De mooiste kastelen van Toscane – deel 1

Toscane heeft een groot aanbod aan kastelen waarvan een groot deel nog intact is. Lang niet alle kastelen zijn de moeite waard voor een bezoek en om het jullie gemakkelijker te maken hebben we de mooiste en de belangrijkste geselecteerd. In dit 1ste deel komen deze van Gargonza, Poppi, Poppiano en Fosdinovo aan bod.

Het kasteel van Gargonza (Arezzo)

kasteel van Gargonza

Het kasteel, gelegen in de regio Arezzo, werd gebouwd aan het begin van de 12de eeuw op een heuveltop van waaruit je een prachtig zicht krijgt op de vallei van de Chiana. Omwille van zijn strategische ligging op de grens tussen de regio’s Arezzo en Siena kende Gargonza een woelige geschiedenis: het werd maar liefst 3 keer aangevallen en zelfs volledig vernield in 1433 door de Florentijnse troepen.

Op het einde van de 17de eeuw kwam het kasteel in handen van de familie Corsi die het zijn huidige aanzien schonken. Sedert de jaren 80 is er in het kasteel een hotel ondergebracht waarbij je dus in een uniek decor kunt overnachten, het kasteel is wel nog vrij toegankelijk voor het publiek (meer info).

Adres: Località Gargonza – 52048 Monte San Savino (Arezzo)

Overnachten in het kasteel > prijzen en aanbiedingen

[divider]Het kasteel van Poppi (Arezzo)

Poppi vanuit de hoogte

Het kasteel van Poppi, ook wel gekend als het castello dei Conti Guidi, is ongetwijfeld één van de mooiste van Toscane. Het bevindt zich op het hoogste punt van het pittoreske dorpje Poppi dat de titel van één van de mooiste dorpen van Toscane draagt.

Met de bouw van het kasteel werd gestart in 1191 onder leiding van Lapo di Cambio maar het huidige aanzien werd bepaald door de beroemde architect Arnolfo di Cambio in de 2de helft van de 13de eeuw. Di Cambio realiseerde later het palazzo vecchio in Firenze en je kunt dan ook duidelijke gelijkenissen zien in beide realisaties.

Op de vlakte voor het kasteel werd op 11 juni 1289 de befaamde veldslag van Anghiari gehouden waarbij de Ghibellijnen het onderspit moesten delven, in het kasteel is een grote maquette van deze veldslag te zien. Bij een bezoek aan het kasteel dat €5 kost kun je ondermeer de prachtige overdekte binnenkoer, de gevangenis, de bibliotheek, de kapel met fresco’s en de vergaderzaal bezoeken.

Adres: Piazza della Repubblica 1 – 52014 Poppi (Arezzo)

Officiële site: www.castellodipoppi.it (Italiaans en Engels)

[divider]Het kasteel van Poppiano (Firenze)

Het kasteel Castello di Guicciardini in Poppiano

Het kasteel van Poppiano bevindt zich in de Chianti streek rond Montespertoli en behoort sinds 8 eeuwen toe aan de familie Guicciardini, één van de belangrijkste producenten van Chanti DOCG wijnen. Het kasteel werd gebouwd rond het jaar 1000 op bevel van Firenze om hun grondgebieden te controleren.

In de 14de eeuw kwam het dus in handen van de familie Guicciardini die het verbouwden tot een versterkte villa met hoofdactiviteit de wijnbouw. Het huidige aanzien dateert echter van midden 19de eeuw toen het kasteel na een aardbeving grotendeels gerestaureerd werd in een neogotische stijl volgens oude tekeningen in het bezit van de familie Guicciardini.

Je kunt zowel het kasteel, de vestingstoren als de wijnkelders bezoeken onder begeleiding van een gids, een ticket kost minimum €25 waarbij je 3 consumpties krijgt. Wil je dit niet dan kun je zonder problemen de binnenkoer bezoeken die vrij toegankelijk is voor het publiek (meer info).

Adres: Castello di Poppiano – 50025 Montespertoli

Officiële site: www.guicciardini1199.it

[divider]Het kasteel van Fosdinovo (Massa Carrara)

Het middeleeuwse Fosdinovo

Het kasteel van Fosdinovo, beter gekend als het kasteel van Malaspina, genoemd naar de familie die het in 1340 liet bouwen op de ruïnes van een 12de eeuwse kasteel is één van de mooiste kastelen van de Lunigiana streek. Het kasteel bezit ondermeer een halfcirkelvormig grondplan, 2 prachtige binnenkoeren, met fresco’s gedecoreerde zalen, 4 vestingstorens en hangende tuinen.

In het kasteel zou nog de geest van Bianca Maria Aloisia ronddwalen, dochter van Jacopo Malaspina. De legende vertelt dat Bianca verliefd was op een simpele staljongen wat een schande was voor de familie Malaspina. Omdat ze niet te overtuigen was werd ze dan maar levend opgesloten in een nis die dichtgemetst werd.

Ook haar dood kon haar niet tegenhouden en ze zou nog steeds ronddwalen in het kasteel op zoek naar haar geliefde. Iedere vrijdag om 22.00 wordt zelfs een zoektocht naar de geest gehouden waarbij alle lichten worden gedoofd en vervangen worden door fakkels.

Ieder jaar wordt gedurende het eerste weekend van juli in het kasteel het middeleeuws feest georganiseerd, een unieke gebeurtenis waarbij je je terug in de middeleeuwen waant (meer info).

Adres: via Papiriana 2 – 54035 Fosdinovo (Massa Carrara)

Officiële website: www.castellodifosdinovo.it