Siena piazza del campo

De mooiste stedentrips in de winter

Toscane is ook in de winter een fantastische bestemming voor een stedentrip. Deze regio heeft een zeer bijzonder klimaat, omdat er vanaf de Tyrreense Zee zachte lucht wordt aangevoerd en de Tosco-Emiliaanse Apennijnen bescherming geven. Je zal er weliswaar niet in een shirt met korte mouwen kunnen rondlopen, vergeleken met de grauwe kou in Nederland is het een verademing.  Vandaar dat veel mensen die geïnteresseerd zijn in de kunst en cultuur van bijvoorbeeld Florence en Siena in het najaar nog snel een vakantiehuis huren in Italië om even lekker bij te tanken.

 

Florence

Florence is de hoofstad van Toscane en de bakermat van de renaissance. Gesticht door Julius Ceasar zelf, werd Florence later eeuwenlang bestuurd door het bankiersgeslacht de Medici. In die tijd was het de geboorte- of verblijfplaats van illustere personen als Michelangelo, Galileo Galilei, Dante Alighieri en Catharina de Medici. Er ontstond een literaire traditie met Dante Alighieri, die het eerste boek in de Italiaanse taal schreef, Machiavelli, Boccaccio en Petrarca. Maar ook de beeldhouwkunst en de schilderkunst beleefden hier gouden momenten. Dit was de tijd dat Leonardo da Vinci leefde en onder andere de Mona Lisa schilderde. In Florence mag je natuurlijk niet de Dom missen en de Piazza della Signoria waar het Palazzo Vecchio staat.

Siena

De stad Siena heeft ook een aantal hoogtepunten die het een bezoek meer dan waard maken. Om te beginnen is er het plein Piazza Del Campo. Dit wordt ook wel het mooiste plein van Italië genoemd. Op dit plein wordt ook de zogenaamde Palio gehouden; de paardenrace. In deze race strijden de verschillende wijken van Siena om de eer. Een ander hoogtepunt van de stad is de kathedraal; de Duomo di Siena. In totaal heeft het 2 eeuwen gekost om dit indrukwekkende bouwwerk te voltooien. Je kan ook de 102 meter hoge klokkentoren beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad. Kortom, ook Siena heeft genoeg te bieden.

In en rond Siena staan tal van leuke appartementen te huur. Kijk maar naar de site van HomeAway. Siena en Florence liggen niet ver van elkaar vandaan, dus met een auto zijn beide steden prima te combineren in een trip van een week.

Tags: