De mooiste kerken van Toscane

Toscane heeft een zeer groot aanbod aan kerken. De bekendste zijn ongetwijfeld de kathedralen van Florence, Siena en Pisa maar er zijn nog andere steden die prachtige kerken bezitten. Om het voor jullie gemakkelijker te maken hebben we de mooiste geselecteerd.

1. Cattedrale di Santa Maria del Fiore in Florence

Firenze duomo

De cattedrale di Santa Maria del Fiore, ook wel duomo di Firenze genoemd, is na Rome en Milaan de 3de grootste kerk van Italië en is vooral bekend om zijn prachtige renaissance koepel die het meesterwerk is van de Italiaanse architect Filippo Brunelleschi.

De kathedraal werd gerealiseerd tussen 1296 en 1435 maar pas volledig afgewerkt in 1876, wanneer de voorgevel bekleed werd in een neogotische stijl.

Het exterieur van de kathedraal wordt gekenmerkt door een opeenvolging van witte en groene marmer terwijl het interieur nogal sober is aangezien het grootste gedeelte van de kunstwerken in de loop der eeuwen verplaatst werd naar het museum museo dell’opera del duomo.

Het belangrijkste kunstwerk is de fresco van het laatste oordeel aan de binnenkant van de koepel van Giorgio Vasari. Een ander overgebleven kunstwerk is de klok van Paolo Uccello uit 1443 boven het hoofdportaal.

Het pronkstuk van de kathedraal is natuurlijk de koepel van Brunelleschi, uitgevoerd tussen 1420 en 1436. De koepel heeft een diameter van 45,50 meter en een hoogte van 91m en bestaat uit een binnen- en een buitenkoepel waartussen zich trappen bevinden die je naar het uitkijkplatform bovenop de koepel brengen. Van hieruit krijg je een prachtig zicht op het onderliggende historisch centrum van Florence.

Praktische informatie

[one_half]Openingsuren:

 • Maandag – vrijdag: 08.00 – 17.00
 • Zaterdag: 08.00 – 14.00
 • Zondag: 13.30 – 16.45

[/one_half][one_half_last]Toegangsprijzen:

 • Inkom kathedraal gratis
 • Bezoek koepel van Brunelleschi 8€

[/one_half_last] 

2. Cattedrale di Santa Maria Assunta in Siena

dom van Siena

De kathedraal van Siena is gewijd aan de heilige Maria en is één van de grootste van Toscane maar moest feitelijk de grootste van de Christelijke wereld worden. De kerk werd gebouwd tussen 1136 en 1370 in een Romaans gotische stijl op de ruïnes van een oude kerk.

Reeds in de 14de eeuw bestonden grootse plannen om de kerk uit te breiden tot nooit geziene afmetingen, de pest en de onstabiele economische situatie staken echter stokken in de wielen. Van het project en de reeds uitgevoerde werken zijn nog steeds sporen te zien waardoor je een goede indruk krijgt van het immense project.

Het exterieur wordt gekenmerkt door de opeenvolging van witte en zwarte marmer en de rijke decoratie. Ook binnenin is de kerk rijkelijk versierd, vooral de prachtig gedecoreerde vloer en de meer dan 200 borstbeelden van pauzen en keizers in het middenschip spreken tot de verbeelding.

In het linker altaar staan enkele beelden van Michelangelo en in de Johannes de Doper kapel staat een bronzen beeld van Donatello. Bewonder ook de prachtige natuurstenen preekstoel uit 1265 van de hand van Nicola Pisano.

Praktische informatie

[one_half]Openingsuren:

 • Dagelijks: 10.30 – 19.00

[/one_half][one_half_last]Toegangsprijzen:

 • Inkom kathedraal €3
 • wanneer marmer vloer niet bedekt is €6

[/one_half_last]

3. Cattedrale di Santa Maria Assunta in Pisa

IMG_2535

De kathedraal van Pisa bevindt zich op het plein Piazza dei Miracoli waar ook de scheve toren en het baptisterium (doopkapel) zich bevinden. De kathedraal of dom werd gebouwd in de typische Pisaanse Romaanse stijl tussen 1064 en 1092 maar was in de loop der eeuwen onderhevig aan diverse werkzaamheden: een eerste keer na de brand van 1595 waarbij het dak werd vernieuwd en de 3 bronzen deuren werden toegevoegd en een tweede keer in de 18de eeuw waarbij de binnenmuren beschilderd werden.

De gevel wordt gekenmerkt door de open galerijen en de afwisseling van witte en grijze marmer. In het interieur zijn duidelijk Byzantijnse en Arabische invloeden waar te nemen in de vorm van mozaïeken en puntbogen.

De belangrijkste kunstwerken zijn de marmeren preekstoel uit 1310 door Giovanni Pisano met taferelen uit het Nieuwe Testament en de mozaïek in de absis die Christus afbeeldt met ernaast de Heilige Maagd en Johannes Evangelist.

