgen tot we uitkomen op het pleintje Piazza Gramsci, hier draaien we naar rechts in de via Piave en komen zo rechtstreeks op het stadhuis (palazzo Comunale) uit. Dit paleis dat dienst doet als stadhuis, dateert uit het begin van de 13de eeuw en is één van de mooiste voorbeelden van de middeleeuwse defensie architectuur in Toscane. De klokkentoren waar nu het horloge op is bevestigd, was ooit de uitkijktoren om het stadje van vijandelijke aanvallen te behoeden. Het stadhuis in zijn huidige vorm is sedert de bouw ervan vele malen gerestaureerd en verbouwd wat dan ook duidelijk te zien is in de vele bouwsporen die in het gebouw aanwezig zijn.

palazzo comunale

palazzo comunale

 

Het kasteel La Rocca Aldobrandeschi: Na het bezoek aan het stadhuis volgen we de aanduidingen richting het middeleeuwse kasteel La Rocca dat zich op het hoogste punt van Suvereto bevindt. Het kasteel in zijn huidige staat werd gerealiseerd in verschillende fasen. Aanvankelijk werd met de bouw van de toren begonnen rond 1164 op bevel van de machtige familie Aldobrandeschi. Rond het einde van de 13de eeuw werden de vestingsmuren met toegangspoorten gebouwd, evenals verscheidene kleinere ingrepen tot aan de 16de eeuw, wanneer het kasteel verlaten werd.

In de 19de eeuw kwam het kasteel in handen van een privé persoon die binnen de vestingsmuren een woning van 3 verdiepingen liet bouwen. Helaas werd in 1950 het kasteel opnieuw verlaten maar gelukkig opnieuw aangekocht door de gemeente van Suvereto in 1990 die het vervolgens restaureerde en in zijn oude glorie herstelde.

Het middeleeuwse kasteel La Rocca

Het middeleeuwse kasteel La Rocca

 

We keren terug naar het plein Piazza Gramsci en volgen het straatje via del Crocifisso voor een bezoek aan het voormalige klooster Convento di San Francesco en de kerk Chiesa del SS. Crocifisso.

Convento di San Francesco: Dit voormalige klooster werd in 1286 gebouwd op een stuk terrein geschonken door de familie Aldobrandeschi en genoot van een zeker aanzien tot aan het begin van de 19de eeuw toen Napoleon het zijn functie van klooster afnam. Momenteel zijn zowel in het klooster als in de kerk vakantiewoningen onder gebracht maar het is wel nog mogelijk om de prachtige binnenkoer piazza della cisterna met kooromgang te bezoeken.

Chiesa di SS. Crocifisso: Naast het klooster bevindt zich de kerk Chiesa SS. Crocifisso. Deze sobere kerk zonder enige decoratie op de voorgevel dateert uit de 16de eeuw en bezit een houten kruisbeeld uit 1420.

 

Evenementen en feesten

Il Palio delle botti: Sedert 1700 wordt jaarlijks in mei en augustus de Palio delle botti tussen de verschillende wijken van Suvereto georganiseerd.

Palio delle botti

Palio delle botti

De Palio bestaat erin dat 2 deelnemers van iedere wijk een leeg wijnvat van 500 liter moeten voortduwen over de oneffen straatjes van het historische centrum. De winnende wijk mag automatisch deelnemen aan het Nationaal Italiaans kampioenschap. De wedstrijd duurt slechts enkele minuten maar het spektakel duurt een ganse dag met ondermeer een optocht van vaandeldragers en muzikanten in historische kledij.

Serate Medievali: Ieder 3de weekend van Juli worden de serate medievali georganiseerd. Voor deze gelegenheid wordt Suvereto gedurende 3 dagen omgetoverd in één groot feest in een uniek middeleeuws decor waarbij alle kunstlicht vervangen wordt door kaarsen en toortsen. Honderden figuranten trekken hun historische klederdracht aan en beelden oude ambachten uit, bereiden middeleeuwse gerechten, spelen muziek en animeren de bezoekers door middel van vuurspuwen en vaandeldragen. Een uniek gebeurtenis!

Figuranten op de serate medievali

Figuranten op de serate medievali

 

Matrimonio Medievale: Gedurende de Serate Medievali worden sedert 2001 middeleeuwse huwelijken in het 12de eeuwse stadhuis georganiseerd. Deze huwelijken worden zelfs Internationaal erkend en daarom is er de laatste jaren ook veel interesse van uit het buitenland aanwezig.

Middeleeuws trouwfeest in de piazza della cisterna

Middeleeuws trouwfeest in de piazza della cisterna

Om 21.00 wacht de Bruidegom zijn bruid op, die per paard toekomt, aan het middeleeuwse stadhuis samen met burgemeester, familie en figuranten. Na het ondertekenen van het huwelijkscontract begeven allen zich naar het plein Piazza della cisterna waar een groot feest met middeleeuwse gerechten, hen opwacht. Het gebeuren wordt opgefleurd door vuurspuwers en muzikanten.

 

Locale producten en gerechten

Het gebied rond Suvereto wordt gekenmerkt door olijfvelden, wijngaarden en bossen en is daarom een belangrijk centrum voor de productie van wijn, olijfolie en gerechten op basis van everzwijn (cinghiale). Suvereto maakt zelfs deel uit van de Associazioni città del vino e città dell’olio (Vereniging van belangrijke centra die wijn en olie produceren). Jaarlijks worden dan ook verschillende feesten georganiseerd zoals de sagra del cinghiale en de calici delle stelle (wijnfeest). In het centrum krijg je zelfs een groot aanbod van winkeltjes die naast locale wijn en olijfolie ook allerlei salami’s, worsten en hespen op basis van everzwijn verkopen.

 

Praktische info

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Pro Loco Suvereto

Adres: Piazza San Francesco 5

Tel.: (0039) 0565 829 304

Email: entevalorizzazione@email.it

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/city/it/suvereto.nl.html?aid=2319783″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk vakantiehuizen in en rond Suvereto[/otw_shortcode_button]