De mooiste pleinen van Toscane

Geen stad of dorp in Toscane dat geen centraal plein heeft. Enkele zijn echte pareltjes en behoren zelfs tot het UNESCO werelderfgoed zoals het piazza dei Miracoli in Pisa. De mooiste pleinen die je zeker moet gezien hebben tijdens je vakantie in Toscane volgen hieronder.

Piazza Del Campo in Siena

piazza-del-campo-Siena

Het plein Piazza Del Campo in Siena wordt beschouwd als één van de mooiste pleinen van de wereld, het heeft de vorm van een schelp die verdeeld is in 9 segmenten die verwijzen naar de Raad van 9 die de stad bestuurde tussen 1287 en 1355. Met de bouw van het plein dat een omtrek heeft van 333 meter, werd gestart in 1296 op de plaats van het Romeinse forum dat ooit achter het stadhuis doorliep naar een open veld. Vandaar de naam Piazza del Campo (plein van het veld). Het plein wordt begrensd door prachtige paleizen waarvan het mooiste ongetwijfeld het Palazzo Pubblico met de toren Torre del Mangia is.

Op het hoogste punt van het plein, recht tegenover het Palazzo Pubblico, bevindt zich de prachtige fontein Fonte Gaia die werd ingewijd in 1386 tot grote vreugde van de plaatselijke bevolking omdat het de eerste openbare fontein van de stad was (vandaar de naam fontein van de vreugde). Op de fontein staan scènes uit de Bijbel en de geschiedenis van Siena, oorspronkelijk uitgevoerd tussen 1409 en 1419 door Jacopo della Quercia maar vervangen door replica’s uit 1868.

Jaarlijks in Juli en Augustus wordt op dit plein de historische paardenrace Il Palio di Siena georganiseerd waar duizenden supporters en nieuwsgierigen op af komen.

 

Piazza dei Miracoli in Pisa

Piazza dei Miracoli - foto door Bob Tubbs

Piazza dei Miracoli – foto door Bob Tubbs

Het Piazza dei Miracoli, ook wel bekend als het Piazza del Duomo,  is het pronkstuk van Pisa en bevat de monumenten il duomo (de dom of kathedraal), il battistero (de doopkapel), il camposanto (de begraafplaats) en il campanile (de klokkentoren).

In tegenstelling tot de meeste andere steden bevindt de kathedraal van Pisa zich niet in het historische centrum van de stad. Dit heeft te maken met de indertijd geplande uitbreiding van de stad en de nabije ligging van het aartsbisdom. Recente archeologische opgravingen bewezen dat het plein dateert uit de Romeinse periode, de vorm zoals we ze nu kennen begon rond 1063 met de bouw van de kathedraal en vervolgens de andere monumenten. Tenslotte werden in de 19de eeuw nog enkele gebouwen die tegen de stadsmuren waren gebouwd, gesloopt om de monumenten beter tot hun recht te laten komen.

Het plein werd in 1987, omwille van zijn schoonheid en aanbod aan monumenten, opgenomen op de UNESCO lijst van werelderfgoed.

 

Piazza dell’anfiteatro in Lucca

Piazza del Anfiteatro Lucca

Van het voormalige Romeinse amfitheater, dat zich op het plein piazza dell’anfiteatro bevond, is enkel nog de vorm te herkennen. Dit prachtige unieke plein wordt gekenmerkt door vier doorgangen waar dieren en gladiatoren ooit de arena betraden. Tot 1830 stond dit plein vol met huizen en krotten toen op bevel van het stadsbestuur de opdracht werd gegeven om de originele ovale vorm terug te geven aan het plein.

Tot aan het midden van de 20ste eeuw kreeg het plein de naam Piazza del mercato omwille van de dagelijkse markt die er werd gehouden. De meeste woningen rondom het plein zijn ingericht als winkel of als restaurant en in sommige vind je nog sporen terug die verwijzen naar het Romeinse amfitheater.

 

Piazza Grande in Arezzo

P.za Grande Arezzo

Piazza Grande met links palazzo del tribunale, daarnast palazzo della Fraternita dei Laici en volledig rechts de logge di Vasari

Dit plein is het belangrijkste plein van Arezzo en dateert uit de middeleeuwen. Het plein wordt begrensd door 14de en 15de eeuwse gebouwen waar nu winkeltjes en restaurants in onder zijn gebracht. Het belangrijkste monument is ongetwijfeld aan de Noordzijde de Loggia Vasari uit 1573, van de hand van Vasari. Door de aanwezigheid van dit monument wordt het plein ook wel het plein Piazza Vasari genoemd. De overige belangrijke monumenten die op het plein uitgeven zijn de achterkant van het Romaanse kerkje Pieve di Santa Maria uit de 12de eeuw, het 15de eeuwse palazzo della Fraternità dei Laici, het palazzo del tribunale en het palazzo Cofani Brizzolari met zijn middeleeuwse toren.

Op het plein wordt maandelijkse de fiera dell’antiquariato georganiseerd, de grootste antiekmarkt van Toscane.  Een ander evenement dat plaats heeft op het plein is het jaarlijkse Giostra della Saracena waarbij de 4 wijken van het historische centrum tijdens een middeleeuws steekspel strijden om de hoofdprijs.

 

Piazza Pio in Pienza

Pienza Piazza Pio II

Het plein Piazza Pio II met links de duomo en rechts het palazzo Piccolomini

Het plein Piazza Pio in Pienza dankt zijn naam aan paus Pio II (geboren als Enea Silvio Piccolomini) die in 1462 zijn geboortestad compleet liet verbouwen in de toen heersende Renaissance stijl. Hiervoor werd de befaamde architect Bernardo Rossellino aangewezen die de ideale Renaissance stad moest ontwerpen. Met de dood van paus Pio II werd het project echter nooit volledig uitgevoerd maar het historische centrum van Pienza blijft hoe dan ook een prachtig voorbeeld van Renaissance architectuur en daarom werd dit in 1996 toegevoegd aan de UNESCO lijst van werelderfgoed.

Een groot deel van de monumenten bevindt zich aan het plein Piazza Pio II waaronder de dom, het palazzo Piccolomini, het palazzo Vescovile (ook wel het palazzo Borgia genoemd) en het palazzo Comunale.