Praktische informatie

[one_half]Openingsuren:

 • Dagelijks: 10.00 – 20.00

[/one_half][one_half_last]Toegangsprijzen:

 • Inkom kathedraal gratis (je dient wel een gratis ticket te vragen aan het loket)

[/one_half_last]

 

4. Basilica Santa Maria di Santo Spirito in Florence

santo-spirito-Firenze

Het hoeft niet te verwonderen dat 3 van de 5 mooiste kerken van Toscane zich in Florence, de kunststad bij uitstek, bevinden. De basiliek basilica Santa Maria bevindt zich op het plein Santo Spirito en is enkele jaren geleden gerestaureerd waardoor de kerk terug in zijn oude glorie is hersteld.

De basiliek werd gebouwd tussen 1444 en 1487 naar een ontwerp van Filippo Brunelleschi die echter nooit het einde van de werkzaamheden meemaakte, Brunelleschi stierf in 1446. De werken werden daarom opgevolgd door een trio van architecten die met hand en tand het originele project van hun meester verdedigden maar daar niet 100% inslaagden, de kerk blijft hoe dan ook een prachtig staaltje van Renaissance architectuur.

Het interieur is gekenmerkt door een Latijns kruis met 3 beuken waarlangs maar liefst 38 zijkapellen zijn gebouwd waarvan enkele door Domenico Ghirlandaio en Filippo Lippi zijn beschilderd. In de achtzijdige sacristie bevindt zich een kruisbeeld van Christus, uitgevoerd door Michelangelo.

Op 17 jarige leeftijd verbleef de jonge Michelangelo een tijd in het klooster van Santa Spirito waar hij de toelating van de abt kreeg om anatomisch onderzoek te doen bij de overledenen van het hospitaal dat bij het klooster behoorde. Uit dank sculpteerde Michelangelo dit kruisbeeld van Christus voor boven het hoofdaltaar.

Het kruisbeeld is lang als verloren beschouwd geweest maar werd in 1962 door experts daadwerkelijk als een werk van Michelangelo beschouwd, later onderzoek in 2001 bewees de authenticiteit.

De voorgevel van de basiliek werd nooit gerealiseerd in natuursteen en marmer zoals voorzien in het originele project. Tijdens de periode van de grote restauraties aan het einde van de 19de eeuw werden verschillende decoraties op de gevel geschilderd die tijdens de laatste restauratie terug verwijderd werden waardoor de gevel een zeer sobere indruk geeft.

Praktische informatie

[one_half]Openingsuren:

 • Dagelijks: 08.30 – 12.00 en 15.45 – 18.00

[/one_half][one_half_last]Toegangsprijzen:

 • Inkom basiliek gratis

[/one_half_last]

 

5. Basilica di Santa Croce in Florence

640px-Santa_Croce_exterior_Firenze_Apr_2008

De basiliek, gelegen aan het plein Santa Croce, werd gerealiseerd door de Franciscaner orde en is daarmee de grootste Franciscaner kerk ter wereld. De kerk werd gebouwd tussen 1294 en 1385 op de plaats van de vorige kerk en moest in grootte de kerk van Santa Maria Novella die toebehoorde aan de concurrerende Domenicaanse orde, overtreffen.

Omdat de Franciscanen geen persoonlijke bezittingen mochten hebben waren ze aangewezen op schenkingen van de rijkere bevolking wat resulteerde in het groot aantal grafkapellen en -tombes in de kerk aanwezig. Gulle schenkers mochten immers, als bedanking, hun familieleden en dierbaren in de basiliek begraven. De kerk werd dus algauw een mausoleum.

De belangrijkste personen die begraven liggen in de kerk zijn:

 • Galileo Galilei (wetenschapper, astronoom)
 • Leon Battista Alberti (15de eeuwse Florentijnse architect)
 • Niccolo Macchiavelli (humanist, filosoof)
 • Michelangelo Buonarotti (kunstenaar, beeldhouwer, architect)
 • Giorgio Vasari (architect)

Het interieur van de kerk wordt gekenmerkt door een grondplan in de vorm van een Egyptisch kruis met 3 beuken en 16 zijkapellen, gedecoreerd door de school van Giotto. Belangrijkste kunstwerken zijn een kruisbeeld van Donatello en Cimabue, de graftombe van Michelangelo door Vasari en enkele kunstwerken van Lorenzo Ghiberti, Giotto en Sangallo.

De voorgevel is lange tijd onvoltooid geweest en werd pas voltooid tussen 1857 en 1863 in de laatgotische stijl die typerend is voor de meeste kerken in Florence.

Praktische informatie

[one_half]Openingsuren:

 • Maandag tot zaterdag: 09.30 – 17.00
 • Zondag en feestdagen: 14.00 – 17.00

[/one_half][one_half_last]Toegangsprijzen:

 • Inkom basiliek €6,00

[/one_half_last]