De mooiste kastelen van Toscane – deel 2

In het 2de deel van de mooiste kastelen van Toscane komen Verrazzano, Vicchiomaggio, Gabbiano en Brolio aan bod.

Het kasteel van Verrazzano (Firenze)

castello di verrazzano (800x600)

Het kasteel van Verrazzano bevindt zich op een heuveltop in de Chianti Classico streek van waaruit je een prachtig zicht krijgt op de omgeving rond Greve in Chianti. Het kasteel waarvan de exacte bouwdatum niet gekend is, kwam in de 7de eeuw in handen van de familie Verrazzano die reeds in 1150 met de productie van wijn startte. De beroemde avonturier Giovanni Verrazzano die de baai van New York ontdekte, behoorde tot deze familie.

Momenteel behoort het kasteel toe aan de familie Cappellini die de wijnproductie in eer hebben gehouden maar het kasteel hebben omgevormd tot luxehotel en agritoerisme. Verblijf je niet in het kasteel dan kun je dit samen met de wijnkelders bezoeken tijdens één van de rondleidingen met gids.

Adres: Via Citille 32A – Greti – 50022 Greve in Chianti

Officiële website: www.verrazzano.com

[divider]Het kasteel van Vicchiomaggio (Firenze)

CASTELLO_VICCHIOMAGGIO (800x564)

Het kasteel Vicchiomaggio bevindt zich in het hart van de Chianti Classico streek, op slechts 18 km van Firenze. Het kasteel werd gebouwd in de 10de eeuw en was bekend onder de naam Vicchio Lambardi, van de originele staat zijn nog resten van de vestingsmuren en -torens te zien.

In de 16de eeuw werd het kasteel verbouwd tot de versterkte villa zoals we ze nu zien en werd de naam veranderd naar Vicchio Maggio. In de loop der eeuwen logeerden tal van beroemde personen in het kasteel, de bekendste is ongetwijfeld Leonardo da Vinci die er verbleef toen hij zijn meesterwerk Mona Lisa schilderde.

In het kasteel is er een hotel, restaurant en enotheek aanwezig. Verder kun je de wijnkelders bezoeken of deelnemen aan een kookcursus of wijndegustatie.

Adres: Via Vicchiomaggio 4 – 50022 Greve in Chianti

Overnachten in het kasteel > prijzen en aanbiedingen

[divider]Het kasteel van Gabbiano (Firenze)

castello di gabbiano

In de 11de eeuw werd gestart met de bouw van de rechthoekige toren op de verbindingsweg Firenze – Siena. Het kasteel werd stelselmatig uitgebreid: een eerste keer op het einde van de 12de eeuw door de familie Bardi en een tweede maal aan het begin van de 15de eeuw door de familie Soderini. Het was de familie Bardi die de prachtige wijnkelders liet bouwen en de productie van wijnen tot hoofdactiviteit maakte.

De huidige eigenaars hebben het kasteel in zijn oude glorie hersteld en er een luxehotel in ondergebracht. Naast bezoeken aan het kasteel en de wijnkelders organiseren ze ook kookcursussen.

Gedurende de eeuwen was het kasteel een inspiratiebron voor diverse kunstenaars waaronder ook Michelangelo, deze traditie is in stand gehouden en de eigenaars organiseren dan ook geregeld tijdelijke kunsttentoonstellingen.

Adres: Via di Gabbiano 22 – 50024 Mercatale Val di Pesa

Overnachten in het kasteel > prijzen en aanbiedingen

[divider]Het kasteel van Brolio (Siena)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dit prachtige kasteel bevindt zich temidden de enorme wijnvelden van de familie Ricasoli, eigenaars van het kasteel sinds de 12de eeuw. Het kasteel van Brolio kende een woelige geschiedenis omwille van zijn strategische ligging en werd meerdere malen aangevallen, ondermeer in de 15de en 17de eeuw en tijdens WOII.

Het kasteel zelf werd grotendeels verbouwd in de 19de eeuw in een neogotische stijl, de torens en de stadsmuren zijn wel nog origineel.

Het kasteel is in privé bezit maar je kunt het wel bezoeken, er worden tevens begeleide bezoeken aan de wijnvelden en de wijnkelders georganiseerd.

Adres: Località Madonna a Brolio – 53013 Gaiole in Chianti

Officiële website: www.ricasoli.it